Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK Ankara İl Müdürü İsmail Sevinç ve çok sayıda ASO üyesi firmalar katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 152 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Dünya Bankası, Türkiye’nin büyümesi için öngörmüş olduğu 2,4 tahminini, 3,5’e çıkardı. Bizim orta vadeli programda hedeflediğimiz 4’e yaklaştı. Bu Türk ekonomisinin her ne kadar dışarıdan bakıldığında insanlar bunu maniple etmeye çalışsalar da yadsınamaz bir şekilde güzel gittiğinin bir göstergesidir. Dünya Bankası tarafından da tescil edilmiş oldu. Son 10 yılda sanayimiz ve ülkemiz ekonomik olarak ciddi bir dönüşüm yaşadı. 152 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Şu anda geriye dönüp baktığımız zaman 12 aylık hedefi aşmış bulunmaktayız. 155 milyar dolarlara yaklaştık. Sanayi ürünlerinin payı ve emeği çok büyük. Biz bunu yalnız başımıza yapmıyoruz. Siyasi ve ekonomik istikrar son derece önemlidir. Bizim en değerli ve en önemli partnerlerimiz birlikte çalıştığımız emekleriyle bizim sermayemize katık koyan ve değer ortaya çıkartan insanlar. Bu anlamda çalışanlarla işverenler etle tırnak gibi birbirinden ayrılamayan aynı zamanda bir araya geldiklerinde birbirlerinin değerlerinin toplamından daha fazla bir değer ortaya çıkartan son derece önemli partnerlerimizdir” diye konuştu.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışan ve işverenlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savunan Özdebir, şunları söyledi:
“Benim üzerinde özellikle durmak istediğim ve işverenler olarak bizim en korunmasız kaldığımız alanlardan bir tanesi iş sağlığı ve iş güvenliği hususudur. Gerek bizim hatalarımız veya patronlar olarak bu işi birilerine delege ediyoruz. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları oldu. Piyasa da bu hizmeti veren kuruluşlar oldu. Bunlara delege ediyoruz ve bunlar bizim adımıza bu işi yapıyorlar diyoruz. Maalesef işinizin takipçisi değilseniz, işinize gereken özen göstermiyorsanız en çok gol yediğimiz alanlardan bir tanesi de buradan geliyor. Daha acılarını saramadığımız ve kolay kolayda unutamayacağımız Soma’daki facianın üzerinden az bir zaman geçti. 301 canımız gitti. İşveren birlikte çalıştığı kişinin zarar görmesini, onun sağlığının bozulmasını ve canının tehlikeye girmesini istemez. Yarın yaparım, hele şu önemli işi atlatalım ondan sonra yapalım. Farkına varamadığımız, kötü alışkanlıklar kötü uygulamaların kanıtsamamızdan dolayı sonra başımıza maddi ve manevi büyük faturalar gelmektedir. Bu konu ülkemizde özenle ele alınması ve ısrarla üzerine gidilmesi gereken bir konudur. Bu ekonomik başarıyı sürdürebiliyorsak insanımızın niteliğini artırmamız lazım, çalışanlarımıza gerekli eğitimleri vermemiz lazım ve bu eğitimlerin de başında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitmenler olması lazım.”
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise Plan Bütçe Komisyonunda maddelerin görüşüldüğünü ve kısa zamanda yasalaşacağını belirterek, “Mecliste uzun zamandır devam eden Plan Bütçe Komisyon çalışmaları devam eden önemli yasal çalışmalarımız bulunmaktadır. Mevcut meclisteki çalışmamızda hem işverenleri hem de işçilerimizi ilgilendiren son derece önemli maddeler var. 62 maddelik bir çalışmaydı. Şuan da 106 madde oldu. Vekillerimizde bazı önerileriyle birlikte bu ayın sonuna doğru yasalaşmış olacak. Soma ile ilgili maddeler bizim aslında bir yıldır devam eden çalışmalarımıza eklediğimiz önemli maddelerde bu çalışmada yer alıyor. Gönül ister ki bütün bu kazaları bu acı olayları yaşamadan hep birlikte toplum olarak tedbirlerimiz alabilseydik bu acıları yaşamasaydık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çok önemli mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilmiş durumda. Çok önemli adımlar atılmış durumda. Sadece bir iki bakanlığın çalışmalarıyla olumlu sonuç almamız çok mümkün değil. Toplum olarak bilinçlendirme ve bireylerinde kendi sorumluluklarını da ön planda tutacak seviyede eğitimli bilinçlendirme çalışmalarında bulunmak son derece önemli” dedi.
Sigorta prim teşviklerine ilişkin olarak bildiğiniz 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana önemli teşvikler hayata geçirildiğin ifade eden İlhan, şunları aktardı:
“Teşviklerin asıl amacı yatırımları ve istihdamı artırmak olmakla beraber düzenli prim ödemesinin teşvikinin sağlanmasıdır. Mesleği eğitim mezunları ile gençlerin, kadınların, engelli vatandaşlarımızın kısacası istihdamda dezavantajlı olan kesimlerin çalışma hayatına kazandırılmasıdır. 2013 yılında 6,9 milyar lira 5 puan prim teşvikinden olmak üzere toplamda 7,9 milyar lira işverenlere prim desteği sağlanmış bulunmaktadır. 2014 yılı Nisan ayı itibariyle 1 milyon 160 bin işverene 5 puan prim indiriminden faydalanmaktadır. Genel olarak Türkiye geneleninde 1 milyon 349 bin işveren 10 milyon kişiyi teşvik priminden faydalanarak istihdam etmektedir.”