Algı illüzyonları akımının en önemli temsilcilerinden kabul edilen István Orosz, Macaristan Güzel SanatlÜniversitesi’nin önceki Rektörü ve aynı üniversitenin Sanatsal Anatomi, Çizim ve Geometri Bölümü’nün şu anki Başkanı Frigyes König ve figürlerin sihirli ve mistik gerçekliğinin ustası Farago Güler Sanat’ta sanatseverlerle yeniden buluşuyor. Üç büyük ismin bir araya geldiği bu sergi 12 Ocak – 20 Şubat tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.
Daha önce uluslararası üne sahip bu üç büyük Macar sanatçının kapsamlı sergilerini açan Güler Sanat, üç ayrı salonda sanatçıların çoğu ilk kez sergilenecek eserlerini izleyicilerle buluşturuyor.
István Orosz, çoğu Türkiye’de ilk kez sergilenen eserlerinin yer aldığı bu sergide ziyaretçileri perspektif oyunlarla baş başa bırakıyor. İzleyici, sanatçının eserlerinde kullandığı geometrik ve matematiksel unsurlar sayesinde görsel algısının mutlaklığını sorguluyor. Sanatçı sergide yer alan anamorfik çalışmalarında, Yunanca’da yeniden dönüşüm anlamına gelen “Anamorfoz” kavramını yorumluyor. Perspektif ile oynayarak yarattığı imajları, kavisli bir ayna yardımı ile sadece bir açıdan bakıldığında görünür kılan Orosz, izleyiciyi saklı gerçek olgusu ile karşı karşıya bırakıyor.
Diğer bir salonda Frigyes König, köklerini Rönesans’tan alarak farklı sanat akımlarını deneylediği kendine özgü post-postmodern yaklaşımı sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçı, modern sanatta kendinden önceki ustaların izlerini takip edip, örneğin Caspar David Friedrich’in bilinçli romantik mistisizmi ve Seurat’nın bilimsel anlayışını salt estetik kaygılara kapılmaksızın harmanlayarak çağdaş sanatta yenilikçi bir anlayış ortaya koyuyor. König, bilimsel yaklaşım ve araştırmalarını kendi yaratıcılığıyla birleştirerek sürekli dönüşüm ve gelişim arayışı içerisinde yer alıyor.
Siyah salonda izyeyiciyle buluşan Farago, resimlerinde modern malzeme ve özgün bir teknik kullanarak masalsı bir dünyanın kapılarını açıyor. Bazı zamanlar ortaçağ figürleri, bazı zamanlar Roma ikonaları, bazen ise mitolojik karakterler olarak karşımıza çıkan bu anlatım izleyiciyi bir hayal dünyasının içine sürüklüyor. Masalları, mistik hikayeleri kendine özgü düşsel ve fantastik bir üslupla ele alan Farago, temel resim aletlerini terkederek parmağını kullandığı otantik tekniği ile adeta bir heykeltıraş gibi renklerin içerisinden figürlerini ve hikâyelerini yaratıyor.
Küratörlüğünü Güler Ercan ve Kemal Orta’nın üstlendiği, anlatımlı olarak gezilebilecek olan bu sergi 12 Ocak – 20 Şubat tarihleri arasında, Pazar günleri hariç her gün 10:00 – 19:00 saatlerinde ziyarete açık olacak. Sanat zevkinin daha yaygın olması için her yaş ve bölümden okul gezilerini de sıklıkla teşvik eden Güler Sanat grup gezileri için randevu alınmasını rica ediyor.