Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın, çalışan kadın sayısının artması için, devlet ve özel sektör işbirliğiyle strateji oluşturulması gerektiğini bildirdi.
Barış Aydın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Anadolu kadınının ülkesi ve milleti için en fazla emek veren kadın olduğunu belirterek, büyük önder Atatürk’ün “Dünyada hiç bir milletin kadını ‘Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim’ diyemez” sözünü anımsattı.
Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının, erkeklerin yarısından da az olduğuna dikkati çekti. Erkeklerin işgücüne katılımı yüzde 70 iken, bu oranın kadınlarda yüzde 30 seviyesinde olduğunu vurgulayan Aydın, ‘’Bu orantısızlık, Türkiye’nin kalkınmasına olumsuz etki ediyor. Çok, çok daha fazla kadın işgücüne katılmalı. Kadının işgücüne katılması ve girişimci olması için kapsamlı politikalar oluşturulmalı. Kadın girişimcilerin artması demek Türkiye ekonomisinin daha yüksek seviyelere çıkması anlamına geliyor” dedi.
Özel sektör ve devlet işbirliğiyle kadın girişimcilerin geliştirilmesine yönelik strateji oluşturmanın önemine değinen Aydın, “Türkiye’de kadınların işgücü piyasasına katılma oranı gün geçtikçe yavaş da olsa artıyor. Ev kadını oranı giderek düşüyor. Ancak bu ilerlemenin hızı yeterli değil. Türkiye halen diğer ülkelere kıyasla çok geride. Öncelikle kadınların işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. İşgücüne katılan kadınlar için eğitim, korumacı kanunlar, doğum öncesi ve doğum sonrası izin, babalık izni, süt emzirme izni, kreş ve yuva sağlama gibi konularda politikalar geliştirilmeli ve kadınların zor olan yaşamı kolaylaştırılmalı” diye konuştu.
Kadınların işgücüne katılmamasının ev işleri, eğitim, emeklilik gibi durumlardan kaynaklandığını ifade eden Aydın, kadınların büyük bir oranının ev işleriyle meşgul olduğu için çalışmadığını söyledi.
-Eğitim seviyesi arttıkça işgücüne katılım artıyor-
Eğitim seviyesi arttıkça kadınların işgücüne katılma oranının arttığını vurgulayan Aydın, “Çalışan kadınlar, daha çok uzmanlık gerektirmeyen mesleklerde yoğunlaşıyor. Kadınlar dünya genelinde ve Türkiye’de aynı işi yaptıkları erkeklerden daha az ücret alıyor. Bunun yanı sıra yine kadınlar, çocuk bakımı ve ev işleri için, erkeklere oranla beş kat daha fazla zaman harcıyor” şeklinde konuştu.
Kadınların sorunlarının çözümü için eğitime ve istihdama önem verilmesinin altını çizen Aydın, şöyle devam etti:
“Genel eğitim ve mesleki eğitimin yetersizliği, kadınların istihdama katılımının ve sosyalleşmesinin önünde engel teşkil ediyor. Kadınların eğitim düzeyleri, genellikle mevcut aile yapısı ile şekilleniyor. Toplumumuzda kadınlara, erkeklere olduğu kadar eğitim şansı verilmiyor ve bu da ekonomik faaliyetlere katılmalarını önlüyor. Kadınların iyi eğitim almalarının ve bilgi teknolojilerine erişimlerinin önünün açılması gerekiyor. Eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasında güçlü bir bağlantı kurulmalı ve kadınların istihdamı sağlanmalı. Cinsiyetçiliğin ve kadına yönelik şiddetin engellenmesi için çalışmaların yanı sıra fırsat eşitliğine yönelik uygulamalar geliştirilmeli. Erkekler de bilinçlendirilmeli. Tüm bunların yapılabilmesi için de kadın dernekleri ve STK’larla işbirliği içinde olması gerekiyor.”
Aydın, tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak, TÜGİAD Ankara olarak kadın girişimci sayısının artması için gereken desteği her zaman vermeye hazır olduklarını kaydetti.