2015 ‘i noktalarken 2016’da dış ticaretin geleceği nokta merak konusu. Özellikle Rusya’nın getireceği yasaklar nedeniyle Türkiye ve Rusya’nın daha önce ambargo uygulamaya başladığı Ukrayna, Litvanya gibi ülkeler birlikte hareket etme arayışına girdi.
Konu ile ilgili Litvanya gibi ülkelerin önemle değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dış Ticaret Uzmanı Okan Özerol, geçtiğimiz ay Ankara Sanayi Odası’nda yapılan Litvanya bilgilendirme toplantısının ışık tuttuğunu vurguladı. Litvanya örneğinin bilişim – teknoloji vadileri açısından irdelenmesi gerekliliğini belirten Özerol “Toplantıda ülkedeki 6 vadide teknoloji konusunda çığır açan işlerin yapıldığı anlatılmıştı. Türk şirketler ile Litvanyalı şirketlerin ve devlet kurumlarının Rusya ambargosundan sıyrılma noktasında işbirliği yapabileceğini gördük. Benzer şekilde Ukrayna ile de ilişkileri güçlendirmeliyiz. Elbette Rusya ile de ilişkileri düzeltmek durumumuz kaçınılmaz olarak beklemektedir” diye konuştu.
Litvanya Ankara Sanayi Odası tanıtım toplantısı haberimize linkten erişebilirsiniz: https://www.businessankara.com/ekonomi-haberleri/ozel-haber-avrupanin-parlayan-yildizi-litvanya.html
Yıllar öncesinden bu yana Almanya’nın adeta yan sanayi için kullandığı Macaristan gibi Avrupa Birliği’nin sıçrama yapmak isteyen ülkelerine çıkarma yapmamız gerektiğini vurgulayan Özerol, bu ülkelerde sadece fuar değil, PR çalışmaları ile Türk mallarının kalitesinin üzerine gitmemizin elzem olduğunu kaydetti. Özerol’a göre, bu ülkelere yapılacak olan ticari hamlelerde teknoparklarda üretim yapan genç girişimcilere öncelik verilmeli. Teknoparkların ödül törenlerinde girişimcilerin aldığı desteklerin sınırlı kalmasının önüne “dış ticarette öncelik” uygulaması ile aşılabileceğini ifade eden Dış Ticaret Uzmanı Okan Özerol, girişimcilere yol gösterecek tam kapsamlı bir Türkiye dış ticaret portalının oluşturulmasını ve geribildirimlerin iyi izlenerek sistemin ilerlemesini önemsediğini söyledi.
Özerol, şu tespitlerle 2016 ‘da dış ticaretin asgaride artış göstermesini dilediğini açıkladı.
- Bu süreçte uluslararası PR hizmeti verebilecek iletişim ajansları öne geçecektir.
- Dijital medyada “word of mouth” isimlerden faydalanmalıyız.
- Genç girişimcilere melek yatırımcı desteği sağlanmasını teşvik etmeliyiz.
- Dış ticarette uluslararası başarı sağlamış isimleri seminerlerle ülkemizde ağırlamalıyız.
- Yerli otomobil iyi bir girişim niyeti ancak önceliği “kapatılmış” yerlere değil, mesafe katedilebecek ve inovasyonla farklılaştırılacak ürünlere odaklanalım.