Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile bu yıl ilk kez düzenlediği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” araştırması sonuçlandı. 11 kategoride dereceye giren firmalar, 24 Aralık tarihinde ödüllerini Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden alacak.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatımız 2015’te 46,3 milyar dolara yükseldi. 2023 yılı hizmet ihracatı hedefimiz 150 milyar dolar. Bu doğrultuda firmalarımızı teşvik etmek, başarılı firmaları ödüllendirmek, yaptığı çalışmaları takdir etmek çok önemli” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile Türk hizmet sektörünün gelişimi ve potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” çalışması tamamlandı. Buna göre hizmet ihracatı yapan 11 farklı sektörde ilk üçe giren firmalar, 24 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek organizasyonda ödüllerini Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden alacak.
Ödül törenine ev sahipliği yapacak olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hizmet ihracatının günümüzde mal ihracatından daha ön plana çıktığına dikkat çekti. Son 10 yılda mal ihracatının dünyada yüzde 60 artarken küresel hizmet ihracatının iki katına çıktığını vurgulayan Büyükekşi, “Türkiye olarak biz de 2023 yılında mal ihracatı yanında 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Dünya Ticaret Örgütü ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan sınıflandırmayı da dikkate alarak hizmet ihracatı yapan 11 farklı sektör belirledik. Her sektörde ülkemizde 2015 yılında ilk 3’e giren firmalarımıza ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’ çalışmamız kapsamında ödüllerini takdim edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin hizmet ihracatı yükseliş trendi yakaladı
Küresel gelişmelere paralel olarak Türkiye’nin de hizmetler sektöründe yükseliş trendini yakaladığının altını çizen Büyükekşi, “1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatı, 2005 yılında 27,8 milyar dolara, 2015 yılında ise 46,3 milyar dolara yükseldi. 2023 yılı hedeflerini yakalayabilmemiz için firmalarımızı teşvik etmek, başarılı firmaları ödüllendirmek, yaptığı çalışmaları takdir etmek çok önemli. Bu firmalarımız, hem kendi sektörlerinde ülkemizin bayrağını dünyanın birçok ülkesine taşıyor, hem de döviz kazandırıcı çalışmaları kapsamında Türkiye’nin cari işlemler dengesine olumlu katkı veriyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni Kategorileri
1. Bilişim Hizmetleri
2. Eğitim Hizmetleri
3. Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri
4. Görsel-İşitsel Hizmetler
5. İletişim Hizmetleri
6. Mühendislik Hizmetleri
7. Müteahhitlik Hizmetleri
8. Sağlık Hizmetleri
9. Teknik Müşavirlik Hizmetleri
10. Turizm Hizmetleri
11. Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri