- 50. Yılını kutlayan Yüksel, geçtiğimiz yıl Türk inşaat sektöründe bir ilke imza atarak yayınladığı sürdürülebilirlik raporu “YÜKSELEBİLİRLİK’’in ikincisini yayınladı.
- Yüksel Holding, kurumsal sorumluluk bilinci ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne bağlılığı ışığında, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) ilkelerine göre hazırladığı “YÜKSELEBİLİRLİK II’’ raporu ile grup şirketlerinin ekonomik, sosyal ve çevresel performansını tüm paydaşlarının bilgisine sundu.
50 yıldır yürüttüğü başarılı projeleri ve sorumlu iş anlayışıyla sektörünün öncülerinden olan YÜKSEL, 2012 yılında yayınladığı, inşaat sektörü ve faaliyet gösterdiği sektörlerin birçoğundaki ilk sürdürülebilirlik raporu olan YÜKSELEBİLİRLİK raporunun ikincisini yayınladı.
YÜKSELEBİLİRLİK II, Yüksel’in 2006 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ilkeleri doğrultusunda, şeffaflık ve kurumsal yönetim anlayışı değerleri ile oluşturuldu. Yüksel, 2008 yılından itibaren her yıl İlerleme Bildirimi yayınladı. İki yıldır da bu raporlar uluslararası raporlama standardı Küresel Raporlama Girişimi İlkeleri (GRI) kapsamına uygun hazırlanarak, holding bünyesindeki şirketlerin topluma, doğaya ve ekonomiye katkılarını belgeliyor.
Yüksel Holding Genel Koordinatörü Tuna AKSEL, YÜKSELEBİLİRLİK II raporu çalışmalarını “ Biz Yüksel’de daha güçlü ekonomik temeller oluşturmaya, çevreye karşı duyarlılığımızı geliştirmeye ve toplumsal sorumluluğumuzu daha sürdürülebilir kılmaya kısaca YÜKSELebilirlik diyoruz. Yüksel bünyesinde gerçekleştirdiğimiz tüm sürdürülebilirlik çalışmalarımızı da bu terim ile ifade ediyoruz. Bugün şirketler dünya üzerinde etki alanı devletler kadar geniş olan büyük oyuncular. Bizim ve umuyorum ki bizler gibi sürdürülebilirlik faaliyetlerini başlatan şirketlerin öncülüğünde, özel sektörün sorumluluk farkındalığı hızla artacak. Doğal kaynakların giderek azaldığı günümüzde şirketlerde ‘kurumsal vatandaşlık’ bilincinin gelişmesi, devletlerin yetişemediği noktalarda sivil insiyatifin devreye girerek elini taşın altına koyması sürdürülebilir bir dünya için büyük önem taşıyor. Sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede önemli istihdam olanakları sağlayan ve tedarik zincirlerinin önemli parçalarını oluşturduğumuzun bilinci ile kurumsal sorumluluğun ve iş ahlakının ön planda olduğu bir itibar oluşturmak bizim için öncelikli hedeftir. Bu sorumluluğu gerçekleştirirken de 50 yıldır imza attığımız her projenin harcında çalışma arkadaşlarımızın da emeğini hissettiğimiz gibi, YÜKSELebilirlik anlayışımızda da tüm Yüksel ailesinin desteğinin verdiği inanç ile başarıya ulaştığımızı düşünüyorum. Yarım asırlık geçmişi ve 3 kuşaktır gerçekleştirdiği başarılı taahhüt projeleri ile Türkiye’nin yükselen gücünün önde gelen temsilcilerinden Yüksel olarak, geçtiğimiz yıl sektörümüzde imza attığımız ilk raporumuzun ikincisini yayınlamak bizim için büyük gurur kaynağı…” sözleriyle anlatıyor.
Yüksel’in hesap verebilirlik ve kurumsal vatandaşlık anlayışının ürünü olan YÜKSELEBİLİRLİK II Raporu,
Yüksel Şirketleri’nin genel yapısı, finansal performansı, istihdam verileri, iş sağlığı ve güvenliği konusunda geliştirilen projeleri, çalışan gönüllülüğü kapsamında hayata geçirilen çalışmaları ve faaliyet gösterilen ülkelerdeki konumlarının yanı sıra; Yüksel’in imza attığı kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin 2012 yılı içerisindeki gelişmelerini de kapsıyor. Yükselebilirlik II, Yüksel Holding’e bağlı şirketlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de ayrıntıları ile içeriyor.
Çevresel Yatırım
Yükselebilirlik II raporunda paylaşılan en önemli çevresel yatırım projesi, 1996 yılından bu yana gerçekleştirilen Yılmaz Sazak Uluslararası Atletizm Yarışmaları’nın 2012 yılı itibari ile çevresel sorumluluk bilinciyle karbon nötr olarak organize edilmesi. Avrupa’nın ilk karbon nötr atletizm yarışması olarak tarihe geçen organizasyon boyunca ortaya çıkan sera gazı miktarı hesaplanarak The Gold Standart projesi olan Ankara Mamak Katı Atık Alanı ve Geri Kazanım Tesisi Projesi’nden temin edilen karbon kredisi ile dengelendi.
Kurumun geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği çalışan gönüllüğü projesi de yine Yükselebilirlik II raporunun içerisinde dikkat çekiyor. Yüksel çalışanları, 2012 yılı Mayıs ayında uluslararası Give&Gain Çalışan Gönüllüğü Günü kapsamında ekip dayanışması ile Mogan Gölü kıyısını temizlediler.
Toplumsal Yatırım
Yüksel’in 2005 yılından bu yana desteklediği Alaca Höyük Kazı Çalışmaları’nda bulunan yeni bir parça ile bölgenin tarihinin değişmesine ilişkin gelişmeler de Yükselebilirlik II’nin önemli detayları arasında yer alıyor. 2012 yılı yaz aylarında kazı çalışmalarında tarihin akışını değiştirerek, Alaca Höyük’te yerleşimin bilinenden 1500 yıl daha eskiden başladığını kanıtlayan üç ayrı seramik kapa ait parçalar bulundu. Böylece bölgenin tarihi 1000-1500 yıl kadar geriye taşındı.
2009 yılından bu yana sürdürülen Yükselen Yıldızlar projesine 2012 yılında, bir başka genç atlet dahil oldu. gülle atma dalında 23 yaş altı kategorisinde Türkiye rekorunun sahibi Emel Dereli, 2012 yılında Yükselen Yıldızlar arasına katıldı. Bir diğer Yükselen Yıldız Nimet Karakuş ise 100 metre barajını aşan ilk ve en genç Türk kadın atlet olarak 2012 Londra Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etti.