Dijitalleşme ile gelen değişimin ülkemizdeki yansımaları, Ankara’da yoğun ilgi gören bir etkinliğe konu oldu. Türkiye’nin dijital yaşam koçu Bilkom’un organizasyonunu üstlendiği ve Ankara Rixos Otel’de gerçekleşen etkinliğe Ankaralı iş adamları, bürokratlar, öğretmen ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Apple, Adobe, Graphisoft gibi dünyanın en değerli teknoloji markalarının distribütörlüğünü yapan Bilkom, etkinlik için kendi alanlarında uzman ve sohbeti keyifli dijital yaşam koçlarını Dijital Başkent etkinliğine konuşmacı olarak davet etti.
Cüneyt Özdemir, Ufuk Tarhan, Serdar Kuzuloğlu, Prof.Dr. Salih Ofluoğlu, Emre Aydoğdu, Kaan Sezyum, David Niemejier, Bora Ünal, Kemal Baransel, Özgür Yılmazel, Barış Özcan,Hakan Sevsal, Bülent Günsoy, Ali Babaoğlan, Mustafa Aydoğdu, Mehmet Koştumoğlu, Kemal Demir, Göksel Kesim, Selçuk Karaman gibi alanında birçok ünlü ve sürpriz isim, birbirinden keyifli interaktif sunumlar ve workshoplarla dijital yaşamın sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarına dikkat çekti.
Engelli bir bilgisayar kullanıcısının Mac ile yaşadığı deneyim sonrasında yaşama nasıl bağlandığını ifade eden bir mektubun da katılımcılarla paylaşıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdürü Cömert Varlık şunları söyledi:
“Bu arkadaşımız gibi Türkiye’de ve dünyada doğru dijital araçlarla yaşamını kolaylaştırmış, “yaşanmış, tecrübe edilmiş ve uygulanabilir” tüm hikayeleri ve başarıları gün yüzüne çıkarmak için uygun vaktin geldiği kanısındayım. Eğer teknolojinin yardımıyla bir engelli arkadaşımızın yaşamında böylesine büyük radikal değişiklikler yaratabiliyorsak dijital yaşam koçu olarak daha birçok alanda insanlara yardımcı olabiliriz. Uzun yıllar, Bilkom olarak distribütörlüğünü yaptığımız Apple, Adobe ve Graphisoft gibi dünya lideri markalarımız ve hizmetlerimizle hayatı herkes için kolaylaştırma çabamız aynı heyecanla devam ediyor. Bireylerin ve kurumların yanında durmaya özen gösteriyor, onlara yenilikçi çözümlerle destek oluyoruz; dijital teknolojilerin ve markalarımızın insanların yaşam kalitesini yükselten ve konforlarını arttıran özelliklerini yorulmadan anlatmaya devam ediyoruz.”
Seminer ve Etkinlik Kavramını Değiştiren
Sıra Dışı Bir Buluşma: “Dijital Başkent”
Dijital Başkent’de mimariden günlük yaşama dijital teknolojilerin hayatımız üzerindeki etkileri tartışıldı. Gün boyu süren etkinlikte Yaşam, Kamu, İnşaat ve Eğitim gibi dört ana tema üzerine birbirinden önemli uzman konuşmacılar ayrıntılı sunumlar gerçekleştirirken, geleceğin trendlerini oluşturan dijital teknolojilerin günlük yaşama etkileri bireysel boyutu ve iş verimliliğine yansıması açısından ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi.
Dijital Yaşam teması altında “Geleceğin medyasında bir Türk yayını: Dipnot.tv” konulu sunumu ile Cüneyt Özdemir ilgiyle izlendi. Yeni bir medya düzeni getiren; hem bir gazete, hem bir televizyon hem bir radyo hem de bir oyun portali olan dipnot.tv kapsamında hazırladığı muhteşem video ile beğeni kazanan Cüneyt Özdemir, iPad ile neler yapılabileceği konusunda etkileyici örnekler sundu. Yine aynı temada, “Ben sana sosyal olamazsın demedim…” başlıklı workshop/tartışma türünde sunumu ile M. Serdar Kuzuloğlu da etkinlikte yoğun ilgi gören isimlerdendi. Gazeteci ve Blog yazarı Kaan Sezyum da, Dijital Yaşam teması altında gerçekleştirdiği sunumu ile katılımcılara eğlenceli bir seans izletti.
Bilkom’un Dijital Başkent adı altında Dijital Yaşam Koçları ile birlikte düzenlediği etkinlikte “Sosyal medya ve dijital mecralarda yaşayan kamu” başlığı altında sunum yapan The Netfork’den Emre Aydoğdu, “Sosyal medyaya kamu tarafına duyulan önyargıların yıkılma zamanı geldi” diyerek dijital dünyanın ülkeyi bürokrasi hantallığından nasıl kurtarabileceğini, %95 oranında facebook, twitter gibi sosyal mecraları kullanan Türk halkıyla etkileşime nasıl katkılar sağlanabileceğini vurguladı.
Ali R. Babaoğlan Dijital Kamu teması altında, Dijital Vatandaş Memnuniyeti başlıklı sunumunda “Dijital Vatandaş ve Dijital Devlet nasıl olması gerekiyor, neler yapması gerekiyor” konusunda SAP sisteminin ve mobilitenin odağında bilgilendirici bir seans gerçekleştirdi. JCI tarafında Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında yer alan Babaoğlan’ın sunumu da yine katılımcıların ilgisini çeken oturumlardan biriydi.
Dijital eğitim teması altında Anadolu Üniversitesi’nden Özgür Yılmazel, “Dijital eğitim metodları ve mobil uygulamalar konusunda bilgilendirici bir sunum yaptı. Apple teknolojisi ile uzaktan eğitim konusunda yurtdışındaki üniversiteler için dahi örnek teşkil eden Anadolu Üniversitesi’nde dijital eğitim metodları ile ulaşılan başarıları paylaşan Özgür Yılmazel ile aynı temada sunum yapan Doğa Koleji Eğitim Teknolojileri Koordinatörü Göksel Kesim de dijital eğitimin sağladığı yüksek faydaları izleyicilere aktardı. Eğitmenler, iPAD’i ideal eğitim aracı olarak nasıl kullanacaklarını detaylı öğrendi.
Dijital Mimarlık ve İnşaat teması konuşmacılarından Hakan Sevsal’ın İleri teknoloji -Akıllı yatırımlar- BIM başlığı altında GRAPHISOFT´un Sanal yapı çözümü (Virtual Building) ArchiCAD bir evrim aşamasi izleyicilerle paylaşıldı. Statik hesaplamalarla depreme karşı dayanıklı yapılar konusunda çok önemli çözümler sunan bu sunum da büyük ilgi gördü. Türkiye’nin gündemine depremin yerleştiğini ve Ankara’nın bu konuda duyarsız kalmaması gerektiği örneklerle aktarıldı.
Ünlü dijital yaşam koçları ve dolu bir içerikle geçen oturum programlarından oluşan Dijital Başkent 2011’in sonunda bir kokteyl düzenlendi. Kokteylde katılımcılar arasından yapılan çekiliş ile bir adet Adobe CS5.5 Web Tasarım Seti ve bir adet de iPad2 verildi.
Büyük bir coşku ve beyin fırtınası şeklinde geçen Dijital Başkent etkinliği Ankara’nın yanı sıra Türkiye genelinde de düzenlenmeye devam edecek. Kaçıranlar için etkinliğin tüm detayları ve dijital yaşam koçlarının 45 dakikalık sunumları çok yakında http://dijitalbaskent.bilkom.com.tr adresinde paylaşılacak.