Ankara – İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektöründe disiplinsizliğin, sahipsizliğin had safhada olduğunu belirterek, ‘’Ehliyetsiz ve çürük müteahhitlerin de içinde olacağı bir kadroyla kentsel dönüşümden başarı beklemek hayal olur’’ dedi.
İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurguladı. Sektörün 2012 yılında sadece yüzde 1 büyüdüğünün altını çizen Tellioğlu, ‘’ Bu rakam, inşaat sektöründeki büyümenin, genel ekonominin büyüme oranının da altında kaldığını, sektörün ciddi sıkıntılar içinde olduğunu gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.
-‘’(Artık yeter) diyoruz’’-
Afet kapsamındaki konutları kapsayan, Türkiye’nin, hatta dünyanın en önemli imar hareketi olacak kentsel dönüşüm projesinin, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunları ortadan kaldıracağını, ekonomiye büyük canlılık kazandıracağını anlatan Tellioğlu, şunları söyledi:
‘’Ancak İMKON olarak kentsel dönüşümün başarısı konusunda ciddi kaygılarımız var. İnşaat müteahhitliği sektöründe disiplinsizlik, sahipsizlik had safhada. 1950 yılından beri devam eden hızlı, çarpık, plansız yapılaşmayla büyüyen inşaat müteahhitliği sektörü kendi kaderine terk edilmiştir. Sektör mensuplarının bir kısmı dürüstçe çalışarak çok başarılı işlere imza atarken, sayıları 200 bini aşan karnesiz inşaat müteahhitlerine karşı hiçbir tedbir alınmamaktadır.Bu duruma sektör adına, ülkemiz insanı adına (artık yeter) diyoruz. Ehliyetsiz ve çürük müteahhitlerin de içinde olacağı bir kadroyla kentsel dönüşümden başarı beklemek hayal olur.’’
Yıkılması gereken çürük yapıları inşa edenlerin bugün hala sektörün içinde bulunduklarını kaydeden Tellioğlu, ‘’ ’Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konut yıkılacak. 500 milyar dolarlık bir proje. Kiminle yürüteceksin bu projeyi? Bu çürük yapıları inşa eden sözde müteahhitlerle mi?’’ diye sordu.
Sektörün ıslah edilmesini isteyen, önüne gelenin müteahhit olmasının engellenmesi gerektiğini kaydeden Tellioğlu, şöyle devam etti:
‘’Şehirleri yıkmak, milyonlarca insanı yerinden oynatmak,500 milyar dolara yakın kaynağı bulmak kolay bir iş değil. Yine de bu işi yapmaya kararlıysanız, biz de İMKON olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Yalnız bir kez daha uyarıyoruz. Böyle büyük bir projeye başlamadan önce, bugünkü olumsuzluklara neden olanlar sektörden uzaklaştırılmalı. Müteahhitlik mesleğine giriş belli bir akreditasyona bağlanmalı. Bunun için müteahhitlik sektörü ile devlet arasında köprü olabilecek, sektörü disiplin altına alacak Müteahhitler Odası’nın kurulması şarttır. Aksi takdirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iyi niyeti, tek başına kentsel dönüşümün başarısı için yeterli olmayacaktır.’’