Sağlığın sokaktaki adresi eczacılar, mesleklerini yapmayı engelleyen ağır prosedürlerden şikayetçi. GGYD Genel Sekreteri Eczacı Yeşim Belli, eczacıların isteğinin, yalnızca eczacılık yapmak olduğunu söyledi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Sekreteri Yeşim Belli, halkın sağlık konusunda en fazla başvurduğu sağlık profesyonelleri eczacıların içinde bulunduğu sıkıntılara ilişkin bir açıklama yaptı. Aynı zamanda Yaman Eczanesi’nin sahibi olan Eczacı Yeşim Belli; meslek mensuplarının her kesimden insana ayrım yapmadan, yargılamadan, mahremiyet haklarına saygı duyarak, kesintisiz hizmet vermek için çalıştıklarını anımsattı. Buna karşın prosedürlerin ağırlığının eczacıların bütün enerjisini aldığını ifade eden Belli, “Eczacılar, konsantrasyonlarını dağıtan ve asıl mesleklerini yapmalarını engelleyen bu prosedürlerden şikayetçi. Eczacıların istediği tek şey, eczacılık yapmak” dedi.
ECZACILARIN BİTMEYEN SIKINTILARI
Eczacıların zamanlarının büyük bölümünü, akşamdan sabaha değişen uygulamaları takip etmeye çalışarak, provizyon ekranının başında geçirdiğini vurgulayan Belli şöyle devam etti: “Meslektaşlarımız reçete karşılarken, her hastaya mesleki bilgileri dışında; muayene ücretinin nereden kaynaklandığı, ilaç fiyat farkları, bunlar için neden eczaneye ödeme yaptığı gibi kendilerini hiç ilgilendirmeyen konularla ilgili 5 ila 10 dakika ayırmak zorunda. Oysaki eczacılar bu süreyi halk sağlığına yönelik danışmanlıkta kullanmak istiyor. Reçetedeki tedavi planı, ilaçların kullanımı, yan etkileri, etkileşimi gibi; hastanın iyileşme süresini kısaltacak, tedaviye uyumunu ve yaşam kalitesini artıracak konularda çözüm üretmek ve hizmet vermek istiyorlar. Zira araştırmalar, hasta eğitimi yoksa ya da yanlışsa tedavinin yüzde 30 oranında kayıp verdiğini gösteriyor.”
GIDA TAKVİYELERİNE DİKKAT
Gıda takviyelerinin doğru kullanımının da bu süreçte çok önemli rol oynadığının altını çizen Yeşim Belli, “Doğal kaynaklı gıda takviyeleri konusunda maalesef çok fazla bilgi kirliliğinin ortasında kaybolmuş gibiyiz. Bu nedenle fitofarmasotik, nutrasotik ve fitoterapotik ilaçların eczacı danışmanlığında satılması ve önerilmesi son derece önemlidir. Bu ürünlerin kontrolsüz bir şekilde satılması ve bilinçsiz kullanımı sonucunda gelişen yan etkiler sebebiyle tedavi masrafları ve ilaç kullanımı da artmaktadır” dedi. Eczacı Yeşim Belli, bazı gıda takviyelerinin olası etkilerine ilişkin şu çarpıcı örnekleri verdi:
“Kanama riski olan bir insanın GingkoBiloba, Omega 3 gibi takviyelerden sakınması, sarı kantaron kullanan kişinin yan etkilerini bilmesi, niasin’in doğru kullanılması, adaçayının fazlasının tansiyonu yükseltebileceği ve hamilelerde düşük riski yaratabileceği, fazla çinko kullanımının sütteki kalsiyumun emilimini azaltabileceği, bazı dekonjestanların emziren annede süt yapımını azalttığı gibi konularda halkın bilinçlendirilmesi şarttır. Bu detayların tümüne hakim olan tek meslek grubu da eczacılardır. Asla unutulmamalıdır ki; halk sağlığında eczacının vazgeçilmez olduğu gerçeği, yasalar değişse de, sektörel buhranlar yaşansa da değişmeyecektir.”