Dünyagöz Hastaneler Grubu, işitme engellilerin sağlık sektöründeki iletişim sorununu çözmek amacıyla sağlık çalışanlarına işaret dilini öğretmeyi hedefleyen “Konuşan Eller” projesini Ankara’ya taşıdı. Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğinde 21 Nisan’da başlayacak işaret dili eğitimlerine sağlık çalışanlarının yanı sıra işaret dili öğrenmek isteyen Ankaralılar da katılabilecek
Türkiye’de işitme engelliler için hayat hiç kolay değil. 3 milyonu bulan sayıları ile Türkiye’de azımsanmayacak bir çoğunluğu oluşturan işitme engelliler, çoğu zaman çevrelerindeki insanların işaret dilini bilmemesi nedeniyle sessiz kalabalıklar içinde kaybolup gidiyorlar. Dünyagöz Hastaneler Grubu, sağlık sektöründe işitme engellilerin iletişim sorununu çözmek amacıyla Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu işbirliğinde sağlık çalışanlarına işaret dilini öğretmek amacıyla İstanbul’da başlattığı “Konuşan Eller “projesini Ankara’ya taşıdı.
İşaret dili Türkçe gibi ayrı bir dil
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu üyesi eğitmenler tarafından ilki 21 Nisan’da Ankara Dünyagöz Hastanesi’nde yapılacak eğitimlere işaret dilini öğrenmek isteyen Ankaralılar da katılabilecek. Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun öncü olduğu Konuşan Eller Projesi ile işitme engellilerin hastanelerdeki iletişim sorununu çözmek adına atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Tanrıverdi, “Globalleşme ve iletişim çağındayız ama işitme engelliler hala diğer insanlarla iletişim sorunu yaşıyor. Türkiye’de 3 milyonu aşan işitme engelli insan var. Hastaneye gidiyorlar ama şikâyetlerini doktora anlatamıyorlar. Çocuğunun öğretmeniyle konuşamıyorlar. Polislere dertlerini anlatamıyorlar. Karşılarındaki sessizlik duvarını aşamıyorlar. Oysa onların sesi işaret dilinde. İşaret dili de Türkçe gibi ayrı bir dil” dedi.
Eğitimler 3 ay sürecek
Eğitimlerin 3 aylık sürelerle devam edeceğini ifade eden Dünyagöz Hastaneler Grubu İcra Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım Öğün, projenin başlama amacını şöyle özetledi: “Dünyagöz Grubu olarak, hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti üretmenin yanısıra toplumsal sağlığa katkı amaçlı projelerde de yer almaya özen gösteriyoruz. Özellikle hasta odaklı standartları oluşturan insan kaynaklarının çağdaşlığı, bilgiyi yönetme gücü, toplumsal yarar sağlama gibi kriterleri son derece önemsiyoruz. İşitme engellilerin yaşadığı iletişim problemini de bu çerçevede ele aldık. Hayatın pek çok alanında kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme engelli insanların sağlık sektöründe yaşadıkları sorunları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz Nisan 2010 tarihinde Dünyagöz Hastanesi Ataköy Şubesi’nde pilot olarak başlayan projeyi tüm Türkiye’ye yaymak. Sağlık çalışanları işaret dili öğrenerek kendi kariyerleri adına iyi bir adım atmış olacaklar. Dünyagöz Ankara Hastanesi’nde verilecek işaret dili eğitimlerine isteyen vatandaşlar ücretsiz olarak katılabilirler.”
Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında:
1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün 19 branşında 240 farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara kesin çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurtdışında toplam 17 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz, sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, profesör, doçent ve uzman doktorlardan oluşan 150 kişilik deneyimli medikal kadrosu, bine yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yer almayı başardı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit ve Gaziantep olmak üzere beş ayrı ilde, altı tanesi tam teşekküllü toplam 11 hastane ve yurtdışında Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere ve Arnavutluk’ta bulunan 6 klinikle hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, önümüzdeki dönemde yurtdışında açacağı hastaneleriyle de geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefliyor. Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü de üstlenen Grup, dünyanın yaklaşık 107 ülkesinden gelen 25 bine yakın yabancı hastaya da hizmet veriyor.