Son dönemde mülteci sorununa dikkat çekmek ve mültecilere yardım sağlamak amacıyla dünya çapında büyük bir destek programı başlatan Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Nexus Global Gençlik Zirvesinde konuştu. 70 ülkeden gelen 500’den fazla genç katılımcıya hitap eden Ulukaya, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük global mülteci kriziyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlattıktan sonra bir çağrıda bulundu: “Yardımseverlik faaliyetlerinde bulunmak için yaşlanmanız gerekmiyor. Neden hemen şimdi harekete geçmiyorsunuz?” Konuşmasında Suruç’ta yaşanan bombalı katliama da değinen Ulukaya, tepkisini “Tartışmak bir işe yaramıyor. Artık yeter demeliyiz” sözleriyle ortaya koydu.
ABD’nin en çok satan yoğurt markası Chobani’nin kurucusu, son dönemde hayırseverlik alanında dünya çapında büyük adımlar atan Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Nexus Global Gençlik Zirvesinde gençlere hitap etti. Bu yıl beşinci kez düzenlenen zirveye Chobani Vakfı Başkanı Ruma Bose ile birlikte katılan Ulukaya, iş ve hayırseverlik ilişkisi konusundaki görüşlerini gençlerle paylaştı.
ULUKAYA’YA BÜYÜK İLGİ
2011 yılında kurulan Nexus, hayırseverlik faaliyetlerini ve sosyal destek yatırımlarını global çapta artırmak ve geliştirmek misyonuyla yola çıkmış bir organizasyon. Nexus’un halihazırda genç yatırımcılardan, sosyal girişimcilerden ve destekçilerden oluşan, 70 ülkeden 2.500’ün üzerinde üyesi var. Hedefleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler’le de işbirliği yapan organizasyonun bu yılki zirvesine konuşmacı olarak pek çok girişimci, sanatçı, sporcu ve entelektüel katıldı. Zirvede sıcak bir sohbet havasında geçen bir oturuma konuk olan Ulukaya, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
‘Chobani Yolu: Girişimciler için İş ve Hayırseverlik Rehberi’ başlıklı oturumda konuşan Ulukaya, Chobani’nin kurulduğu ilk günden bu yana mülteciler konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiğini ifade etti. Ulukaya’nın toplantıda anlattığına göre, şirket New York’ta bir fabrika kurduğunda ilk iş olarak, mültecileri istihdam etmek amacıyla kentteki mülteci merkezine başvurmuş. Ulukaya, o dönemde pek çok mülteci istihdam edildiğini, hatta şirketin o zamanki çalışanlarının neredeyse yarısının mültecilerden oluştuğunu ifade etti.
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
Sohbet sırasında halihazırda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNCHR) bağışta bulunan en büyük şahsi destekçi olduğuna dikkat çekilen Hamdi Ulukaya, dünyada her üç saniyede bir kişinin yerinden edildiğini ve tüm kürede 60 milyondan fazla mülteci olduğunu özellikle vurguladı. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlatan Ulukaya, bu ciddi meseleye özel sektör tarafından gösterilen ilginin çok düşük olduğunu ifade etti.
Ulukaya, şirketlerin mülteci sorunu gibi bir mesele hakkında nasıl fark yaratabileceklerine ilişkin soru üzerine tüm iş dünyasına bir çağrıda bulundu: “Yardımseverlik faaliyetlerinde bulunmak için yaşlanmanız gerekmiyor. İşinizi yaparken, etrafınızda bu kadar heyecan verici ve enerji dolu insan varken çok daha verimli ve yenilikçi olabilirsiniz. O zaman neden hemen şimdi harekete geçmiyorsunuz?”
Ulukaya daha sonra salonda bulunan gençlere doğrudan seslenerek şunları söyledi: “Siz dünyanın her yerinde insanlığa yardım etmek için lazım olan kalbe ve tutkuya sahipsiniz. Ülkelerinize dönüp bu sözü onlara da ulaştırırsanız, sorunları daha hızlı bir şekilde çözebiliriz. Ben, siz yeni nesil gençlerin aklına ve kalbine inanıyor, güveniyorum.”
Sohbetin son bölümünde Birleşmiş Milletler binasında ilk kez bulunduğunu ifade eden Ulukaya sözlerine şöyle devam etti: “Biz birleşmiş insanlığız. Herkes kazanmadan hiçbirimiz kazanmış ve kaybetmiş olmayacağız. Dünyanın bir köşesinde acı çekilirken, diğer bir köşesinde kutlama yapamayız. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dünya meseleleri konusunda hepimize eşit ölçüde sorumluluk düşüyor.”
‘ARTIK YETER DEMELİYİZ’
Konuşmasının sonunda geçtiğimiz gün Suruç’ta canlı bomba saldırısı sonucu hayatını kaybeden 32 gence de değinen Ulukaya, “Tartışmak bir işe yaramıyor. Artık yeter demeliyiz. Bu ölenler insan. Bu insanların hayatları ve düşleri var. Bireyler olarak daha önce hiç olmadığımız kadar güçlüyüz. Politikacılara ve temsilcilerimize doğru şeyi yapmalarını söyleyebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.
Yakın zamanda servetinin yarısını bağışlayarak Bill Gates, Warren Buffett gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı The Giving Pledge kampanyasına katılan Hamdi Ulukaya, tüm dünyadaki mültecilerin durumuna dikkat çekmek ve onlara yardım sunmak amacıyla Tent.org adlı kişisel bir girişim de başlatmıştı.