Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından İran’ın nükleer programının askeri boyutuyla ilgili soruşturmanın sona erdirilmesi gözleri yeniden bu ülkeye çevirdi. Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, batılı ülkelerin İran konusunda küresel piyasalara verdiği mesajların Türkiye tarafından iyi anlaşılması gerektiği görüşünde.
Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ‘enerji farkındalığı’ konferans serisinde bu kez Gazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Üniversitenin enerji topluluğu ile teknoloji topluluğunun ortaklaşa düzenlediği etkinlikte konuşan Prof. Dr. Kumbaroğlu, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı yıllarından bu yana belki de ilk kez bu denli kritik bir dış politika virajına girdiğini söyledi.
Ülkemizin İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Rusya ve Yunanistan gibi komşu ülkelerle farklı konularda alternatif politikalar izlediğini anlatan Kumbaroğlu, “Şimdi hemen yanımızda yıllarca süren ambargodan kurtulacak dev bir ülke var. İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması Türkiye için çok büyük avantajları da farklı riskleri de beraberinde getiriyor” dedi.
“Süreci iyi yönetirsek en karlı ülkelerden biri oluruz”
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı “Ocak ayında yaptırımlar kaldırılacak ve dünya ile daha fazla etkileşime giren bir İran olacak” açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Ruhani’nin açıklamasından da anlaşılacağı üzere zaman gittikçe daralıyor. İran, uluslararası piyasalara hızlı bir giriş yapacaktır. Uzun süredir başta Almanya ve İngiltere olmak üzere batılı ülkeler bu yeni döneme kendilerini hazırladı. Son zamanlarda İran-Rusya ve İran-Çin tarzı yakınlaşmaları medyadan daha sık duyar olduk. Türkiye ile İran’ın özellikle bazı çevrelerce iki farklı mezhep üzerinden zıt kutuplara yerleştirilmesini son derece tehlikeli buluyorum. Yeni dönemde İran ve Türkiye iki farklı mezhep, iki zıt nokta üzerinden değil, aynı dine mensup olmanın getirdiği güçten maksimum seviyede faydalanan iki ülke olarak öne çıkmalı. Eğer süreci iyi yönetebilirsek ambargo sonrasında İran’ın ardından en karlı ülkelerden biri Türkiye olur. Aksi halde İran, Türkiye’den doğacak boşluğu kapatmak ve öne çıkmak için de hamleler yapıp,Türkiyesiz senaryolar üzerine yoğunlaşabilir.”
“İngiltere’den sonra Türkiye’de yapılıyor”
Kumbaroğlu ayrıca, İran’ın ambargo sonrasındaki durumuyla ilgili ilk konferansın İngiltere’de düzenlendiğini hatırlatarak, “İkinci en önemli konferans ülkemizin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşecek. 22-23 Ocak 2016 tarihlerinde düzenleyeceğimiz ‘Ambargo sonrası İran; yeni iş, yeni enerji, yeni fırsatlar’ konferansı yeni dönem için çok önemli bir kılavuz olacak” ifadelerini kullandı.