Türkiye ile İngiltere arasında son dönemlerde yapılan anlaşmaların siyasi, askeri ve ticari boyutlarının yanı sıra enerji için de yeni bir dönemin habercisi olabileceğine işaret eden uzmanlar, İngiltere’nin ‘Genişletilmiş Avrupa Enerji Birliği’ne Türkiye dahil edilmeli’ önerisinin önemine vurgu yapıyor.
Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Kavşakta Hazar Enerjisi’ panelinde yaptığı konuşmada, AB’den ayrılan İngiltere’nin stratejik alanlarda Avrupa’dan ya da Avrupa dışından ortak arayışlarına hız verdiğine dikkati çekti.
“Türkiye, AB enerjisi için önemli bir kavşak”
Özellikle Brexit sonrasındaki dönemde Türkiye ile İngiltere arasında ardı ardına farklı konseptlerde anlaşmalar yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “İngiltere her ne kadar AB’den çıkmış olsa bile hem Avrupa’da hem de bizim coğrafyamızda yeni arayışlar içinde. Avrupa dışında ilk durakları Türkiye çünkü Türkiye, AB enerjisi için önemli bir kavşak. İngiltere’nin aynı zamanda AB üyesi olmayan Norveç ve İsviçre ile yakın diyaloğu Avrupa’da Türkiye, İngiltere, Norveç ve İsviçre ekseninde yeni enerji işbirliklerinin önünü açmakta” dedi.
“İngiltere’nin önerisi jeostratejik gücümüzün yansıması”
Sadece enerjinin nakli için değil, enerji kaynaklarının ve arzının güvenliği için de Türkiye’nin bölgedeki en önemli aktör olduğu anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Dünyada enerji denilince akla ilk gelen bölgenin Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafya olması tesadüf değil. İşin bizim açımızdan en güzel yanı bu coğrafyada hangi güç enerjiyle ilgili bir söylem veya eylem geliştirecekse, iş dönüp dolaşıp Türkiye’de çözümleniyor. Bölgedeki enerji kaynaklarına dair politika üreten her ülke Türkiye’nin kapısını çalmak zorunda. İngiltere’nin Genişletilmiş Avrupa Enerji Birliği konseptine Türkiye’yi ısrarla dahil etmek istemesi de jeostratejik gücümüzün bir yansıması. Aslında bu güç bize bir tarafta fırsatları, diğer tarafta ciddi krizleri de beraberinde getiriyor. Sürecin iyi bir şekilde yönetilerek bu zorlu dönemden ülkemizin fırsatları kazanca çevirebilecek adımlarla çıkması en büyük dileğimiz.”
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın kısa bir açılış konuşması yaptığı bu önemli panelde Nordic Enterprise Vakfı’nın ve Petro Scotland şirketinin Genel Müdürü Chris Cook ile Hazar Enerji Ağı kuruluşunun kıdemli danışmanı olarak görev yapan ve İran Petrol Bakanlığı’nın Hazar Bölgesi eski Genel Müdürü Mahmood Khaghani de konuşmacı olarak yer aldı.