Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından organize edilen sektör toplantılarının 8’ncisi düzenlendi. Toplantıda elektrik dağıtım sektörünün 2014 yılı değerlendirildi ve 2015 yılından beklentiler masaya yatırıldı.
ELDER 8. Sektör Toplantısı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra, çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu zamana kadar düzenlenen sektör toplantılarının şekli olmaktan çıkarılarak tamamen fonksiyonel bir çalışmaya dönüştüğünün altını çizdi. Bugün düzenlenen toplantıda da elektrik dağıtım sektöründe yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağına değinen Yıldız, “Türkiye bir dönüşüm içerisinde, bunun farklı sancıları olacaktır. Ama büyük resim bize neyi anlatıyor. Bu dönüşüm Türkiye’nin zenginleşmesi, kişi başına düşen GSYH’nin yükselmesi ve Türkiye’nin dünyada enerji sektöründe sağlam bir şekilde yerini alması anlamına gelmektedir” dedi.
Bakan Yıldız, şu anda Türkiye’de 1 milyon 200 bin km’lik elektrik iletim ve dağıtım hattı bulunduğunu ve bu hatlar atmosfere açık olduğu için olumsuz hava koşullarından etkilenebildiğini de sözlerine ekledi. Yıldız, şunları söyledi:
Hava şartlarına bağlı bazı arızaların çıkması ne kadar normalse bizim de bu arızalara müdahale etmemiz o kadar doğaldır. O yüzden moralleri yüksek tutacağız, kamu ve özel sektör olarak bu süreci tamamlayacağız. Bugünkü sektör toplantımızda Aralık ve Ocak ayındaki olumsuz hava şartlarından dolayı stres testinden geçemeyen arıza çıkaran noktaları burada çıkarmış olacağız. Buralara yapılacak yatırım miktarları da bu toplantıda belirlenecek. Türkiye’de arz güvenliği konusunda sıkıntı yoktur. Kamunun ağırlığı özel sektöre geçmiştir. Hedeflenen de buydu, yapmamız gereken buydu. Hedeflediğimiz noktaya emin adımlarla ilerliyoruz. Yüzde 75’ler oranında özel sektör payı olsun istiyoruz. Buna çok az kaldı. Bizler işimizi doğru yaparsak istismar alanlarını kapatmış oluruz. Çalışmalarımızın doğru şekilde tamamlanmasını sağlamış oluruz.”
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise toplantıda yaptığı konuşmada kayıp kaçak bedeli konusunda alınan yargı kararlarının kamuoyunu tartışma ortamına çektiğini belirterek, “Bu olumsuz bakış açısını birlikte değiştirmemiz gerekmektedir. Biz bu konuyu elimizden geldiğince açıklamaya çalışıyor, uygulamanın arkasında duruyoruz. Yılmaz, tüketicinin bilinçlendirilmesinin zorunluluğuna da dikkat çekerek, tüm sektör paydaşlarına bu konuda önemli görevler düştüğünü anımsattı.
ELDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZDEMİR: “OLMAZSA OLMAZ AMAÇ; SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Toplantıya ev sahipliği yapan ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise konuşmasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan 2015-2019 Stratejik Planı’na işaret ederek, planda yer alan her bir başlığın sektör açısından hayati önemde olduğunun altını çizdi. Ancak asıl amacın sürdürülebilirlik olduğuna vurgu yapan Nihat Özdemir, “Stratejik planın 2016 yılında başlayacak yeni uygulama dönemi öncesinde yayınlanmış olmasını çok değerlidir. Strateji planındaki birçok amaç uygulama dönemi gerekliliklerinin belirlenmesinde belirleyici olacaktır” dedi.
ÖZDEMİR: “MÜŞTERİ VELİNİMETİMİZDİR”
Son dönemde elektrik dağıtım şirketlerinin kamuoyunda çok fazla eleştiriye maruz kaldığını da sözlerine ekleyen ELDER Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, geçmişe bakıldığında bugün sektörün çok daha iyi durumda olduğunu belirterek, özellikle kayıp kaçak konusunda “Özelleştirme sonrasında Türkiye’nin her bölgesinde dağıtım şirketleri kayıp kaçak ile mücadelede başarılı olmuşlardır. Bardağın dolu yanına bakmak gerekiyor. Gidilen yol doğrudur. Alınan mesafe herkesi memnun etmiyor biliyoruz. Ama bu konunun dışsal birçok dinamiği olduğunu bilmek ve buna göre yönetmek gerekiyor” şeklinde konuştu. Özdemir, “Tekel piyasalarda bile müşteri memnuniyeti iş yapış süreçlerinizi ve elde edeceğimiz sonuçları temelden etkilemektedir. Hele bizim yaptığımız işte. Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Altını çizerek söylüyorum müşteri velinimetimizdir” diye konuştu.
“TEKNOLOJİK YATIRIM 3 MİLYAR TL’Yİ AŞTI”
Son 5 yılda dağıtım şebekesine yapılan teknolojik yatırımların tutarının 3 milyar TL’yi aştığının da altını çizen Nihat Özdemir, şunları söyledi:
“Bakım onarım faaliyetleri öncelikli olmak üzere tüm yükümlülüklerimizde ileri teknolojiyi yaygın olarak hayata geçiriyoruz. Ancak unutulmaması gereken bu değişimlerin 34 milyon müşteriye tüm ülke çapında uygulanması zaman alıyor. Daha da önemlisi teknoloji yatırımları ucuz değil, seçimlerimizde çok dikkatli olmalıyız. Şunu çok rahat söyleyebilirim, şirketlerimizin teknolojik altyapısı her geçen gün iyileşiyor ve buna bağlı olarak personel yapımı da değişiyor. Önümüzdeki dönemde dağıtım sektöründe teknoloji yatırımları daha da öne çıkacaktır. Biz dağıtım şirketleri olarak tüm müşterilerimizde akıllı sayaçlar kullanmayı arzuluyoruz. Bu müşterilerin seçeneklerini dolayısıyla rekabeti artıracaktır. Akıllı sayaç akıllı şebeke yatırımlarının en önemli katkılarından birisidir. Uygulama altyapısının hazır olduğu andan itibaren tüketiciler tedarikçilerini diledikleri anda kolaylıkla değiştirebilecekler. Bu geçişleri akıllı telefonları üzerinden yapabilecekler. Kendileri için en uygun hizmeti en doğru fiyattan alabilecekler. Ancak bu altyapının oluşturulmasının bir maliyeti var. Sadece 34 milyon sayacın akıllı sayaçlar ile değiştirme maliyetleri bile 10 milyar TL bulacaktır. İşte EPDK’yı ve bizleri düşündüren en temel sorunda bu. Maliyete katlansak bile bu miktardaki bir değişimin en azından 5 yıllık bir programı olması gerektiği de aşikardır.”