Yenimahalle Kent Konseyi’nin ‘Yenimahalle ekonomisi’ konulu toplantısı, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yenimahalle Kent Konseyi Başkanı Atila Çınar, 1980’li yıllarda ortaya çıkan küreselleşmenin etkilemediği ülke, il, ilçe, köy, hatta birey kalmadığını, küreselleşmenin fırsat olduğu kadar sonun başlangıcı da olduğunu söyledi. Bir yandan dev AVM’ler açılırken diğer tarafta mahalle bakkalını kaybettiklerini belirten Çınar, ‘Korkumuz odur ki, KOBİ’leri de kaybedebiliriz. Birçok toplum bilimci kaygıları dile getiriyorlar. Ormanları, zeytinlikleri korumak istiyorlar” dedi. Yenimahalle’nin en önemli zenginliğinin de başta olmak üzere organize sanayi bölgeleri olduğunu belirten Çınar, toplantıda istihdamın, üretimin artırılması gibi konuların konuşulacağını anlattı.
“Sanayi Kenti Olduk”
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara’nın bir memur kenti iken önemli bir sanayi merkezi haline geldiğini, ihracatta üçüncü sırada bulunduğunu Yenimahalle’nin de gıda sektörü, otomobil ve iş makineleri satış noktaları, perakende sektörü, ticaret, sanayi bakımından önemli merkezleri barındırdığını söyledi. Hizmetler sektörünün de geliştiğini, şu anda 4 tane beş yıldızlı otel bulunduğunu, iki tanesinin de inşaata başlayacağını ifade eden Yaşar, Ostim ve İvedi organize sanali bölgelerinin sadece Yenimahalle değil, Ankara’nın hatta tüm ülkenin sanayisine çok büyük katkılar sağladığını belirtti. Yaşar, “Türkiye ancak üreterek ayakta kalabilir. Sanayide, tarımda, hayvancılıkta, hizmetler sektöründe üretecekler, istihdam yaratacaklar. Biz de üretenlere destek olacağız. Üretenler Türkiye’nin temelidir. Bir çivi çakanın kurbanı olayım. O yüzdendir ki ben bir berber dükkanı dahi açılsa, davetiyesi elime ulaşmışsı mutlaka katılıyorum” dedi. Yenimahalle’nin nüfus artışı bakımından Ankara’da ikinci sırada olduğunu belirten Yaşar, belediyecilik hizmetlerindeki iyi uygulamaların bölgenin nüfus artışındaki katkısına dikkat çekti ve ‘Çok iyi bir altyapımız var’ dedi.
“Diyalog Yok Oldu”
Yenimahalle Kaymakamı Mustafa Dündar ise toplumun en büyük açmazının birbiriyle konuşmak, birbirini anlamak olduğunu söyledi. ‘Birbirimizi anlayamadığımız için geriliyoruz. Gerildiğimiz için öfkeleniyoruz, öfkelendikçe sağduyudan uzaklaşıyoruz. Benim gibi düşünenler iyi, düşünmeyenler kötü şeklinde düşünüyoruz” diyen Kaymakam Dündar, önyargıların güçlendiğini, inovasyon ve teknolojinin rahat kafalar ve özgür ortam istediğini anlattı. Dündar, “Belki de tek sorunumuz bu” dedi.
“İthalat cazip hale geldi”
OSİAD Başkan Yardımcısı Süleyman Ekinci, Ostim’in bir avuç cengaver sanayici tarafından kurulduğunu bugün Ostim ve İvedik bölgesinde toplam 15 bin işyerinde yaklaşık 150 bin çalışanın istihdam edildiğini anımsattı. Bölgede çok sayıda büyük firmalar bulunduğunu, sadece Ostim’de 17 ana sektörde 140 işkolunda üretim yapıldığını dile getiren Ekinci, STK’ları, teknoparkları ile Ostim’in önemli bir sanayi havzasına dönüştüğünü söyledi. KOBİ’lerin üretim ve ihracattaki payının çok yüksek olduğunu ancak yerli üretimin desteklenmediğini dile getiren Ekinci, inşaat sektörüne odaklı büyümenin duvara tosladığını, ithalatın cazip hale geldiğini anlattı.
“Airbus tedarikçisi Ankara’da”
Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın, kuruluşu çok eski olmasına rağmen Ostim’in görünümünün içaçı olmadığını ancak yeni imar planı çalışmasıyla bu görüntünün değişeceğini söyledi. Ostim’i teknolojik ürünlerin üretildiği, kendi enerjisini kendi üreten, çevreye zarar vermeyen bir bölge haline getirmek istediklerini, hazırlanan imar planlarında bu notların tamamının bulunduğunu belirten Aydın, Ostim’deki firmaların her birinin bir cevher olduğunu söyledi. Türkiye’yi ekonomik açıdan kurtaracak firmaların Ostim’den çıkacağını, bunu da büyük değil küçük firmaların başaracağını belirten Aydın, ‘Küçük firmalarda inanılmaz yetenekler var. Airbus’un tedarikçileri var” dedi. Ostim’deki eko sistemin bozulmaması gerektiğini, bölgede görünmeyen bir sinerji bulunduğunu anlatan Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın, büyüyen firmaların şehir içinde kalması gerektiğine inandığını söyledi.
“AR-GE ye önem veremedik”
İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin zorunluluğuna dikkat çektiği konuşmasında ar-ge, inovasyon ve teknoloji alanındaki gelişmenin belirleyiciliğini vurguladı. “10 bin işyerini gezdik, insanlara Ar-ge’nin, inovasyonun, teknolojinin önemini anlatmak istedik, anlatamadık. Biz teknokent diyoruz, adam 2 daire verir misin diye soruyor. İhracatımız 160 milyar dolardan 140 milyar dolara neden indi? Ar-ge’ye, teknolojiye önem vermediğimiz için geriledi” diye konuştu.
“Yenimahalle’de işsizlik Türkiye ortalaması üzerinde”
Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye’nin kötü yönetildiğini, yönetenlerin de yönetmeye talip olanların da gündemlerinde ekonominin bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin üretimden uzaklaştığını, kalkınamadığını belirten Tuncay, Yenimahalle’deki işsizliğin yüzde 12’lerde olduğunu dile getiren Tuncay, Ostim ve İvedik OSB’lerinin Yenimahalle açısından taşıdığını öneme dikkat çekti. Türkiye’nin birikimlerinin teker teker satıldığını, oysa devletin üretim alanında rol alması gerektiğini dile getiren Tuncay, “Savunma sanayinde ihracat artıyor. Neden? Çünkü devlet baş aktör. Devlet üretimde olmamalı tezi bana göre yanlış bir tezdir” dedi.
Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç ise mesleki eğitimin yetersizliklerine dikkat çekti. Türkiye’nin önemli mesafeler aldığını, tırnaklarıyla kazıya kazıya bu noktaya geldiğini belirten Karakoç, “Ancak mesleki eğitimde bir türlü istediğimiz noktaya varamadık. 5 bin kapasiteli okulumuz var; ancak 1400 talebe öğrenim görüyor. Oysa, işyerlerinde eleman bulamıyoruz.meslek okullarına severek isteyerek gelen öğrenci sayısı az” dedi.