Denizli – Sera gazı yayılımı ile etkin mücadele eden Denizli Çimento’nun, üretimde uyguladığı stratejiler sayesinde her yıl fabrikanın karbondioksit emisyonunu 60.000 ton kadar azalttığı bildirildi.
Sera gazı emisyonunun ciddi boyutlara ulaştığı günümüzde, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de çeşitli kurum ve kuruluşlar bir araya gelerek, hangi önlemlerin alınabileceğini tartışıyorlar. 3-5 Nisan tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, konunun tüm detaylarıyla ele alınacağı “İstanbul Karbon Zirvesi”nin ana sponsoru olan Denizli Çimento da, bu anlamda elini taşın altına koyanlardan…
Denizli Çimento Sanayi TAŞ Genel Müdürü Mehmet Barış Kılınç, sera gazı azaltım sistemlerinin belirlenip uygulanmasının son derece önem taşıdığı bu dönemde, Denizli Çimento’nun sera gazı yayılımlarını azaltma yolunda ciddi çalışmaları olduğunu kaydetti.
Kılınç, üretim süreçlerinde geliştirdikleri stratejilerle uzun vadede gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Çevre dostu üretim yapan Denizli Çimento, son yıllarda uygulamış olduğu kullanılabilir en iyi tekniklerle (BAT) yatırımlarını gerçekleştirerek, fabrikanın her yıl karbondioksit emisyonunu 60.000 ton kadar azaltıyor” dedi.
Kılınç, aynı zamanda stratejik hedefler doğrultusunda yapılan yatırımlarla atıklardan enerji kazanımı elde edilen Denizli Çimento’da, fabrikanın yüzde 40’a kadar ısıl enerji ihtiyacının yakılan atıklarla sağlanmasının hedeflendiğini, bu oranın yıldan yıla artmasının planlandığını söyledi.
-Diğer sektörlerin atıklarını da hammadde olarak kullanıyor-
Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesinde kurulu fabrikalarının, sera gazı yayılımlarını üretim süreçlerinde uyguladıkları stratejilerle azaltmayı hedeflediğini vurgulayan Mehmet Barış Kılınç, çok sayıda sektörün atıklarını da alternatif hammadde olarak kullandıklarının altını çizdi. Böylelikle hem atıkların yaratabileceği görsel kirliliğin engellendiğini, hem de hammaddelerin kullanımı sırasında oluşabilecek karbondioksit yayılımının önüne geçildiğine işaret eden Kılınç, “Bunun yanı sıra karbondioksit emisyonunu azaltmak amacıyla her yıl yüksek katkılı çimento üretimini artırıyor, karbondioksit yayılımının ana kaynağı olan klinkerin kullanımını azaltıyoruz” diye konuştu.
-Her yıl 10 bin fidan-
Kılınç, uygulamalarıyla iklim değişikliği stratejilerinde etkin bir rol üstelenen Denizli Çimento’da, her yıl düzenli olarak “Ormanlarımız oksijenimizin, nefesimizin kaynağıdır” felsefesiyle 10.000’den fazla fidan dikildiğini ve oluşan ormanlar sayesinde, yılda 3.000 tondan fazla karbondioksit oluşumunun engellendiğini bildirerek, ekolojik çeşitliliğe sahip bu ormanlar sayesinde biyolojik çeşitliliğin de koruma altına alındığını sözlerine ekledi.