Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından onaylanan Türk Akım projesinde sadece birinci hatla ilgili imza atıldığına dikkati çekerek, “İkinci hat için niyet mektubu dahi imzalanmadı. Eğer ikinci hat imzalanmazsa Türkiye’nin HUB vizyonu büyük yara alabilir” uyarısında bulundu.
TÜRK AKIM’DA İKİNCİ HAT ENDİŞESİ!
Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan Türk Akım projesinde sadece birinci hattın deniz kısmı için sözleşme imzalandığına vurgu yapan uzmanlara göre Türkiye’yi enerji merkezi konumuna yükseltebilecek ikinci hat için henüz herhangi bir imza atılmadı.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, yürürlüğe giren anlaşmanın her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattı kapsadığını belirterek, Rusya’nın dev enerji kurumu Gazprom’un iştiraki South Stream şirketinin yalnızca Türkiye’ye gaz getirecek gaz için imza attığına dikkati çekti.
“Türkiye’nin HUB vizyonu büyük zarar görür”
Bu imzanın sadece birinci hattın deniz kısmının inşası anlamına geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Sözleşmesi imzalanan hat Türkiye’ye gaz getirecek olan hat. Oysa Türkiye’nin HUB vizyonunu destekleyen hat AB’ye gaz götürecek olan ikinci hat. South Stream ikinci hat için Niyet Mektubu dahi imzalamadı. Oysa Gazprom’un iştiraki Nord Stream 2 şirketi Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya gaz götürecek ikinci Kuzey Akım projesi için Niyet Mektubu imzaladı. Mevcut durumda Rus tarafı ikinci hattı kolaylıkla iptal edebilir, Türk tarafına sadece bilgi vermesi yeterlidir. Bugün AB ülkeleri ile olumsuz seyreden ilişkiler maalesef ikinci hattın geleceğini tehdit ediyor. Bundan iki yıl önce Avrupa’ya gaz götürecek 64 milyar metreküplük dev proje olarak açıklanan Türk Akım yarı kapasiteye inmişken tekrar yarılanır ve Avrupa’ya gaz götürmezse bu projenin Türkiye’ye sağlayacağı stratejik kazanım suya düşer. Bunun önlenmesi için Türkiye’nin HUB vizyonuna ilişkin altyapıyı geliştirmesi ve başta Güneydoğu Avrupa olmak üzere AB ülkeleri nezdinde yoğun bir enerji diplomasisi yürütmesi gerekir.”