Türkiye’nin sanayi hamlesinin itici güçlerinden biri olacak OFFSET uygulaması Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) masaya yatırılıyor.
Ankara Ticaret Odası tarafından organize edilen “1. Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve OFFSET Uygulamaları Paneli” 26 Mayıs 2014 Pazartesi günü ATO Meclis Salonunda gerçekleştirilecek. Panelde, çok sayıda uzman konuşmacı her yönüyle Offset uygulamalarını konuşacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kamu İhale Kanununa ek yapılarak yasalaşan ve uygulamaya ilişkin ikincil mevzuatı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan Offset konusunu Türkiye’nin cari açığını azaltacak tedbirler arasında sıralanıyor.
Kelime anlamı “denge meydana getirmek” olan Offset terimi, kamu kurum ve kuruluşları, kamu ortaklıkları ve kamu iştirakleri tarafından açılan uluslararası ihalelerde, alıcı ülkeden çıkacak dövizi telafi etmek ve bu ülkelerin ihracat potansiyelini artırmak amacıyla, kazanan yabancı firma tarafından ana ihale anlaşmasına ek olarak verilen taahhütleri kapsıyor. Bu taahhütler; ihaleyi açan ülkeden yapılacak ihracat, ihaleyi açan ülkeye yönelik yabancı sermaye yatırımları, ortak yatırımlar, teknoloji transferi, lisans ve know-how transferleri, AR-GE çalışmaları ve yatırımları ile diğer döviz sağlayıcı hizmet ve işlemleri içerebiliyor.
Halen 130’u aşkın ülkede uygulanan Offset yöntemi, kamu harcamalarının bir bölümünün telafisi, üretim ve istihdamın artırılması, cari işlemler dengesinin korunması, yeni teknoloji ve yetenek kazanımı, ihracatın geliştirilmesi, yeni pazarlara açılma, yabancı yatırımın sağlanması açılarından yararlı kabul ediliyor.
Türkiye’de bugüne kadar Savunma Sanayiinde başarılı bir şekilde uygulanan Offset yöntemiyle Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının yüzde 50’yi aştığı belirtiliyor.
Dünya genelinde otomotiv, kimya, elektronik, gemi inşaatı, tekstil, demir çelik, savunma, telekomünikasyon ve otomotiv yan sanayi alanlarında tercih edilen Offset yönteminin Türkiye’de de sağlık, ulaştırma ve enerji gibi ithalatın yüksek olduğu sektörlerde uygulanması konusunda çalışmalar yürütülüyor.