Türkiye’nin en köklü sanayi sivil toplum örgütlerinden Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) Aslanlı Grup ile birlikte geliştirdiği projeyle hayata geçen “PAGDER&ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB) projesinde, katılımcıların yatırım alanları kurayla belirlendi, temsili tapular teslim edildi. Türkiye’nin ilk “Özel Organize Sanayi Bölgesi”nin altyapı yatırımları, 2016 inşaat mevsiminde başlayacak.
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, “PAGDER’in öncü girişimi ile hayata geçen; diğer sivil toplum kuruluşlarının da başka illerde, bölgelerde kurmak özere örnek aldıkları Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB) Türkiye’de yine bir ilktir. Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren bir sivil toplum kuruluşu olan PAGDER’in üyelerine, modern bir üretim alanında faaliyet göstermek isteyen sektör mensuplarımıza sunduğu bu proje, Türkiye’de özel sektörün mülkiyeti ve yönetimi kendisine ait olarak organize sanayi bölgesi kurulması sürecinde, mevzuat geliştirmeye de ön ayak olmuştur” dedi.
Türkiye’nin ilk “Özel Organize Sanayi Bölgesi” yatırımı olan PAGDER&ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi’nde (PAOSB) yatırımcılar, düzenlenen tören ile parsellerine, temsili tapularına kavuştu. Törende, yapılan kura çekimi sonucunda parselleri belirlenen yatırımcıların bu aşamadan sonra yasal olarak tapuların çıkarılma süreci de başlamış oldu. Yatırımcılar, tapularına ilişkin her türlü tasarruf hakkına sahip olacak.
Devlet erkanından da büyük ilgi!
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan ile PAOSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Semerci ile Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy’un yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Vize Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Tezcan da, kura çekimi törenine katıldı. Törene katılamayan Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu da kutlama mesajı gönderdi.
Daha önce Kırklareli’nde görev yapan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, PAOSB’nin kura çekimi töreninde yaptığı konuşmada projenin gelişim aşamasında çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Gültekin, “Kırklareli’nin şirin ilçesi Vize’de insanların aklından bile geçmezken, özel sektör tarafından oluşturulmuş ve doğayla barışık, yörenin ihtiyaçlarını karşılayacak, yatırımcıların da beklentilerini karşılayacak bir projenin hayata geçmesi büyük bir çalışma” dedi.
PAOSB, plastik sektörünün sanayi yapılaşmasının önemli örnek adresidir!
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür törende yaptığı konuşmasında, plastiğin geleceğin sektörü olduğunu belirterek; PAGDER olarak yine sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayacak bir ilke imza atmış olmaktan, Türkiye’de birçok sivil toplum kuruluşuna öncülük yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Reha Gür, PAGDER’in Aslanlı Grup ile işbirliği yaparak hayata geçirdiği plastik sektörünün sanayi yapılaşmasının önemli, örnek bir adresi olan PAOSB gibi sanayi için sağlıklı, istikrarlı, ucuz, güvenilir altyapı sağlanmasıyla maliyet avantajı oluşturan, bölge yönetiminin özerk olması nedeniyle verimli ve iyi yönetim gibi yararların tümünü sunan, çağa uygun modern organize sanayi bölgelerinin birçok ilde yaratılması gerektiğine dikkat çekti.
Gür; özel OSB modelini Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiklerini, Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB) gibi kümelenmelerle sanayi bölgelerinde faaliyet gösterilmesinin sanayiyi disipline de edeceğini, etkileşimin-sinerjinin verim artışı getireceğini, bölgesel gelişmenin yönetilmesi yanı sıra şehir planlamasına da katkı sağlanacağını, çevrenin ve tarım alanlarının daha iyi korunacağını da belirtti.
Reha Gür, PAOSB’nin Türkiye’de özel sektörün mülkiyeti ve yönetimi kendisine ait olarak organize sanayi bölgesi kurulması sürecinde, mevzuat geliştirmeye de ön ayak olduğuna ve yaklaşık 3,5 yıl gibi kısa bir süre içinde tapuların düzenlenmeye başlamasının benzersiz başarısına da dikkat çekti. Plastik ihtisas OSB olarak faaliyete geçecek olan ve 650 bin metrekare alanda kurulan PAOSB’da en az 600 milyon TL’lik yatırımlar faaliyete geçtiğinde 6 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını kaydeden Reha Gür, “PAOSB’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanan son parselasyon planında yer alan 69 sanayi parselinin tamamı yatırımcılar tarafından satın alındı; bundan PAGDER’in ve elbette Aslanlı Grubun isim güvencesinin de büyük önemi bulunuyor” dedi.
Plastik stratejik ürün!
Reha Gür, konuşmasında plastiğin stratejik bir ürün olduğunun da altını çizdi. Gür, “Net olarak inanmamız, bilmemiz gereken konu; Türkiye’nin ihraç etmekte olduğu ürünlerin, dünya ticaret hacmindeki payının her geçen gün azalıyor olduğudur. Buna karşılık, plastik ürünlerin payı ise artıyor. Devletimizin plastik sektörünü alıp, bugünkü yerinden başka bir yere, daha yukarılara koyması lazım. Bunun zamanı geldi, hatta geçiyor. Plastikler en çevreci sanayi ürünlerinden biri ve sektörümüz artık stratejik bir sektör olarak anılmaya başlanmalı. Bunun için her mecrada, gereken her türlü adımı atacağız” dedi.
Sektörel kümeleşme büyük bir sinerji sağlayacak!
Kura çekimi nedeniyle düzenlenen törende konuşan PAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan, katkı veren herkese teşekkür ederek, güçlü biçimde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Aslan, bu projeyle özel bir girişimin başarıyla ortaya konulduğunu hatırlatarak “Bugün 3,5 yıl önce kurulan hayalin ete kemiğe büründüğü gün. Ancak, bizim daha yapacak çok işimiz var. 2016 için ilk hedefimiz altyapı ihalesini sonuçlandırıp Trakya’nın hava şartlarının ilk elverdiği zamanda inşaata başlamak. Bu bir sonraki önemli adım olacak. OSB’mizde alacağınız yerler bugün belirlenmiş oldu. Kuracağınız fabrikalarda sektörel kümeleşmenin yaratacağı sinerjiyle çok güzel işler ortaya konacağına inanıyorum” dedi.
Kamudan destek istiyoruz!
PAOSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Semerci de, törende yaptığı konuşmada; Nisan başı altyapı inşaatlarına başlanarak en geç bir yıl içinde bitecek projenin bu sürecinde artık kamunun desteğini de yanlarında görmek istediklerini kaydetti. Semerci “PAOSB, sadece Vize ilçemizi değil, bölgedeki ilçe, belde ve köylerde yaşayan yaklaşık 50 bin nüfus için refaha açılacak penceredir. Başka ilçelerde, illerde çalışmak için giden insanlarımız için gelin, kendi doğduğunuz ilçede, köylerde yaşayın, çalışın davetiyesidir” dedi.
PAOSB’un niteliği gereği yatırım aşamasında nakdi hiçbir kamu desteği almadığını hatırlatan Hüseyin Semerci, yine nakdi olmayan destek taleplerinin bulunduğunu belirtti. Kırklareli ilinde yaşayanların refah ve mutluluğuna katkı verecek bu projede, yol, su, enerji gibi hizmetlerin sağlanmasında kendilerine geçmişte de omuz veren Kırklareli İl Özel İdaresi’nin yerel potansiyeli harekete geçirmesini talep eden Semerci, “Trakya bölgesini dünya ile rekabet eden bir cazibe merkezi haline getirme yolunda koordinatör bir ajans olmak misyonuna sahip Trakya Kalkınma Ajansı’nın ve yerel yönetimlerimizin desteğini almayı, onları yanımızda görmeyi istiyoruz” dedi.