Çelik İhracatçıları Birliği, ihracatçılarına yeni pazarların kapılarını açmaya hazırlanıyor. Birlik, Ekonomi Bakanlığının “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” (URGE) projesi kapsamında hayata geçireceği uygulama ile Türk çelik sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin mevcut ihraç pazarlarına yenilerini ekleyebilmelerini ve ihracatlarını artırabilmelerini amaçlıyor. Çelik İhracatçıları Birliği daha önceki URGE projesinde; 9 hedef ülkeye düzenlediği ticaret heyetleri kapsamında 302 çelik ithalatçısı ile 4000’i aşkın ikili görüşmesi yapılmasını sağlamıştı. Ayrıca 7 farklı ülkeden çelik ihracatçılarını Türkiye’de ağırlayarak alım heyeti organizasyonları düzenledi. Bu proje Türk çelik sektörüne 140 milyon dolarlık ihracat artışı sağlarken, en dikkat çeken artış Kolombiya’da yaşandı. Yeni URGE projesi ile Çelik İhracatçıları Birliği, daha fazla ihracat artışı hedefliyor…
Daha önce “URGE” projesi kapsamında 9 hedef ülkeye ticaret heyeti düzenleyerek 302 çelik ithalatçısı ile Türk çelik ihracatçılarının 4 bine yakın ikili iş görüşmesi yapmasını sağlayan Çelik İhracatçıları Birliği; ayrıca 7 ayrı ülkenin çelik ithalatçılarını ülkemize davet ederek “Alım Heyetleri” de düzenlemişti. Ekonomi Bakanlığının “Başarılı Uygulama Örnekleri”arasında gösterdiği bu projenin ardından; Birlik yepyeni bir proje ile ihracata katkı sağlamayı planlıyor.
Yeni proje hakkında bilgi veren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Bu proje, Bakanlığımızın ihracatçılara çok önemli bir hizmeti ve desteğidir. Türkiye genelinde faaliyet gösteren orta ve küçük ölçekli çelik şirketlerimizin ihracatlarını arttırmaya; büyük ölçekli şirketlerimizin de mevcut pazarlarına yenilerini eklemelerine katkı sağlayacak bu projede, masrafların yüzde 75’i de Bakanlığımızca karşılanacak. Ayrıca geri kalan masrafların önemli bir kısmını da Birliğimiz üstlenecek. Böylece katılımcılarımıza mümkün olduğunca az masraf yansıtılmasını hedefliyoruz” dedi.
Çelik İhracatçıları Birliği, ihracatını artırmak isteyen firmaları davet ediyor…
Bu çok önemli hizmetten çelik sektörü şirketlerinin en iyi şekilde fayda alabilmeleri için Birlik olarak organizasyonlarını tamamladıklarını belirten Ekinci “Bu proje kapsamında üstümüze düşen ne varsa yapacağız. Ancak, çelik sektörü şirketlerinin de bu faydayı almaya gönüllü ve istekli olmaları, bizimle işbirliği yapmaları son derece önemli. Projede yer almak isteyen çelik sektörü firmalarının proje start vermeden en kısa zamanda bizimle irtibata geçmelerinde fayda var. Çünkü proje kapsamında yer alan tüm katılımcı firmalarımızın proje öncesi detaylı olarak ihtiyaç analizleri yapılacak. Ardından da ihtiyaçlarına göre hizmetler belirlenecek. Çelik sektörü mensubu olan firmalarımızın bunu dikkate alarak başvurularını geciktirmeden, Çelik İhracatçıları Birliği’nin web sitesi olan www.cib.org.tr adresine yapmaları büyük önem taşıyor” dedi.
URGE projesi kapsamında Kolombiya ihracatı 2012’de yüzde 100 arttı…
Daha önceki URGE projesi sonucunda yaklaşık 140 milyon ABD doları ilave ihracat gerçekleştirildiğini de belirten Ekinci; “İlk projede, hedef ülkelere yönelik yapılan çalışmalar sonucunda söz konusu ülkelere olan ihracatımızda heyet sonrasında önemli ihracat artışı yakalanmıştır. İhracat artışı yaşanan ülkeler arasında en dikkat çekici ülke ise Kolombiya oldu. Projede yer alan firmalarımızın 2011 yılında Kolombiya’ya olan ihracatı yaklaşık 63,2 milyon dolar iken, UR-GE kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan sonra 2012 yılında bu miktar yaklaşık yüzde 100 artarak 117,3 milyon dolara yükseldi. Aynı başarıyı yeni projemizde de yakalamayı hedefliyoruz” dedi.