Her 100 çocuktan 5’i, erişkin yaşa gelene dek en az bir kez, kasık bölgesini ilgilendiren bir sorun nedeniyle doktora götürülüyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan; kasık fıtığı, su fıtığı ve inmemiş testis hastalıklarına karşı anne ve babaları uyarıyor.
Medical Park Ankara Hastanesi Uzmanları’ndan Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan,
kasık bölgesi ile ilgili ameliyatların, çocuk cerrahisi disiplini içerisinde, sünnetten sonra en sık yapılan girişimler olduğunu söyledi. Bunun, erkeklerde kızlara oranla daha sık görülen bir sorun olduğuna işaret eden Doç. Dr. Aslan, “Kasık bölgesi ile ilgili başlıca ameliyat nedenleri; kasık fıtığı, su fıtığı olarak da bilinen hidrosel ve inmemiş testis durumlarıdır. Her üç sorun da, tek veya iki taraflı olabilmektedir. Kasık bölgesi hastalıklarının tanısı ve tedavisinin planlanması, çocuk cerrahisi disiplini içerisinde uzun yıllar süren bir eğitim, bilgi birikimi ve deneyim gerektirir. Bu hastalıklar saptandığında, yerinde ve zamanında ameliyat edilmesi kadar, gereksiz ve zamansız ameliyattan da kaçınılması son derece önemlidir” dedi.
– Ameliyat için vakit kaybedilmemeli
Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan, bu hastalıklardan kasık fıtığının çoğu zaman çocuğun sağ, sol veya her iki kasık bölgesinde, zaman zaman şişen ve kendiliğinden ya da ovalamakla kaybolan bir yumru şeklinde kendini gösterdiğini belirtti. Deneyimli bir çocuk cerrahının bunun bir kasık fıtığı mı başka bir hastalık mı olduğunu kolayca ayırt edebileceğini bildiren Aslan, “Kasık fıtığında, kese içerisine girmiş olan barsak veya kız çocuklarda yumurtalık gibi organların herhangi bir zamanda, kasık kanalında sıkışarak dolaşımının bozulması ihtimali nedeni ile ameliyat, zorunlu haller dışında geciktirilmemeli, en kısa süre içerisinde yapılmalıdır” diye konuştu.
– İnmemiş testis en çok tartışılan konu
Doç.Dr. Aslan, hidroselin (su fıtığı) ise çocuk cerrahı tarafından fizyolojik tipte olmadığına kanaat getirilmişse kasık fıtığında olduğu gibi cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi. Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan, “Su fıtığı; testisin dış katmanları arasında, kasık kanalına doğru uzanan sıvı toplanması durumudur. Tedavisi, mevcut kesenin çıkartılması ve kasık kanalının onarılmasıdır” dedi. Doç.Dr. Mustafa Kemal Aslan, inmemiş testisin de çocuk cerrahisi alanında üzerinde en fazla tartışma yapılan konulardan olduğunu ifade etti. Aslan, şöyle dedi:
“İnmemiş testise neden olan mekanizmalar, inmemiş testislerden hangilerinin ameliyat edilmesi gerektiği, en uygun ameliyat yaşı, ameliyat yöntemi, inmemiş testiste hormonal tedavi; üzerinde halen tartışmalar olan başlıca konulardır. Şahsi kanaatim gerçek inmemiş testislerde hormon tedavisinin etkili olamayacağı yönündedir. Ameliyat gerektiren gerçek inmemiş testislerde testisin yerleşim yeri karın içindeyse laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahi gerekebilmektedir. Testis kasık kanalında ise, kasık fıtığındaki gibi kasıktan yapılan küçük bir kesi ile testis bulunup mümkün olduğunca, olması gereken pozisyona indirilmeye çalışılmaktadır. Testisin torba şeklindeki orijinal yerinde durması, üreme ve hormonal fonksiyonlarının gelişimi üzerinde etkilidir. Testisin indirilmesinin diğer bir nedeni tümör riskidir. İnmemiş testislerde ileri yaşlarda tümör gelişme riski, normal testislere göre yaklaşık olarak 10-15 kat daha yüksektir. Testisin indirilmesi, tümör riskini azaltmaktan çok testisin muayenesini kolaylaştırarak testisteki değişikliklerin erken dönemde fark edilmesini sağlar” dedi. Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan, anne ve babalara periyodik kontroller sırasında doktorlarından çocuğun kasık bölgesini de değerlendirmesini talep etmelerini