Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Gülşah Özdemir, “Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntülerinden Bitki Örtüsü ve Bina Tespiti Projesi” ile dikkat çeken bir bilimsel çalışmaya imza attı.
Genç mühendis adayı Özdemir, bitirme projesi olarak gerçekleştirdiği bilimsel çalışma kapsamında, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Mühendislik Çözümleri konusunda uzman yerli yazılım firması Netcad ile işbirliği yaparak, TÜBİTAK 2241 A Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı’ndan destek aldı. Projenin Danışmanlığını Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Emre Sumer yaparken, Sanayi Danışmanlığını ise Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı üstlendi.
Uzaktan Algılama teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak, Netcad AR-GE bölümünün desteği ile kullanıcılara yönelik tasarlanan projede; 1-m konumsal çözünürlükte ve 4-m spektral banda sahip (Kırmızı – Yeşil – Mavi – Kızılötesi) uydu görüntüleri üzerinde, bilinen bitki örtüsü indeksleri kullanılarak bitki örtüsü sınıfının açığa çıkarılması, aynı veri setleri üzerinde farklı algoritmalar tasarlanarak bina tespiti yapılması ve bunların sonucunda indeks doğruluklarının hazırlanan bir referans veriye göre test edilmesi amaçlandı.
“Şehir planlamada uygulanabilir”
Gülşah Özdemir projesinin önemi hakkında şunları söyledi: “Şehir planlamada bitki örtüsü ve bina tespiti çok önem taşımaktadır. Uzak ve erişimin olmadığı bölgelerde zaman kaybını önleyerek o bölge hakkında daha hızlı ve daha kesin bilgi edinmemizi sağlar. Tespit edilen bitki örtüsü ve binalar CBS için temel bir veri kaynağı olup, aynı zamanda şehir planlamasında, altyapı gelişiminde, haberleşme hatlarının kurulumunda, doğal afet planlamasında vb. birçok kentsel uygulamada kullanılmaktadır. İnanıyorum ki benim projem de yakın gelecekte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Bakanlığı gibi kamu kurumları ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları için geliştirilerek yararlı ve uygulanabilir bir çalışma olacaktır. Desteklerinden ötürü TÜBİTAK’a ve Netcad firmasına çok teşekkür ederim.”
Özdemir, projesi ile katıldığı TÜBİTAK Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Yarışması’nda 472 katılım arasında kendisine ön sıralarda yer buldu. Özdemir’in yarışmanın gerçekleştirildiği Congressium ATO Fuar ve Kongre Merkezi’nde açtığı stand ve hazırladığı teknik posterler katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Özdemir’in konuyla ilgili olarak hazırladığı İngilizce bildiri “Recent Advances in Space Technologies (RAST) 2013” isimli konferansta poster sunumu olarak kabul edildi ve sunuld