140’ı aşkın ülkede gençlerin sosyal ve kültürel alanda gelişimine katkı sağlayan ‘The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye’ uluslararası standartlara göre revize edilen yapılanmasını duyurmak ve Türkiye’deki Ödül Programını tanıtmak amacıyla Brunch etkinliği düzenleyecek.
Türkiye’de Akfen Holding’in desteklediği ve Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) temsili altında uygulanan “The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye”nin Brunch etkinliği 1 Haziran 2014, Pazar günü İngiltere Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilecek.
Gençlerin kendilerini keşfetmesini hedefleyen program, gençlere toplumsal sorumluluk bilinci ve çevre duyarlığı kazandırıp, spor alışkanlığı edindirerek özgüvenlerini artırmayı amaçlıyor. The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye’nin yapılanmasına dair yeni bilgileri paylaşmak ödül programını tanıtmak amacıyla 1 Haziran 2014, Pazar günü İngiltere Büyükelçisi Sayın Richard Moore ve eşinin ev sahipliğinde bir Brunch etkinliği gerçekleştirilecek. İngiltere Büyükelçiliği’nde düzenlenecek olan “Yaza Merhaba Brunchı” ile Ankara’nın iş ve kültür-sanat camiası bir araya gelecek.
Ödül Programı ile Türkiye’de 10 binin üzerinde gence ulaşıldı
“The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye” programı yeni yapılanmasıyla 1 Haziran 2013’ten bu yana TİKAV’ın temsili altında uygulanmaktadır.
14 – 25 yaş arasındaki gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan program dünyada 140’ı aşkın ülkede uygulanıyor. Ödül Programı Türkiye’de 10,000’in üzerinde, dünyada ise 8 milyon gencin kendi hayatlarında ve toplumsal çevrelerinde fark yaratmalarına imkân tanıyor. Gençlerin özgüven ve öz disiplin kazanmasını; girişimci ve
yaratıcı ruhunu yükseltmeyi amaçlayan programda her gün dünyada 540’den fazla genç programı tamamlayarak ödüllerini alıyor.
Gönüllülük esas olan proje
Gençlerin hedefler belirlemelerini ve hayatlarını programlamalarını sağlayan program 4 ayrı faaliyet alanından oluşuyor. Toplumsal Hizmet, Fiziksel Gelişim, Beceri Geliştirme ve Macera-Keşiften oluşan Ödül Programı’na gençler; cinsiyet, kültür, din, dil farklılıkları, zihinsel veya fiziksel engellere bakılmaksızın dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılabiliyor.
‘The Duke of Edinburgh’s International Award’ kapsamında Bronz (14 yaş üzerideki katılımcılar), Gümüş (15 yaş üzerindeki katılımcılar) ve Altın (16 yaş üzerindeki katılımcılar) olmak üzere üç farklı kategori bulunuyor. Katılımcılar doğru yaş aralığında olmak koşuluyla Ödül Programı’na istedikleri bölümden başlayabiliyor.
1995 yılında Türkiye’ye geldi
Türkiye, Ödül Programı ile 1995 yılında tanıştı. Ödül Programı’nın ülkemizdeki ilk uygulayıcıları Türk-İngiliz Dostluk Derneği ve birkaç uluslararası okul oldu. 2001 yılında; Ödül Programı’nı gündemine alan TİKAV, Türk-İngiliz Dostluk Derneği ile işbirliği içinde Ödül Programı’nı ulusallaştırma çalışmalarını başlattı.
Eylül 2003’te, Uluslararası Gençlik Ödülü Programını kendi bünyelerinde uygulayan eğitimciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından Gençlik Ödülü Derneği kuruldu ve program dernek tarafından 2013 yılına kadar Türkiye genelinde uygulandı.
Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) Hakkında
TİKAV, Akfen Holding’in sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmek üzere Akın Ailesi tarafından 15.01.1999 tarihinde Ankara’da kuruldu. Misyonu, sürekli gelişen bilgi çağında yeniliklere uyum sağlayabilen, toplumsal ve evrensel değerlere saygılı, çevreye duyarlı, sosyal sorumluluk bilincine sahip bireylerin yetişmesi için sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek toplumsal fayda sağlamaktır. Kurulduğu günden bu yana birçok projeyi hayata geçiren TİKAV, 1999 yılından beri uyguladığı Bireysel Gelişim Programı (BGP) ile
Türkiye’de bir ilke imza atmıştır. BGP kapsamında özellikle toplumsal ve ekonomik nedenlerle eğitim, kültür ve kişisel gelişim olanaklarına ulaşmada zorluk çeken üniversite öğrencilerine, fırsat eşitliği sağlamayı amaç edinmiştir. Bu çerçevede, üniversite birinci sınıftan başlayarak dördüncü sınıfın sonuna kadar bursiyer öğrenciler; çeşitli kişisel gelişim, yabancı dil ve bilgisayar eğitimlerine, kültür-sanat ve toplum hizmeti programlarına, ulusal ve uluslararası projelere, söyleşilere, mesleki programlara katılarak bilgi ve becerilerini zenginleştirmektedirler.
TİKAV, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) ortaklığında Mersin’de çeşitli sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmiştir. MIP’nin finansörlüğünde TİKAV’ın koordine ettiği projelerde; 2010 yılında “Eski Köye Yeni Adet Projesi” ile Mersin’in dağ köylerinde yaşayan 07 -14 yaş aralığındaki 150’ye yakın öğrenciye; 2011 ve 2012 yıllarında “Anneler Okulu Projesi” ile 470 anneye; 2013 yılında “Mersin’de Muhtarlarla El Ele Projesi” ile 100 muhtara ulaşılmıştır. Bunların yanı sıra 2012 yılında başlayan ve halen devam eden “Onarımı Bizden Okuması Sizden Projesi” ile öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim alabilmeleri için her yıl bir okulun onarımı yapılmakta, ihtiyaç duyulan eğitim araç-gereç ve malzemeleri sağlanmaktadır. 2014 yılında ise “İçimizdeki Engeller Projesi” ile 1000 engelli yakını olan bireye ulaşılması planlanmıştır.
TİKAV 2013 yılında, İngiltere Uluslararası Ödül Vakfı (International Award Foundation) ile imzaladığı Lisans Sözleşmesi ile “The Duke of Edinburgh’s International Award for Young People” (Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü) Programı’nı Türkiye’de “TİKAV temsilinde” DoEIA-TR Ulusal Komitesince tanıtmaya, uygulamaya, denetlemeye ve sertifikalandırmaya yetkili kılınan tek kurum olmuştur.
TİKAV, uyguladığı bazı projelerde UNFPA, UNICEF ve Avrupa Birliği Gençlik Programı fonlarından yararlanmaktadır.
TİKAV için: www.tikav.org.tr / Ödül Programı için: www.intaward.org.tr