Crowdfon.com Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Ünsal, Türkiye’de girişimci fonlamanın mevzuatında boşluklar bulunduğunu belirterek, “Gelinen noktada mevzuatın girişimciliğin önünü açacak şekilde düzenlenmesi çok önemli. Para toplayıp girişimciye can suyu vereceksiniz, yasada bunu doğrudan karşılayan alan yok. Hızlı bir şekilde girişimci arkadaşlara fon yaratmanız lazım.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Kitlesel Fonlama Derneğinin kuruluşu için çalıştıklarını aktaran Ünsal, “Türkiye Kitlesel Fonlama Derneğinde son bir imzamız kaldı, pazartesi-salı bu derneği kuracağız. Maalesef bu dernekler elzem. Mevzuat olmadan Türkiye’de bir şey yapamıyorsunuz. Bu dernek kurulduğunda ekosistemin pratik fonlanabilmesi için mevzuata ve ikinci mevzuatlara katkı sunulabilecek.” bilgisini verdi.
“Ankara’yla İstanbul’un jargonu farklı olabiliyor”
Toplantıda söz alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Bora Oruçise kitlesel fonlama mevzuatı için çalışmaların hız kazandığını söyledi.
Girişimcilik ekosistemini işin doğasına uygun şekilde fonlamayı sağlayacak yasal mevzuatı hazırladıklarını belirten Oruç, şöyle konuştu:
“Mevzuat için yaklaşık 2 ay önce bize verildi görev. Yaklaşık 5 senedir hazine Müsteşarlığındaydı. Kanun tasarımızı hazırladık. Başbakanlıkta yayınlanmasını bekliyoruz, gerekli girişimleri de yapıyoruz. İkinci mevzuatı da hazırlayıp bir yere kadar getirdik.
Bize verilen görev bağış, ödül, borç ise bu konuların hepsinde çalışma yapmak ama ‘SPK yapıyor’ deyince halka arz, ihraççı, yatırım hizmetleri… Zannediliyor ki çok fazla sıkacağız. Kanun taslağımızda bütün bunlardan istisna tutulmasına yönelik bir çalışma yaptık…Fon aktarım mekanizmasını sağlayabilecek bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz. Sektörün desteğini bekliyoruz. Biz mevzuatı yapıyoruz ama Ankara’yla İstanbul’un jargonu, mevzuatla esas gereklilikler birbirinden farklı olabiliyor.”