Ankara – Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, gelecekle ilgili en küçük kaygı duymadığını belirterek, ‘’Bu devlet artık size (benim geleceği ne olacak) diye bir soru sordurtmayacak’’ dedi.
Kılıç, Barış Aydın başkanlığındaki Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, meslek hayatı boyunca ülkeye artı değerler katan işadamlarının sıkıntılarını gidermek için uğraş verdiğini anlattı. Bu ülkenin gerçek motorunun işadamları olduğu kanaatini her zaman taşıdığını vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
‘’Sizlerin önünde sorun olarak gördüğünüz ne varsa, olaylara sizin gözünüzden bakmaya çalıştım. Hamdolsun çok da iyi sonuçlar aldık. Ülkenin ekonomik göstergelerine baktığımda, geldiğimiz yer itibarıyla inanılmaz şeyler yapıyorsunuz. O yüzden tüm işadamlarını kutluyorum. Bu devletin geçmişte basmasından tutun da tuzuna kadar üretmediği şey yoktu. Ama hamdolsun artık bunlardan devletin geri çekilmesi gerektiğini, bunları sizlere bırakması gerektiğini biraz geç de olsa anladık. Bunların 15-20 sene önce yapılması gerekirdi. Ama o kadar çok engelle karşılaştık ki. Benim sadece özelleştirme konusunda burada çektiğimi, bu konudaki anılarımı yazsam on cilt eder.’’
Bugün Türkiye’nin son derece iyi bir noktada olduğunun altını çizen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, ‘’Şunu bilmelisiniz ki bu devlet artık size (benim geleceğim ne olacak) diye bir soru sordurtmayacak. Böyle bir sorununuz olmayacak, yok böyle bir sorun artık. Bundan sonra kendinize soracağınız tek soru, ben ne yapabilirim de daha çok büyüyebilirim olacak’’ diye konuştu.
-“Uçak artık kalktı”-
Türkiye’nin artık uçağını kaldırdığını, bu uçağı kimsenin indiremeyeceğini kaydeden Kılıç, Afrika’dan Yeni Zelanda’ya kadar nereye giderseniz gidin Türk işadamlarının sesinin duyulduğunu anlattı.
Kılıç, şöyle devam etti:
‘’Devletin bir görevi vardır, denetim ve gözetim görevi … Başka hiçbir görevi yoktur. Devlet bunu yapacak meydanı sizlere bırakacak. Bugün sizlerin önünde çok farklı bir tablo olabilirdi, çok daha farklı mali rakamlar olabilirdi. Türkiye’de her şeyi rejim sorunu yaptık. İhracatı da ithalatı da rejim sorunu yaptık. Yeşil sermayeden tutun da kırmızı sermayeye kadar sermayeyi bile renklendirdik. Ama bu bağnazlıklar geride kaldı. Biz sizi bir işadamı olarak görüyoruz. Özelde inancınız, düşünceniz tercihleriniz, kutsallarınız nedir o sizi ilgilendirir. Yürüdüğünüz yolda ne gibi sıkıntılarınız varsa devletin yapması gereken bunları temizlemektir. Sıkıntılarımız yok mu var. Ama buna rağmen mutluyuz, buna rağmen umutluyuz. Gelecekle ilgili en küçük kaygı duymuyorum. Gelecek kaygısı ile ilgili dışarıdan yapılacak propagandaları, karşı düşünceleri dinleyin ama çok da itibar etmeyin. Çünkü bu ülkenin önü açık, en önemlisi de sizlerin önü açık. En küçük bir korku aklınıza gelmesin. Yani bu ülkede yarın ne olacak diye bir korkunuz olmasın. Artık herkes demokratik yollarla hakkını arayacak. Demokratik yollarla seçimini yapacak. Demokratik yollarla gelecek, demokratik yollarla da gidecek. Bu ülkede bu iktidar iş yapamıyorsa gidecek, işi yapan insan gelecek.’’
-Aydın: ‘’Bireysel başvuru hakkını önemsiyoruz’’-
Kabulde TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınmasının önemine değindi. Aydın, ‘’Bireysel başvuru hakkını önemsiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde aleyhte çıkan kararlarla bozulan imajın, Anayasa Mahkemesi’nin özverili çalışmasıyla düzeleceğine yürekten inanıyoruz’’ dedi.
-Kılıç da aktarmalı uçuşlardan şikayetçi-
TÜGİAD’ın çalışmaları hakkında da bilgi veren Aydın, Başkentli işadamları olarak Ankara kalkışlı yurt dışı uçak seferlerinin azlığından yakınarak, bu konuda THY nezdinde yaptığı girişimleri anlattı.
Ankara’ya direkt uçuş olmaması nedeniyle İstanbul’a gelen yabancı yatırımcıyı Başkent’e çekemediklerini anlatan Aydın, yurt dışı uçuşları İstanbul aktarmalı olarak yapmanın da işadamları açısından çok değerli olan zaman kaybına yol açtığını bildirdi.
THY’nin yolcu potansiyelinin yeterli olmadığı konusundaki savunmasını da doğru bulmadığını belirten TÜGİAD Ankara Başkanı Aydın, ‘’Ankara’nın yolcu potansiyeli sadece kendi nüfusundan ibaret değildir. Çevre illerle birlikte yaklaşık 12 milyon kişinin hesaba katılması gerekir. THY’nin, bazı aktarmaları Ankara’ya alması halinde Esenboğa, 50 ayrı noktaya uçuş yapabilecek kapasiteye sahiptir’’ dedi.
Aydın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan kendisini ziyarete gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle devlet büyükleri ile yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirmesini talep etti.
Kılıç da bu konunun gerçekten çok önemli olduğunu vurgulayarak kendilerinin de aktarmalı uçuşlardan şikayetçi olduklarını söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin görüşlerini anlatmak amacıyla Strazburg’a gideceğini anlatan Kılıç, ‘’Normalde Ankara’dan 3-4 saatlik uçuşla Strazburg’a gidilir. Ancak aktarmalar yüzünden tam bir gün gidiş, bir gün de dönüş için zaman kaybediyoruz. Bizim çok yoğun bir gündemimiz var. Bir günlük yurt dışı teması için 3 gün harcama lüksümüz yok. Bu nedenle çok önemli davetleri reddetmek zorunda kalıyoruz’’ dedi.
Kılıç, bu konuyu kendisinin de gündemde tutacağını söyledi.