Priştina Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın
İşletmesi Limak Kosova’da
Kosova Priştina Havalimanı’nın Limak Yatırım’a devri gerçekleştirildi. Devir ile birlikte Kosova’nın tek havalimanı olarak ülkeyi dünyaya bağlayan Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari)’nın işletmesi 20 yıllık süreç için yüzde 90 Limak ve yüzde 10 Fransız Aeroports de Lyon ortaklığından oluşan Limak Kosovo International Airport JSC konsorsiyumuna devredildi. Priştina Uluslararısı Adem Yaşari Havalimanı, Limak Yatırım’ın Sabiha Gökçen’den sonra üstlendiği ikinci Priştina Havalimanı’nın 20 yıllık kullanım hakkı için yüzdesel imtiyaz bedeli ödeyecek olan konsorsiyum, ek olarak 140 milyon Euro tutarında bir yatırım gerçekleştirecek olup yolcu sayısının yakın gelecekte 1.5 milyondan 4 milyona çıkartılmasını öngörüyor. Devir ile birlikte gerçekleştirilecek bu yatırım, 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı Limak Yatırım, Kosova’nın tek bağlayan Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari)’nın işletmesi 4 Nisan pazartesi tarihi itibariyle 20 yıllık süreç için devraldığını açıkladı. Devir itibari ile havalimanının işletmesi, yüzde 90 Limak ve yüzde 10 Fransız Aeroports de Lyon ortaklığından oluşan Limak Kosovo International Airport JSC konsorsiyumu tarafından yürütülmeye başlandı. Limak Kosovo International Airport JSC, devir ile birlikte işletmeciliğin yanı sıra Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı terminalinin yeniden inşası ile terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından da sorumlu olacak.
İstanbul Sabiha Gökçen’e de uçuş başlatılacak…
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, ilgili bakanlar, Türk, Fransız, Amerikan Büyükelçilik temsilcileri, Limak Yatirim Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Bacaksiz ve Limak Yatırım CEO’su Murat Dedeoglu’nun katılımı ile gerçekleştirilen devir töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nıhat Özdemir şunları söyledi: “Devir ile birlikte, Pristina’ya uçuş yapan mevcut havayollarının sayısı ve uçuş noktalarını Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan karşılıklı uçuşların en kısa sürede başlaması yönünde de ivedilikle çalışacağız. Bununla birlikte, uluslararası arenada ve havacılık sektöründe, Kosova Cumhuriyeti ve Pristina Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın tanıtımını en iyi şekilde yapmak görevlerimiz arasında olacaktır. Böylelikle, Kosova’nın turizm ve dış ticaret hacminin artışına katkıda bulunabileceğimize inanıyoruz. Havalimanı’nda mevcut tüm personel ile çalışılmaya devam edilecektir. Çalışan tüm personelimizin her biri için son derece değerlidir. İnşaat döneminde ise bu dev yatırım ile yaklaşık 1.000 kişiye istihdam yaratılacaktır. Yatırımla uluslararası normlarda, modern mimari anlayışta, çevre dostu ve akıllı bina olarak hayata geçireceğimiz Priştina Uluslararası Adem Jashari Havalimanı yeni terminal binasının inşaatı en kısa sürede tamamlanacaktır.”
Devir ile yolcu sayısı 4 milyona çıkartılacak
Halen Türk Havayolları, Atlas Jet, Swiss Air, Britisth Airways, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings gibi sayısı 35’e ulaşan hava yolu şirketlerinin düzenli uçuşlarını gerçekleştirdiği Priştina Uluslararası Havalimanı’nı, Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlaması ve güçlü diaspora trafiği ile Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Havalimanı’nın balkanlardaki bu önemli avantajı ile yakın gelecekte 1,5 milyon olan yolcu sayısının 4 milyona çıkartılması hedefleniyor. Havalimanındaki her türlü havacılık ve havacılık dışı ticari geliri 20 sene boyunca elde etme hakkı bulunan Limak Kosovo International Airport JSC, terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo ve pist-apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından sorumlu olacak. Konsorsiyum bu gelirlerin karşılığında yatırım yapma zorunluluğunun yanı sıra Kosova artırmayı amaçlıyoruz. Kendi işletmemizde olan İstanbul bizim yapacak. Priştina Havalimanı’nın 20 yıllık kullanım hakkı için yüzdesel imtiyaz bedeli ödeyecek olan konsorsiyum, ek olarak 140 milyon Euro tutarında bir yatırım öngörüyor. Bu yatırım kapsamında, 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, 1.750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yolları yapımı hedefleniyor. Yeni terminal binası trafik gelişimine bağlı olarak ilave 14 bin metrekare daha büyütülebilir nitelikte modüler olarak inşa edilecek. Ayrıca tesis bünyesinde sayısı 3 olarak planlanan yolcu köprüsü trafik gelişime paralel olarak 6’ya kadar çıkarılabilecek. Yatırımların 2012 yılı ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.
Nisan 2010 da ihaleye çıkmış olan Kamu-Özel Teşebbüs ortaklığı içeren projenin imtiyaz sözleşmesi 12 Ağustos 2010 da Kosova Hükümeti ile Limak Kosova arasında imzalanmıştı. Priştina Havalimanı’nın işletmesini ala Limak Yatırım halka arz sürecinde… Kosova Priştina Havalimanı’nın Limak Yatırım ise 2010 yıl sonu itibariyle, enerji alt yap ve havalimanı işletmeciliğini kapsayan 17 tane operasyonel şirket barındırıyor. Portföy büyüklüğü içerisinde 9’u Türkiye’de 4’ü Gürcistan’da olmak üzere 13 hidrolektrik santrali, Sabiha Gökçen ve Kosova Priştina olmak üzere 2 havalimanı, İskenderun Limanı, 3 milyon 250 bin abone ve 2.2 milyar TL ciroya ulaşan Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇUEDAŞ) olmak üzere iki elektrik dağıtım şirketi yer alıyor. Varlıkların ve projelerin tümü, hızla gelişen Türkiye ve yakın coğrafya ekonomilerinde sürdürülebilir bir büyüme ve karlılık potansiyeline sahip olan Limak Yatırım’ın yatırım stratejisi ise “Yarattığımız varlık ve değerlerin, sadece Türkiye değil, ilgili olduğu tüm coğrafyadaki büyümenin bir parçası olmasını sağlayarak, sürdürülebilir büyüme stratejimizin sağlıklı devam ettirilebilmesi” olarak özetleniyor.