Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, inşaat sektörünün lokomotif görev üstlendiği, sanayinin inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma ile katkı sağladığı Başkent’teki değişime tarım sektörünün de ayak uydurabilmesi için, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulmasını önerdi.
Türker Naslı, memur kenti kimliğinden hızla uzaklaşan Başkent’in, tarım ve hayvancılıkla uğraşan büyük bir nüfusu barındırdığına da vurgu yaptı. Naslı, 1 milyon 200 bin hektar ekilebilir arazisiyle Türkiye’nin tahıl ambarlarından biri olan Ankara’nın, ayrıca kuru soğan, marul ve kavun üretiminde Türkiye birincisi, havuç, vişne ve yeşil mercimek üretiminde ise Türkiye ikincisi olduğunun altını çizdi.
Ankara’nın bu potansiyeline karşın, tarımın Başkent ekonomisine katkısının son derece sınırlı kaldığını savunan Naslı, “Türkiye’nin yıllık gıda ve tarım ihracatı 17 milyar dolara ulaştı. Bu ihracat içinde Ankara’nın payı ise sadece yüzde 2,1’dir. Gerekli destek verilirse Ankara, gıda ve tarım ihracatındaki payını çok yukarılara taşıyabilir’’ dedi.
Tarım sektöründe üretimin küçük aile işletmeleri modeliyle yol aldığını, Ankara’da 50 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiğini bildiren TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı, şunları söyledi:
‘’Ankara’da tarıma yönelik yatırımlarda KOBİ’lere destek verilmeli. Bu amaçla Almanya, Hollanda ve Fransa’da model olarak kullanılan, bu ülkelerin ekonomilerine büyük katkı sağlayan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulmalı. Ankara’nın et, süt, sebze ve meyve ürünlerini işleyecek kuruluşlar, belli bir yerleşim bölgesine toplanmalı, bunun için gerekli alt yapı yatırımları devletçe sağlanmalıdır. Bunun ilk örneği Çubuk’ta hayata geçiriliyor. 255 hektarlık alanda kurulan Çubuk Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere. Benzer oluşumlar diğer ilçelerde de kurulabilir. Ankara’nın 9 ilçesinde çok önemli jeotermal kaynaklar mevcut. Bu kaynakların, tarım alanlarında kullanımı için projeler geliştirilebilir. Küçük ölçekli işletmeler bir araya getirilerek, birleştirilerek sinerji yaratılmalıdır. Gerek üretim gerekse istihdamda kaynak israfı önlenmelidir.”
Organik tarım için uygun alanların belirlenmesi, alternatif ürün gruplarına yönelik araştırmalar yapılmasını öneren Naslı, bu konuda ilk adımları atan Büyükşehir Belediyesi’nin bal ormanları ve Nallıhan’daki ipekböceği projesini desteklediklerini bildirdi.
Naslı, Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının, Ankara’nın tüm ilçe ve köylerini kapsayacak şekilde genişlemesinin, tarım sektörünün önünü açacağını da savundu.
“ANKARA’NIN ÜRÜNLERİ MARKALAŞMALI”
Ankara’nın tarımda hak ettiği yere gelmesi için markalaşma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğine değinen Naslı, “Ankara’nın ilçeleri ile özdeşleşmiş onlarca ürün var. Bunlardan sadece Kalecik Karası üzümü ile Çubuk turşusunun Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret olarak tescili yapılmış. Beypazarı kurusu ile Kazan kavunu için de coğrafi işaret başvurusu inceleme aşamasında. Ayaş domatesi, Ayaş dutu, Beypazarı havucu gibi değerler için başvuru bile yok. Sadece Ankara’da tanınan bu ürünler markalaşmalı, dünyaya tanıtılmalı. Bu konuda başta belediyeler olmak üzere, kamu kuruluşlarına, STK’lara önemli görev düşüyor. Büyükşehir Belediyesi’ne yeni yasayla tarım politikaları ile ilgilenme izni de verildi. Sayın Melih Gökçek’in markalaşma konularında gerekli adımları atacağına inanıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
RAKAMLARLA ANKARA TARIMI
Tarım işletmesi sayısı:………………. 50.000
Tarım alanı:…………………………….1.286.973 Ha
Hububat Ekim Alanları:………………822.096 Ha
Baklagil Ekim Alanları:………………….24.539 Ha
Endüstri Bitkileri:………………………….31.856 Ha
Nadasa ayrılan alanlar:………………..305.390 Ha
Yem Bitkileri:…………………………………28.425 Ha
Meyve Ekim Alanları:…………………….21.450 Ha
Sebze Ekim Alanları:……………………..48.770 Ha
Bağ:………………………………………………..4.470 Ha
Tahıl Üretimi:…………………………..2.470.334 Ton
Baklagil Üretimi :…………………………..21.274 Ton
Endüstri Bitkileri Üretimi…………….460.560 Ton
Yağlı Tohumlar:……………………………..20.514 Ton
Yumru Bitki Üretimi:……………………..40.298 Ton
Yem Bitkileri Üretimi:………………….133.463 Ton
ANKARA’NIN TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİDİ
Buğday, Çavdar, Arpa, Çeltik, Kuru Fasulye, Pamuk, Ayçiçeği, Yeşil Mercimek, Yulaf, Korunga, Yer elması, Mısır, Patates, Yonca, Fiğ, Nohut
Lahana, Marul, Biber, Domates, Bakla, Taze Fasulye, Patlıcan, Ispanak, Nane, Havuç. Armut, Ayva, Elma, Erik, Ceviz, Üzüm, Badem, Zerdali, Kiraz, Şeftali, Çilek,Dut.