Ankara Ticaret Odası, son günlerde basında yer alan iddialar ile ilgili bir açıklama yaptı:
“Bugün bir gazetede “Ortaklığa Büyük İhanet” başlığıyla yer alan konular üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirmesini sağlamak amacıyla, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Söz konusu haberde ATO 59. Komite Meclis Üyesi Atillahan Kurt’un yazılı sorularında yer alan ATO’nun mevduatının Halk Bankası’ndan alınarak İş Bankası’na transfer edilmesinin altında herhangi bir maksat aramak, kuruma yönelik maksatlı bir yaklaşımdır.
Ankara Ticaret Odası’nın mevduatı ihaleye çıkılarak en yüksek faiz veren bankaya yatırılmaktadır. Ankara Ticaret Odası’nın parası iki ayrı mevduat hesabı halinde bankada bulunmaktadır. Vadeler bittiği anda ihaleye çıkılır. En son çıkılan ihale günü itibariyle en yüksek faizi yüzde 12.45 ile İş Bankası vermiştir. Aynı ihalede Halk Bankası yüzde 11.75 oranında faiz teklif etmiştir. Halk Bankası ile İş Bankası’nın teklif ettikleri faiz oranları arasında 0,70’lik bir fark söz konusudur. Bugüne kadar olduğu gibi, bu sefer de kurum menfaatleri açısından en yüksek faiz veren banka tercih edilmiştir. Banka seçimi konusundaki yorumlar gerçeğe aykırıdır.
Ankara Ticaret Odası’nın bir grup komite ve meclis üyesi ile basın mensupları ile birlikte Şanghay’da düzenlenen “Türk Kültür Yılı Etkinliği”ne katılması da yine kurumu yıpratmak amacıyla gündeme getirilmiştir.
Öncelikle bilinmelidir ki söz konusu etkinlik 02-09 Ekim 2013 tarihinde yani 17 Aralık’tan önce bir tarihte yapılmıştır. Söz konusu etkinliğe katılma kararı Odamız Dış Ticaret ve Uluslararası İşbirliği Özel İhtisas Komisyonu’nun 02.08.2013 tarihinde aldığı ve “Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci büyük ekonomisi Çin Halk Cumhuriyeti ekonomisinden Ankara’nın payını alması” amacıyla yaptığı teklifi üzerine alınmıştır.
Çin’de “Türk Kültür Yılı” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali, Ankara Ticaret Odası’nın Çin ziyaretindeki çalışmalarından biri olmuştur. Odamızdan yönetim kurulu üyeleri, dış ticaret özel ihtisas komisyonu üyeleri, meclis üyeleri ve basın mensuplarından oluşan 33 kişilik bir heyet Şanghay’daki Festivale katılmanın yanı sıra Şanghay Ticaret Odası, Çin Dış Ticaret Geliştirme Konseyi, Guangdong Türkiye İşadamları Derneği, Şanghay Ticaret Merkezi ziyaret edilmiş ve görüşmeler yapılmıştır. Ankara Ticaret Odası’nın stant açtığı festival 22 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Ankara Ticaret Odası’nın Çince Ankara Ulaşım Cep Haritası ve Ankara’yı tanıtıcı materyaller dağıttığı festivalde, odamız ilimizin ve ilimiz ticaretinin tanıtımında çok önemli bir görev ifa etmiştir.
Festivale Ankara Ticaret Odası dışında Türkiye’den Gebze Ticaret Odası, Şanlıurfa Valiliği, Konya Valiliği, Bursa Valiliği, Pasifik Ülkeleriyle Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği katılmıştır.
Haberde adı geçen 59. Komite Meclis Üyesi Atillahan Kurt ise Eylül ayında yapılan meclis toplantısında festivale katılmak üzere talepte bulunmuş ve meclisimizin kabulü üzerine katılımları sağlanmıştır. Sayın Kurt’un “detaylı bilgi verilmeden böyle bir organizasyona alet edilme” iddiası da gerçek dışıdır. Katılım kararlarının alındığı meclis toplantısında Türk Çin Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri katılarak hem bilgi vermiş hem de organizasyonu tanıtmak amacıyla hazırlanan bir filmi göstermiştir.
Gazetede “Türkçe Olimpiyatları ATO’da mı?” başlığıyla yer alan üçüncü iddia da diğerleri gibi gerçek dışı ve maksatlıdır.
Ankara Ticaret Odası Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu ihaleyle Fransız GL Evans AŞ-Türk Serenas ortaklığına kiraya verilmiştir.
ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu’nun işletmesi Ankara Ticaret Odası tarafından yapılmadığı gibi, şirket yetkililerinden öğrenilen bilgiye göre Congresium salonlarında da Türkçe Olimpiyatlarına ilişkin herhangi bir organizasyon yapılması söz konusu değildir.
Sonuç olarak, Ankara Ticaret Odası maksatlı haberlerle yıpratılmaya çalışılmaktadır. Söz konusu gerçek dışı habere itibar edilmemesini kamuoyunun bilgisine sunarız. 16.04.2014″