Türk Ekonomi Bankası (TEB), artık geleneksel hale gelen ve bu yıl da Dünya Çiftçiler Günü’ne özel olarak düzenlediği kredi kampanyası kapsamında, 1-31 Mayıs tarihleri arasında tarım kredisi kullanan üreticilere kredi türüne göre yüzde 50’ye varan faiz indirimleri sunuyor. Tarım üreticilerine finansman ihtiyacının en yoğun olduğu bu dönemde çok uygun şartlarda kredi imkânı sunan TEB, söz konusu fırsattan faydalanmak isteyenleri şubelerine bekliyor.
TEB Tarım Bankacılığı üreticinin yanında
Türkiye’nin üç milyona yakın tarım işletmesiyle, dünyanın en büyük sekizinci tarım ülkesi olduğunun ve nüfusun dörtte birini istihdam eden tarım sektörünün ekonomi açısından önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz: “TEB olarak, ülkemizin sahip olduğu bu potansiyelin bilinciyle 2007 yılından bu yana Tarım Bankacılığı alanında sunduğumuz ürün ve hizmetlerle hem ülke tarımının gelişmesi hem de üreticilere destek olmak için çalışıyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Dünya Çiftçiler Günü’ne özel olarak her yıl düzenlediğimiz ve artık gelenekselleştirdiğimiz çiftçilerimize yönelik kredi kampanyasını bu yıl da devreye aldık. Mayıs ayı boyunca sürecek faiz indirimli kredi kampanyamızla çiftçilerimize kolaylık sağlamayı amaçlıyoruz. Her zaman olduğu gibi üreticilerimizin yanında olmaktan ve onlarla birlikte büyümekten büyük memnuniyet duyuyoruz”
TEB Tohum Şubeler yaygınlaşacak
Banka olarak tarımının gelişimine katkı sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Boz, “2014 yılında tarım bankacılığı alanındaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyarak sektöre özel yeni bir şube konsepti oluşturduk. Tarım üreticilerine hizmet vermek üzere ilkini Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde açtığımız Tohum Şubelerin sayısını 16’ya çıkarttık. 2015’te ve 2016’nın hemen başında Tohum şube açılışlarına devam ederek, Denizli Acıpayam, Manisa Kula, Antalya Kalkan, Tokat Zile, Mersin Mut ve Afyonkarahisar Emirdağ’da yeni Tohum şubelerini üreticilerimizin hizmetine sunduk. Bu şubelerde, üreticilerin ihtiyaç duyduğu bankacılık hizmetlerini çoğunluğu ziraat mühendisi olan, sektörü yakından tanıyan, sürdürülebilir tarım konusunda üreticilerin ihtiyaçlarını bilen, deneyimli bir kadro ve şube kapasitesiyle sunuyoruz” diye konuştu.
Çiftçilere özel “TEB Harman Kart”
Çiftçilerin ihtiyaçlarını belirleyerek sunduğu ürünlerle fark yaratan TEB, temel girdilerin temininde çok önemli bir rol oynayan ve avantajlı ödeme şartları sağlayan TEB Harman Kart sayesinde üreticilere büyük kolaylık sağlıyor. TEB Harman Kart ile mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, fide ve yem gibi ihtiyaçlarını kolayca temin edebilen üreticilerin alışverişleri ve nakit çekim işlemleri sonrasında geri ödemelerini hasat vadelerine uygun olarak yapabildiğini belirten Boz, “Anlaşmalı üye işyerlerinden yaptıkları alışverişlerde faizsiz dönem avantajlarından faydalanabiliyorlar. Köy köy gezip çiftçilere Harman Karman kart dağıtması ve özelliklerini anlatması için ‘Kartallar’ ekibini kurduk. Bu sayede Harman Kart’ı çiftçilerin ayağına kadar ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Finansal olmayan hizmetlerimizle de tarım üreticilerine destek veriyoruz
Tarım sektörünün gelişmesi, sürdürülebilir bir büyüme trendinin yakalanması ve üreticilerin uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazanabilmesi için uygun şartlarda finansman desteği sağladıklarını belirten Boz, finansal olmayan danışmanlık hizmetleriyle de çiftçilerin hayatını kolaylaştırdıklarını dile getirdi. Boz, “İl il gezerek düzenlediğimiz TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları ile üreticilerimizi tarım sektörünün geleceği hakkında bilgilendiriyor, sektörün sorunlarını tartışıyor ve çözüm üretme amacıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. TEB KOBİ Danışmanları projesiyle, tarım şubelerindeki portföy çalışanlarımızı Tarım Uzmanı olarak yetiştiriyoruz. Türkiye’de bu kapsamda uzman yetiştiren ilk ve tek çalışma olan TEB Tarım Uzmanı Yetiştirme Programı ile 6 ay süren eğitim sonucunda Tarım Uzmanı olarak görevine devam eden banka çalışanlarımız tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bankacılık ürünleri dışında ihtiyaç duyduğu danışmanlık ve uzmanlık hizmetlerini de sunuyor. Bölgesel olarak belirlediğimiz stratejilerle kooperatifler, ziraat odaları, üretici birlikleri gibi tarımsal kurumlar ile iş birlikleri yapıyor, onlardan gelen destek ve geri bildirimler doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Bu sayede, üreticilerimizin beklentilerine kolaylıkla cevap verebiliyor; finansal destek sunmanın yanı sıra ‘danışman banka’ anlayışımızla da çiftçilerimize ücretsiz olarak bilgi ve danışmanlık hizmeti vererek onları katma değeri daha yüksek ve daha verimli üretime yönlendiriyoruz” diye konuştu.