ANKARA PERDER Başkanı Mehmet Ali Başdurak, 2014 yılını ve Ankara’daki perakende sektörünü değerlendirdi:
Bulunduğumuz il iki yönden işlerimizi şekillendiriyor aslında. Ankara hem yasama ve yürütmenin merkezi hem de yerel zincir perakendenin en güçlü olduğu il. Bu sebepten Ankara PERDER olarak hem makro hem de mikro ölçekte sorumluluk taşıyoruz. Bu sebepten çalışmalarımızı iki ana başlık altında toplayabiliriz: Bölgesel sorunlara çözümler ve genel perakendeye katkılar.
Kurulduğu günden bugüne üyelerinin menfaatine ortak satın almalar gerçekleştiren derneğimiz bu yıl da enerji ve akaryakıt gibi büyük gider kalemlerinde satınalma sözleşmeleri imzaladı. Bu satınalma sürecinde derneğimiz ve hukuk danışmanımız firmalarla uzun soluklu görüşmeler ve çalışmalar gerçekleştirdi.
Benzer ortaklıklara mevzuat değişikliği süreçlerinde de dahil olduk ve tüm üyelerimizi işleyiş açısından bilgilendirdik. Aklıma ilk gelen örnek, 6331 sayılı Hijyen Eğitimi Yönetmeliği mesela. Bu süreçte belgelendirici kurumlar Halkevleri, Meslek Liseleri ve özel kurumlar ile görüşüldü en doğru ve en uygun çözüm önerisi üyelerle paylaşıldı. Bu konuda üst çatı kuruluşumuz Türkiye Perakendeciler Federasyonu Perakende Akademisi’nden de eğitim desteği aldık. Üyelerimizin zamanını verimli kullanabilmeleri için bu ve benzeri görüşmeler, toplantıları geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da devam etti.
Akademi ile bu yıl gerçekleştirdiğimiz eğitimler, Satış ve Hizmet İletişimi, Yetkinlik Bazlı İnsan Kaynakları Çalıştayı olurken sertifikalı bir program olarak başlattığımız Mağaza ve Bölge Yöneticileri Liderlik Gelişim Programı ile halen devam etmektedir. Bunların dışında satınalma ve insan kaynakları birimlerimizin iş geliştirmeye yönelik toplantıları ve çalışmaları da 2014’te hız kazandı. Yönetim olarak çalışanlarımızın kişisel ve mesleki eğitimine katkı sağlamayı önemsiyoruz.
PERDER’in kuruluş misyonunda da yer aldığı gibi ortak sorunlara ortak çözümler üretmek için 2014’de el birliğiyle çalıştık. Gasp ve Hırsızlıklar, Ürün Güvenliği bu yıl gündemimizdeki ana başlıklardan birisiydi. Bu konuda dernekte üyelerimizle yaptığımız toplantıların beraberinde iki önemli toplantı daha organize ettik. Tedarikçilerimizle ve güvenlik firmalarının yöneticileriyle çözüm aradığımız bu toplantılarda Ankara Asayiş Şube Müdürü ve GİMAT Yönetim Kurulu Üyeleri de bizlere katkı sağladı. Konuya ilişkin Ankara Emniyet Müdürümüz Sayın Kadri Kartal’ı da makamında ziyaret ederek kendisini bilgilendirmiş, desteğini almıştık.
Bir diğer önemli başlığı ise Hal Kanunu ve beraberinde getirdiği uygulama sorunları oluşturdu. Ticaretin kayıt altına alınmasına yönelik son derece önemli bulduğumuz bu uygulamada gerek ülkemizin gerek işletmelerimizin alt yapı eksikliğinden dolayı büyük cezalar ödedik. Bu konuya ilişkin Büyükşehir Belediyemiz ve Zabıta Müdürlüğü ile çeşitli temaslarımız oldu. Bu ve benzeri uygulamalara yönelik temennimiz sektörümüzün ceza ile değil; bilgi, denetim, gözetim ve yönlendirme düzleminde işleyişinin desteklenmesidir. Sorunlarımıza ilgili kurum, Bakanlıklar ve Belediyeler nezdinde çözüm arayışlarımız bu yıl da devam etti.
Tüm süreçler ve toplantılarımızı hukuk danışmanımızın beraberliğinde yürütüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Fatih Uşan’ın katılımıyla gerçekleşen İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik semineri ile son toplantımızın gündemini oluşturan Torba Yasa ve Güncel Gelişmeler – Atık Yönetmeliği toplantımızı örnek olarak verebilirim.
Üyelerimizin iş birlikteliklerini sosyal mekana taşıdığımız kahvaltı, iftar daveti, akşam yemekleri ve üretici tesis gezisi gibi aktivitelere de yine bu yıl içerisinde gerçekleştirdik. Şenpiliç Sapanca Tesis Gezisi bu çalışmalarımıza bir örnek. Yine üst çatı kuruluşumuz TPF ve Retail Türkiye işbirliğinde gerçekleşen Perakende Konferansları’nı bu açıdan önemsiyoruz. Trabzon’da katıldığımız ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Konya Konferansı benzeri çalışmalar, üyelerimizi iş ve sosyal eksende bir araya getiren önemli buluşmalar. İki gün süren bu konferansların ilk gününde bilgi paylaşımının yanı sıra tedarikçilerimizle de görüşüyoruz. İkinci günü ilgili yörenin doğal ve turistik yerlerini görmeye ayırıyoruz. Yoğun çalışma temposundan kendisine zaman ayırmayan üyelerimiz için bu ve benzeri organizasyonlar bir fırsat oluşturuyor.
Makro ölçekli sorumluluğumuzun üst başlığını ise tüm perakendecilerin temel meselesi olan Perakende Yasası oluşturdu. Yasa ile ilgili beklentilerimizi yasanın sahibi olan Bakanlığa ilk ağızdan aktarma imkanı bulduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Metin’i Ankara Üyelerimiz ve Federasyon Başkanımızın katılımıyla gerçekleşen bir toplantıda bilgilendirdik. Aynı sorumlulukta 11 PERDER üyemiz ile birlikte temsil ettiğimiz Ankara Ticaret Odası Perakende Komitesi’nde de dönem dönem değerlendirdik ve Bakanlığımıza raporladık.
Sıkı ilişkilerimizin olduğu bir diğer Bakanlık da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Sektörümüzün gereği Bakanlığımızın alt kurumu Ankara Tarım İl Müdürlüğü ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile de ortak çalışmalarımız oldu ve oluyor. Ekmek israfının önlenmesine yönelik geliştirdiğimiz projede ilgili diğer bakanlıklar dahil başta Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu ve konuya ilişkin Sayın Bakan Yardımcımız Sayın Kutbettin Arzu’yu bilgilendirdik.
Bu yıl, Ankara PERDER Başkanlığımın yanı sıra Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi olarak katıldığım bir dizi yurt içi ve yurtdışı seyahatlerim de oldu. Euro Shop Almanya ve perakendeye dair düzenlediğimiz Hollanda Gezisi ile iş bağlantılarımızı geliştirdik ve bilgi birikimimizi arttırdık. Uluslar arası çalışmalarımızı bu kapsamda ele alabiliriz.