Dünya LPG Birliği CEO’su James Rockall ve Birliğin Yönetim Kurulu 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ile görüştü:
Yıldız: “LPG sektörünün büyümesine devam etmesi için Bakanlık ve EPDK’nın desteği sürecek”
Köktaş: “Türkiye LPG piyasasının daha gelişkin ve daha nitelikli bir hizmet vermesi için çalışıyoruz”
Rockall: “Türkiye örneğini her platformda dile getiriyor ve benzer enerji piyasalarının oluşabilmesi için diğer ülkeleri cesaretlendiriyoruz”
Eyüboğlu: “Stratejik ve çevreci bir ürün olan LPG, ülkelerin enerji politikalarında her geçen yıl daha fazla yer alıyor”
20 Aralık 2012, Ankara. – Dünya LPG Birliği CEO’su James Rockall, Birliğin Yönetim Kurulu 1. Başkan Yardımcısı ve TOBB Türkiye LPG Meclisi Başkanı Yağız Eyüboğlu’nun davetlisi olarak, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. İlk olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ile görüşen Dünya LPG Birliği Heyeti, daha sonra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı makamında ziyaret etti.
Yıldız: “LPG sektörü, Türkiye enerji piyasasının dinamiklerinden biri haline geldi”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız görüşmede, “Türkiye enerji piyasasının tüm alanlarıyla tam rekabetçi, serbest bir yapıya kavuşması için hükümet olarak son 10 yılda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirdik. LPG piyasasının da yasal düzenlemesi bu dönemde yapılmış ve sektör bu süreçte önemli bir ivme kazanmıştır. Bugün ülkemiz yıllık 3,7 milyon tonluk LPG pazarı ile dünyada 15’inci, Avrupa’da ise Rusya’dan sonra 2’inci sırada. Sektörün iş hacmi yaklaşık 12 Milyar Dolar, vergisel boyutu 4 Milyar Dolar mertebesinde. Sektör, 150 bin kişilik doğrudan istihdam oluşturuyor. LPG sektörü, bu rakamlarıyla ülkemiz enerji piyasasının dinamiklerinden biri haline geldi” dedi. Bakan Yıldız, Türkiye LPG sektörünün, Dünya LPG pazarı içinde son derece önemli bir yere sahip bulunduğunu; mevcut yasal alt yapısı, düzenleyici kurumları ve olgunlaşmış pazar dinamikleriyle, pek çok ülkeye örnek olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ile mücadele planı kapsamında kara yollarında kullanılan LPG miktarını 2020 yılına kadar mevcut seviyesinin üç katına çıkarma hedefinde Türkiye’nin üstlendiği öncü rolün süreceğini belirtti. Bakan Yıldız, LPG sektörünün büyümesine devam etmesi için Bakanlık ve EPDK’nın desteğinin süreceğini de sözlerine ekledi.
Köktaş: “Dünya LPG Birliği ile daha yakın çalışacağız”
Dünya LPG Birliği Heyeti’nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu ziyaretinde değerlendirmelerde bulunan Başkan Hasan Köktaş, tamamı özel sektörün elinde olan ve adil bir rekabetin yaşandığı Dünya ve Türkiye LPG piyasasındaki gelişmeleri Dünya LPG Birliği CEO’su ve Yönetim Kurulu 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu ile değerlendirme imkânı bulduklarını belirtti. Köktaş, “Düzenlediğimiz tüm sektörlerde daha güçlü ve tüketici odaklı bir piyasayı tesis etmekle sorumlu bir kurum olarak Türkiye LPG piyasasının daha gelişkin ve daha nitelikli bir hizmet vermesi için çalışıyoruz. Sayın Başkanla dünya örneklerinden yola çıkarak bu konuda düzenlemelerden, çeşitli projelere kadar tüm alanlarda daha yakın çalışmak üzerinde mutabık kaldık” şeklinde konuştu.
Rockall: “Türkiye’yi her yerde örnek gösteriyoruz”
Dünya LPG Birliği CEO’su James Rockall görüşmede, Dünya LPG pazarının yıllık bazda bakıldığında ortalama 300 Milyar Dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu kaydetti. Rockall, “3 Milyar kişi LPG kullanıyor. Sektörümüz Dünya çapında 2 milyondan fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Dünya’da en çok tercih edilen alternatif yakıt olan LPG’nin tüketimi diğer enerji türlerine kıyasla daha hızlı büyüyor” dedi. Rockall, “Türkiye örneğini her platformda dile getiriyoruz. Türkiye’nin enerji piyasalarını yönetimi her bakımdan Dünya’ya örnek… Sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelişmenin en önemli unsurlarından biri olan düzenleyici kurumların bulunduğu benzer piyasaların oluşabilmesi için diğer ülkeleri de cesaretlendiriyoruz. Türk LPG sektörüne desteğin sürmesi sadece Türkiye pazarı için değil, aynı zamanda Dünya için de son derece önem taşıyor” dedi.
James Rockall, Türkiye’nin özellikle son dönemde yarattığı başarı öyküleriyle adından sıkça söz ettirdiğini; LPG sektörünün de bundan ayrı olmadığını belirtti. Rockall, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ile mücadele planı kapsamında kara yollarında kullanılan LPG miktarını 2020 yılına kadar mevcut seviyesinin üç katına çıkarmayı hedeflediğini, Türkiye’nin bu alandaki öncü rolünü sürdürme yolunda sergilediği kararlıktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Dünyadaki birçok ülkede LPG’li araçların kullanımını özendirecek ek şerit tahsisi, taşıt vergisinde indirim, kit fiyatında destek gibi özendirici uygulamaların yapıldığını, yakın gelecekte bu alandaki uygulamaların tüm dünyaya yaygınlaşacağını ve Türkiye’de de devreye gireceğini umduğunu ifade etti. James Rockall, tüpgaz segmenti dünyada büyürken Türkiye’de evsel LPG tüketiminin düşmekte olduğuna dikkat çekti. Rockall, “LPG her koşulda ve coğrafyada kolay ve etkin bir kullanım olanağı sağlıyor. Isınmadan aydınlatma ve ulaşıma kadar farklı alanlarda çözümler yaratıyor. Bu açıdan stratejik bir ürün… Deprem ve diğer doğal afetlerde tüketimde büyük bir esneklik sağlıyor. Şehir merkezlerinin dışında, büyük bir alt yapı yatırımı gerektirmeden modern ve çevreci bir enerji seçeneği sunuyor” dedi.
Eyüboğlu: “LPG konusunda Türkiye, Dünya’nın pek çok yerinde büyük ilgi görüyor”
Dünya LPG Birliği Yönetim Kurulu 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu yapılan görüşmede, her alanda olduğu gibi LPG konusunda da Türkiye’ye ilginin büyük olduğunu söyledi. Eyüboğlu, LPG sektöründe Türkiye’de yaratılan başarı öyküsünün dikkat çekici olduğunu vurguladı. Dünyanın en büyük LPG pazarlarından birinin Türkiye olduğunu belirten Eyüboğlu, Türkiye’deki uygulamaların dünyanın pek çok ülkesinde örnek alındığını, düzenlenen konferans ve toplantılarla, dünyanın farklı bölgelerinde mevcut ve gelişmekte olan pazarlara önemli bir iş bilgisinin Türkiye’den aktarıldığını vurguladı. Eyüboğlu, LPG’nin küresel boyutta devam eden büyüme trendinde, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir alternatif sunmasının yanı sıra halk sağlığı açısından da sağladığı yararların rol oynadığını belirtti. Dünya LPG Birliği’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı bildiriye dikkat çeken Eyüboğlu, “Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre, ev içi hava kalitesinin düşüklüğünden ötürü her yıl dünya çapında 4 milyon kişi ölüyor. LPG kullanımıyla bu tür can kayıplarının azaltılması mümkün kılınabilir” şeklinde konuştu.
Yağız Eyüboğlu, Dünya’da ülkelerin enerji politikalarında LPG’nin her geçen yıl daha fazla yer aldığını memnuniyetle gördüklerini, bilinen kullanım alanları dışında LPG’nin elektrik üretiminde doğal gazı yedekleme amacıyla kullanıldığını, Türkiye’de de benzer çalışmaların başlamış olmasının da son derece olumlu karşılandığını kaydetti. Dünya enerji piyasalarında önemli bir yeri olan Türkiye’nin yapacağı her türlü çalışmanın, yurt dışında da büyük değer taşıdığını vurguladı.
Dünya LPG Birliği (WLPGA) Hakkında
Dünya LPG Birliği 1987 yılında kurulmuştur. Kuruma, 1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından “Danışman Kurum” statüsü verilmiştir.
Dünya LPG Birliği, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi de dâhil olmak üzere ilgili BM süreçlerinde, LPG endüstrisini etkin şekilde temsil etmektedir.
Dünya LPG Birliği, daha temiz, daha sağlıklı ve daha refah içinde bir dünya için LPG sektörünün küresel sözcüsü olarak, bu yakıtın kullanımını desteklemektedir. Birlik bu amaçla, özel ve kamu kuruluşlarını çatısı altında biraraya getirir, uluslararası organizasyonlarla uzun vadeli işbirlikleri yapar, yerel ve uluslararası düzeyde projeler gerçekleştirir. Birlik, LPG pazarlarının gelişimi için, sektör paydaşlarının eğitiminden mevzuat ve yasalara uyuma, iyi iş örneklerinin yaygınlaştırılmasından inovasyon ve iş bilgisi transferine kadar pek çok alanda faaliyette bulunur.
Birliğin hali hazırda 125 ülkeden 200’ün üzerinde üyesi bulunmaktadır. Dünya LPG Birliği’nin 9 kişilik Yönetim Kurulunda, Türkiye’yi Yönetim Kurulu 1. Başkan yardımcısı sıfatıyla Aygaz temsil etmektedir. Daha fazla bilgi için: www.worldlpgas.com and www.exceptionalenergy.com
James Rockall Hakkında
James Rockall, 2004 yılından bu yana Dünya LPG Birliği’nin CEO’su ve Genel Müdürüdür. Merkezi Paris’te bulunan ve 125 ülkeden 200 üyeli kurumun tüm yürütme faaliyetlerinden sorumludur.
James Rockall’ın enerji ve iş geliştirme alanlarında uzun yıllara dayanan bir tecrübesi bulunmaktadır. Rockall, Uluslararası Shell Şirketindeki 9 yıllık çalışmasında Hollanda ve Venezüella’da iş geliştirme ve proje yönetimi alanlarında üst düzey çeşitli sorumluluklar üstlenmiştir. Rockall, Dünya LPG Birliği’ne katılmadan önce iki yıl süreyle küresel enerji şirketi ALSTOM SA’da direktör olarak görev yapmıştır.
James Rockall aynı zamanda Uluslararası DME Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısıdır.
Yağız Eyüboğlu Hakkında
Profesyonel iş hayatına 1991 yılında Arçelik’te başlayan Yağız Eyüboğlu, 1993 yılında Koç Holding Genel Merkezi’ne transfer olarak yaklaşık 10 yıl boyunca Mali Grup Başkanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu.
2004-2009 yılları arasında sırasıyla Arçelik A.Ş.’de Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Beko Elektronik A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi; Koç Holding A.Ş. Dış Ticaret ve Turizm Grubu Başkanı Yardımcısı, Koç Holding A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev yaptı.
Yağız Eyüboğlu, Ekim 2009 tarihinden bu yana Aygaz Genel Müdürü olarak görevine devam etmektedir.
Eyüboğlu’nun aynı zamanda Dünya LPG Birliği, Türkiye LPG Derneği, İŞKUR, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nda (MESS) çeşitli yönetim kurulu üyelikleri bulunmakta olup TOBB LPG Meclisi Başkanlığı’nı da yürütmektedir.