Son yıllarda yakaladığı büyüme ve istihdam rakamları ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumuna yükselen perakende sektörü, bu performansını 2011’in ilk 9 ayında da sürdürdü. Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net’in istihdam endeksi verilerine göre yılın ilk 9 ayında perakende sektörünün istihdam rakamlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 oranında artış görüldü. Aynı dönem içerisinde Kariyer.net veritabanında sektörle ilgili toplam 10 bin yeni iş ilanı yayınlanırken, yaklaşık 25 bin kişiye yeni iş imkânı doğdu. En çok istihdam artışı ise marketler ve e-ticarette yaratıldı.
Market zincirleri hızlı büyüyor
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, perakende sektörünün istihdam haritasına bakıldığında; son bir yıllık dönemde özellikle market perakendeciliği alanında istihdamın yoğunlaştığını söyledi. Azoz, “Yılın ilk üç çeyreğinde giyim sektöründen gelen istihdam rakamları yüzde 40’larda seyrederken, marketlerin istihdam artış oranlarının yüzde 112 seviyelerine ulaştığı görülüyor. Son birkaç yıldır özellikle Anadolu’da zincir marketçilik anlayışının yaygınlaşması ve bu alanda birçok yeni markanın ortaya çıkması, bu trendin başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor” dedi.
E-ticaret geliştikçe istihdam artıyor
İnternet ve perakendecilik sektörlerinin kesişim noktasında yer alan e-ticaretin ise son bir yılda kazandığı ivme ile istihdamda yüzde 200’lere varan bir artış sergilendiğine dikkat çeken Azoz, “İnternetten alışveriş yapılan sitelerin sayısındaki artışın yanı sıra markaların da kendi ürünleri için internette sanal mağazalar oluşturması, önümüzdeki dönemlerde sektörün çehresini değiştirecek önemli gelişmelerden biri olarak görülüyor” dedi.
En büyük yatırım nüfusu yoğun şehirlere
Perakende sektörünün en çok geliştiği ve en çok istihdam gerçekleştirdiği şehirler, nüfus yoğunluğuna ve ekonomik gelişmişlik düzeyine bağlı olarak sıralanıyor. 2011 içinde perakendede en çok eleman aranan şehirlerin başında İstanbul gelirken, bu ili sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin, Gaziantep ve Konya takip ediyor. Sektörden gelen istihdam rakamları, perakende yatırımlarının hızlı bir şekilde istihdama yansıdığına ve bu özelliğiyle de şehirlerin ekonomilerinde önemli bir canlanma sağladığına işaret ediyor.
Lise mezunlarına talep fazla
Yusuf Azoz, perakende sektörünün istihdam açısından en önemli özelliklerinde birinin de neredeyse her yaş ve her eğitim düzeyinden kişiye iş imkânı sunması olduğunu söyledi. Azoz, “Bu yönüyle perakende, lise mezunları için çok önemli bir kariyer alanı olarak öne çıkıyor” diye konuştu. Kariyer.net’te perakende sektörü için yayınlanan iş ilanlarında eğitim kriterlerine bakıldığına, lise mezunlarına gelen iş talep oranı yüzde 40 iken, üniversite mezunları için bu oran yüzde 30’larda seyrediyor.
Part time çalışma imkânı
Perakende, diğer sektörlere göre daha farklı özellikteki kitlelere daha farklı çalışma koşullarıyla iş fırsatları sunuyor. Öğrenci ve ev kadınlarının da part-time çalışma fırsatı yakalayabildiği sektörde, lise mezunları yetenekleri doğrultusunda çok kısa bir süre zarfında yönetici konumuna yükselebiliyor. Sektör bu özelliğiyle ülkemizde istihdamın artmasında büyük rol oynuyor.
En çok satış elemanı aranıyor
Perakende, satışa dayalı doğası gereği en çok mağaza satış elemanı istihdam ediyor. Sektörde en çok talep edilen ilk 10 pozisyon satış temsilcisi, mağaza müdürü, mağaza satış danışmanı, kasiyer, muhasebe elemanı, depo elemanı, İK uzmanı ve reyon elemanı olarak sıralanıyor.
Kurumsallaşma hızlanıyor
Mağazada görev yapan personelin dışında İK uzmanları için de büyük talep olması, sektörün kurumsallaşma yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor. Sektörün iş yapış şekillerini teknolojiyle entegre etme çabası doğrultusunda da kurumsal yazılımlara bağlı olarak kaynak yönetimini yapan “merchandiser” pozisyonuna ve bilişimcilere talebin arttığı görülüyor.
Eylül’de 44 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu
Kariyer.net istihdam endeksi verilerlerine göre eylül ayında yaklaşık 44 bin kişi yeni iş fırsatı yakaladı. İstihdam endeksi verilerine göre, eylül ayında en çok aranan meslek grupları satış temsilciliği ve mühendislik oldu. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa en çok iş fırsatı yaratan şehirler olarak zirvede yer aldı. Eylül ayında en çok istihdam yaratan sektörler ise Tekstil ve Yapı oldu.
12 bin 680 iş ilanı ile 44 bin kişiye iş fırsatı doğdu
İstihdam endeksi verilerine göre eylül ayında Kariyer.net veritabanında toplam 12 bin 680 yeni iş ilanı yayınlandı. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Bu rakam, yaklaşık 44 bin kişi için yeni iş fırsatı demek. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 4, Eylül 2010’a göre yüzde 45, Eylül 2009’a göre ise yüzde 105 artış yaşandığına işaret ediyor” diye konuştu.
Satış ve mühendislik yine zirvede
Hemen tüm lokomotif sektörlerde artış gözlenen Eylül ayında, satış temsilcilerine ve mühendislere olan talep yine en üst sıralardaki yerini korudu. Muhasebe ve yazılım uzmanlarının yanı sıra yönetici asistanı, sekreter, mağaza müdürü ve teknikerlere olan talep de yoğun bir şekilde sürdü.
Tekstil ve yapı yine ilk sırada!
Kariyer.net istihdam endeksi eylül verilerinde en çok yeni iş ilanı gelen sektör, bin 251 ilanla tekstil oldu. Bunu, bin 216 gibi yakın bir rakamla yapı sektörü takip etti. Diğer sektörlerden gelen iş ilanı sayıları ise şöyle sıralandı: Bilişim 896, sağlık 812, otomotiv 746, gıda 668, turizm 643, üretim 426, telekom 364 ve finans 187.