Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, Rekabet Kurumu’nun (RK) araçların özel servislerde bakım ve onarımı ile yerli üretim eşdeğer yedek parça kullanımını garanti iptali için gerekçe olmaktan çıkaracak düzenlemeye destek verdi. Erkoç, “Bu esas olarak araç sahipleri ve aynı zamanda otomotiv yan sanayii lehine bir düzenlemedir, destekliyoruz” dedi.
Rekabet Kurumu’nun (RK) AB mevzuatına uyum amacıyla hazırlayarak tartışmaya açtığı “Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı” hakkında görüşlerine başvurduğumuz Erkoç, düzenlemenin halen uygulamada yan sanayi aleyhine var olan bazı koşulları düzeltecek nitelikte olduğunu belirtti. Erkoç, “Düzenleme ile artık özel servislerde bakım onarım yaptırmak ve yan sanayi parçası, yani yerli üretim eşdeğer yedek parça kullanmak direkt olarak garanti iptali için gerekçe olamayacak. Böylece araç sahibi ve servis firmaları için daha ucuza gelen yerli sanayi parçası kullanımının önündeki engeller kalkıyor” dedi. Araç sahiplerinin, araçlarının periyodik muayenelerinde ve tamir ya da bakım gerektiren diğer durumlarda, az sayıdaki yetkili servislere gittiklerinde astronomik ücretler ödemek zorunda kalabildiğine işaret eden Erkoç, bu durumun ise esas olarak değişen yedek parçalardan kaynaklandığını vurguladı. Erkoç, garanti kapsamında orijinal yedek parça kullanma zorunluluğu ve bu parçaların genelde ithal olmasının, faturayı kabarttığını belirtirken, “Garanti süresi içinde sadece yetkili servisten hizmet alma zorunluluğu rekabeti de kısıtlayan bir faktör. Şimdi özel servislerde bakım yaptırma garantiyi bozmayacaksa, serbest rekabet ortamında tüketici lehine bir durum ortaya çıkacak. Orijinali ile aynı kalitedeki yerli yan sanayi ürünü yedek parçaların kullanımı da tüketicinin maliyetini oldukça aşağı çekecek” diye konuştu. Aydın Erkoç, “Sonuçta bu, esas olarak tüketici, yani araç sahipleri lehine bir düzenlemedir. Aynı zamanda yerli yedek parça ve servis sektörünü geliştirecek bir düzenlemedir, destekliyoruz. Ancak tebliği detaylı olarak inceleyeceğiz, ayrıntılara da bakacağız” ifadesini kullandı.
-“Otomotiv yan sanayi hayati önemde”…
Erkoç, otomotiv ana sanayiine yedek parça üreten yan sanayiinin, Türkiye ekonomisinin sürükleyici sektörü ve aynı zamanda ihracat şampiyonu olduğuna işaret etti. Türk otomotiv sektörü içerisinde çok önemli bir yer tutan otomotiv yan sanayiinin ürettiği yedek parçalar ile dünya çapında bir rekabet gücüne ulaştığını belirten Erkoç, sektöre yönelik ulusal mevzuatta yer alan kısıt ve engellerin de kaldırılmasının doğru bir karar olacağını vurguladı.
Erkoç, otomotiv yan sanayiinin önemi ve ülke ekonomisine katkıları hakkında şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin en büyük 1.000 sanayi kuruluşu içerisinde 44 otomotiv yan sanayi kuruluşu bulunuyor. 500 büyük sanayi firmasından 8’i otomotiv yan sanayinden. Yılda 6-7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv yan sanayiinin toplam ihracatımızdaki payı yaklaşık yüzde 6 civarındadır. Türkiye’deki her 100 firmadan yaklaşık yüzde 0,4 ü otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye’de istihdam edilen her 1.000 kişiden 6’sı otomotiv yan sanayiinde çalışıyor. Otomotiv yan sanayii 150 bin kişiye direkt, yaklaşık 750 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlamaktadır. Sektörde istihdam edilen her 100 kişiden 6’sı da mühendistir. Sektör, taşıt araçları üreticilerine üretim aşamasında ekipman desteği vermenin yanında yedek parça ve aksesuar tedariki de sağlamaktadır. Otomotiv yan sanayii, teknolojinin en hızlı geliştiği sanayi kollarından biridir. Dünya markalarına ‘sıfır hata’ ile ürün sevk eden Türk Otomotiv Yan Sanayii, sadece Türkiye’deki araç üretim fabrikalarına değil, AB ülkelerindeki fabrikalara da yüksek oranda ihracat yapmaktadır. Otomotiv yan sanayimizin bu kadar güçlü olduğu ve rekabet gücüne ulaştığı ülkemizde, ulusal mevzuatta yer alan bazı kısıtların da bir an önce kaldırılması yerindedir. Bu tebliğ taslağı, esas olarak en çok da tüketiciler lehine bir düzenlemedir. ”