Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net, geçtiğimiz haftalarda Soma’da yaşanan ve tüm ülkeyi yasa boğan maden kazası sonrası çalışan ve işverenler arasında ‘İş Güvenliği’ konulu bir anket düzenledi. Eleman.net’in İş Güvenliği anketine katılan çalışanların yüzde 77’si işyerindeki güvenlik önlemlerini yetersiz bulurken, sadece yüzde 23’ü güvenlik önlemlerinin yeterli seviyede olduğunu belirtti. Ankete katılan firma yetkililerinin yüzde 85’i ise firmalarında risk analizinin yapıldığını ifade ediyor.
Eleman.net, Soma’da yaşanan ve 301 kişinin can kaybıyla sonuçlanan maden faciasının ardından, 7 bin 360 firma yetkilisi ile 8 bin 920 çalışanın katılımıyla ‘İş Güvenliği’ konulu bir anket düzenledi. Ankete katılan çalışanların yüzde 77’si işyerindeki güvenlik önlemlerini yetersiz bulurken, sadece yüzde 23’ü güvenlik önlemlerinin yeterli seviyede olduğunu belirtti. Ankete katılan firma yetkililerinin yüzde 85’i firmalarında risk analizi yapıldığını ifade ederken, yüzde 8’i de risk analizi yapılmadığını belirtiyor.
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “Çarpıcı sonuçların elde edildiği anket çalışmasına göre, bugüne kadar çalıştıkları firmalarda iş kazası geçiren ya da böyle bir olaya tanık olan çalışanların oranının yüzde 57 olması, Türkiye’deki iş güvenliği uygulamalarının halen yeterli seviyede bulunmadığı ve bu konuya gerekli önemin verilmediğini gösteriyor” dedi.
Ekipman kullanımıyla iş kazalarına bağlı can kaybı ve yaralanmaları önlemek mümkün
İş güvenliği konusunda doğru ve yeterli ekipman kullanımının önemine dikkat çeken Özlem Demirci Duyarlar, “Soma’da yaşanan felaket iş güvenliği ve buna bağlı olarak ekipmanların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Branşı ne olursa olsun, riskli çalışma koşullarına sahip tüm firmaların iş ve işçi güvenliğini sağlayan ekipmanları eksiksiz kullanmaları gerekiyor.” dedi.
Çalıştığı iş yerinde iş kazası geçirmeyen ya da böyle bir olaya tanık olmayan kişilerin oranının yüzde 43’te kaldığına işaret eden Duyarlar, anketten çıkan sonuçları şöyle özetledi:
“İş güvenliği uygulamaları konusunda Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nden destek alan firmaların oranı yüzde 63 olurken, firma bünyesinde iş güvenliği uzmanı bulunduranların oranı yüzde 24. İşverenlerin yüzde 13 gibi önemli bir oranı da firmalarında iş güvenliği konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade ediyor. Güvenlik uygulamaları kapsamında kaçış planı oluşturduğunu belirten şirketlerin oranı yüzde 79 iken, oluşturmayanların oranı yüzde 10’a sahip.”