Vodafone Türkiye, gerçekleştirdiği yaklaşık 67 milyon TL yatırım ve sunduğu teknoloji çözümleriyle Ankara sanayiinin dijitalleşmesine katkıda bulunuyor. Vodafone, Yarına Hazırım Platformu kapsamında Ankara’daki şirketlerin dijitalleşme haritasını da çıkardı. Araştırmaya göre, Ankara’daki şirketlerin dijitalleşme endeksi %52 olarak gerçekleşti.
02 Haziran 2015 – “Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında teknoloji, hizmet ve sosyal alanlarındaki yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone Türkiye, bu vizyon çerçevesinde Ankara’da gerçekleştirdiği yatırımlarını açıkladı.
Ankara’daki faaliyetleri ve yatırımları hakkında bilgi veren Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, şunları söyledi: “Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan yatırımı olan Vodafone Türkiye’nin 2006 yılından bu yana toplam yatırımları 14 milyar TL’ye ulaştı. Kasım 2013’te ‘Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle Türkiye’de herkese ilham vermek’ misyonumuzla Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ettik. Vodafone Türkiye olarak, İç Anadolu Bölgesi’nin sayılı ticaret ve sanayi merkezlerinden Ankara’ya büyük önem veriyoruz. Ankaralılara en ileri mobil teknolojileri sunarak Ankara ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Ankara halkı, teknolojiyi çok yakından takip ediyor. Biz de gerek Ankara, gerekse İç Anadolu Bölgesi’nde teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Son 3 yılda Ankara’ya yaklaşık 67 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Ankara’daki mağazalarımıza da sürekli yatırım yapıyoruz. Ankara’da 238 satış noktamız bulunuyor. Ankara’da gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak 907 kişiye istihdam sağlıyoruz.”
Ankara’da sosyal yatırımlara da büyük önem verdiklerini vurgulayan Ebru Özgüç, “MEB ve AÇEV işbirliğinde yürüttüğümüz ‘Geleceğe İlk Adım’ projemiz kapsamında, Ankara’da 10, İç Anadolu Bölgesi’nde 64 anasınıfımız bulunuyor. Projemiz kapsamında Ankara’da 2.318, İç Anadolu Bölgesi’nde 10.179 çocuğumuzun kaliteli okul öncesi eğitim almasına destek verdik. UNDP ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ile birlikte yürüttüğümüz ‘Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak’ projemiz kapsamında, Ankara’da 36.703, İç Anadolu Bölgesi’nde 146.140 gencimize ücretsiz bilgisayar eğitimi sağladık” diye konuştu.
Ankara’daki şirketlerin dijitalleşme endeksi %52
Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin rekabet gücüne güç katacak çözümlere odaklanması gerektiğinin altını çizdi. Ebru Özgüç, şunları kaydetti: “Ekonomik büyümenin itici gücünün KOBİ’ler olduğuna inanıyoruz. KOBİ’lerimizin attıkları adımlarla, sadece kendilerinin değil ülkemizin de kaderini belirleyecek güce sahip olduklarını düşünüyoruz. KOBİ’lerden büyük işletmelerimize, tüm şirketlerimizin ‘iş ortağı’ olarak Komple İletişim Hizmetleri çatısı altında pek çok ürün ve servisi dünyanın son teknolojisiyle sunuyoruz. Şirketleri rekabette bir adım öteye taşıyacak ve global rekabet gücünü artıracak çözüm, teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, Vodafone olarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çünkü dijital dönüşüm, iş dünyası için rekabet avantajı ve farklılaşmak demek. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’nu Temmuz 2014 itibariyle www.yarinahazirim.com adresi üzerinden hizmete açtık. Dijitalleşme Endeksi’ni şimdiye kadar 17.000 işletme hesapladı ve 770.000 şirket ise sitemizi inceledi. Yarına Hazırım Platformu’nda Ankara’daki şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardık. Ankara’daki şirketlerin dijitalleşme endeksi %52 olarak çıktı.”
Yarına Hazırım Platformu ile işletmelerin dijitalleşme endekslerini ideal düzeye yükseltmelerine de yardımcı olduklarını vurgulayan Ebru Özgüç, “Bu platformla, işletmelerin değişen iş dünyasında yarına ne kadar hazır olduklarını ücretsiz test ederken aynı zamanda verimliliklerini artırmak için nelere ihtiyaçları olduğunu da anlamalarını sağlıyoruz. Sadece kendi müşterilerimize hizmet vermiyoruz; müşterimiz olsun olmasın, Türkiye’deki tüm işletmelerin dijitalleşme endeksini çıkarmaya yönelik bir platform sunuyoruz. İşletmelerin dijitalleşmelerini artıracak çözümler finansal kârlılıklarına da olumlu katkı sağlıyor. Tüm dünyada dijitalleşen işletmelere baktığımızda, bu işletmelerin kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin %9 üzerinde büyüttüklerini, kârlılıklarının sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştiğini, pazar değerlerinin sektörlerinin %12 üzerinde belirlendiğini görüyoruz” dedi.
Ankara’daki şirketlerin dijital karnesi tespit edildi
Vodafone Türkiye, Yarına Hazırım Platformu’nda Ankara’daki şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardı. Toplam 901 şirkete ulaşıldı. Buna göre, Ankara’daki şirketlerin dijitalleşme endeksi %52 olarak ortaya çıktı. Yarına Hazırım anketinde ortaya çıkan tabloya göre;
• Her 10 işletmeden 8’inin müşteri yönetimini ve bağlılığını artıracak çözüme ihtiyacı var ve %38’i bu yazılımları kullanarak %35’e varan oranda daha fazla müşteri adayına erişebiliyor.
• Ankara’da her 10 işletmeden 5’i sahada araç kullanıyor ve %15’e varan yakıt tasarrufu yapmalarını sağlayan Vodafone Araç Takip çözümünü bu işletmelerin %50’si kullanıyor.
• Her 10 işletmeden 7’sinin ürün yönetimini artıracak çözüme ihtiyacı var ve %40’ı bu yazılımları kullanarak %28’e varan oranda satışlarını artırabiliyor.
• Her 10 işletmeden 7’si müşterilerine tanıtım faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor. Ancak, bu işletmelerin %61’i bu ihtiyacına yardımcı olacak teknolojileri kullanmıyor.
Dijitalleşmiş Ankaralı şirket örneği: Maya Göz Merkezi (Sayeb Sağlık)
2004 yılında Ankara’da kurulan Özel Ankara Maya Göz Hastalıkları Merkezi, 5 bin metrekare kapalı alanda 5 özel donanımlı ameliyathaneye sahip bulunuyor. 2009 yılında Vodafone teknolojileriyle tanışan merkezin dijitalleşme endeksi %80. Firma, mobil ses, mobil data, toplu SMS, araç takip, vodem, tablet hizmetlerinin yanı sıra Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında “Ellerimiz Konuşuyor” projesiyle işitme engelli hastalarıyla iletişim kurmak amacıyla işaret dili eğitimi aldı. Engelsiz bir Maya Göz Merkezi için çağrı merkezinde Vodafone 3G ile görüntülü randevu veriliyor.