Ankara’nın seçkin semti Yaşamkent’te ‘’Bir Gülüşün Yeter’’ sloganıyla kapılarını açmaya hazırlanan Ihlamur Konağı Yaşlı Yaşam Merkezi, sektördeki hizmet standardını en üst seviyeye taşımayı hedefliyor.
Özel sektörce inşa edilen en büyük yaşlı yaşam merkezi tesisi olan Ihlamur Konağı’nın bünyesinde, oyun salonundan kütüphaneye, fizik tedavi merkezi ve havuzundan hobi alanlarına kadar çok sayıda sosyal donatı alanı yer alacak.
Kadınlarda 75, erkeklerde 70’e kadar çıkan ortalama yaşam süresinin her geçen yıl artması, yaşlılıkta yaşam kalitesini yükseltme arayışlarını da zorunlu kılıyor. Bu kapsamda, yaşlı bakım merkezleri artık önemli bir ihtiyaç olarak göze çarpmaya başlıyor.
Yakın zamana kadar sadece barınma ihtiyaçlarının karşılandığı yaşlı bakım merkezlerinde eski anlayışlar artık yok. Hizmet kalitesi, her geçen gün artan yaşlı bakım merkezleri, mutlu olmak, 60’ından sonrasını dolu dolu yaşamak isteyenlerin öncelikli tercihleri olmaya başladı.
İnşaat ve tefrişat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Ihlamur Konağı da bu anlayışa yeni boyut kazandırır nitelikte.
-Yaşlıların ihtiyaç ve psikolojilerine göre tasarlandı-
Ihlamur Konağı projesini hayata geçiren Renkyol CEO’su Ahmet Münir Yaşar, yaptığı açıklamada, 12 bin metrekarelik alanda inşa edilen tesisin, bina standartları ve hizmet kalitesiyle fark yaratacağını savundu.
Yaşlı bakım merkezlerinin, genellikle konut olarak inşa edilen binaların yeniden düzenlenmesiyle oluşturulduğunu anımsatan Yaşar,5 yıldız otelleri aratmayan 127 kişi kapasiteli Ihlamur Konağı’nın ise tamamen yaşlıların beklenti ve psikolojileri göz önünde bulundurularak tasarlandığını kaydetti. Yaşar şöyle konuştu:
“Öncelikle Konağımız,yaşlı bakım merkezleri içerisinde gerek amaca uygun inşa edilmesiyle gerekse misafirlerimizin önceliklerinin göz önüne alınarak tasarlanması ile sektöründe bir ilktir.Yaşlılarımızın, kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Hatta kendi evlerinde bile bulamayacakları konforu burada yakalayacaklar. Çünkü burada sıradan bir yaşlı bakım merkezinde bulunan özelliklerin yanı sıra parmak izi tur istemi, kapalı devre kamera sistemi, 6 öğün yemek hizmeti, 24 saat hemşire ve doktor hizmeti, oyun alanları, müzik ve internet salonları, sinema salonu, sanat galerisi, hobi alanları, fizik tedavi merkezi ve havuzu, kütüphane ve toplantı salonları bulunacak. Yani bir huzurevi veya yaşlı bakım merkezinin dışına çıkıp tamamen yaşlılara hizmet veren bir sağlık oteli olarak da adlandırabileceğimiz bir çizgi yakalanacak.”
-Hizmette çıtayı yükselteceğiz-
Yaşlı bakım merkezlerinin artık sosyal bir ihtiyaç; istenmeyenlerin değil, yaşlılığını mutlu ve huzurlu geçirmek isteyenlerin bir araya geldiği kurumlar olarak dikkati çektiğini ifade eden Ahmet Münir Yaşar,şöyle devam etti:
“Bizim arkamızda çok ciddi bir işletmecilik deneyimi var. Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirinde olduğu gibi yüzlerindeki çizgilerle, gözlerinin altındaki halkalarla, bükülen belleriyle, sızlayan ayaklarıyla her şeye rağmen mutlular. Hayat dolu, huzur veren sakinlikleriyle görenleri kendilerine hayran bırakan yaşlılar, çoğu zaman da adeta çocuktan farksız oluyorlar. Bizim tesisimizin yaşlılarımızın keyiflerini artıracak bir niteliği var. Bir kere burası bugüne kadarki yaşlı bakım merkezi yapılanmalarına farklı bir boyut getirecek. Çünkü kompleks olarak inşa edilen çok büyük tesisiz. Bu durum, hizmet anlayışına yeni bir boyut kazandıracak. Biz, sadece Ankara’da değil, Türkiye’deki kalite ve hizmet anlayışında çıtayı yükselteceğiz.”
-Ziyaretçi saati kavramı rafa kalkacak-
Yaşlı bakım merkezlerinde yaşayanlarınen büyük ihtiyacının yakınlarıyla bir araya gelmek olduğunu kaydeden Yaşar, ancak bu tür tesislerde ziyaret saatlerinin sınırlandırılmasıyla yaşlıların yakınlarıyla buluşmalarının zorlaştığını anlattı.
Ihlamur Konağı’nda bu sorunu dikkate alarak Ankara’da bir ilk olarak ziyaretçi saati kavramını rafa kaldırdıklarını dile getiren Yaşar “Burada kalan yaşlılarımızın yakınları, istedikleri zaman ziyaret gerçekleştirebilecek. Yani tesisimiz 24 saat ziyaretçi kabul eden bir yapıya sahip olacak” diye konuştu.