Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk balıkçısına levrek ve çipurada verdiği doğrudan destekleri kaldırdı. Böylece bu ürünlerde Avrupa pazarlarında ek vergilerin önüne geçilerek, ihracatçının eli rahatlatıldı.
İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, desteklerin kalkması nedeniyle, yaklaşık bir yıl önce AB tarafından başlatılan sübvansiyon soruşturmasının gerekçesinin de ortadan kalktığını belirterek, “Balıkçılar artık rahat bir nefes alacak” dedi.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “bir süredir ihracatta sektörümüze dezavantaj sağlayan doğrudan desteklerin kaldırması için yaptığımız girişimler sonuç verdi. Destekleri kaldıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ve bu süreçte bize destek olan Ekonomi Bakanlığımıza teşekkür ederiz. Aldıkları bu karar sektörün önünü açacak” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Çipura ve Levrek ihracatçısının beklediği müjdeli haber nihayet geldi. Levrek ve çipura için doğrudan destekler vererek Türk balıkçısına rekabette avantaj sağlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılık sektöründen gelen taleple bu kez destekleri kaldırdı. Bakanlığın doğrudan destekleri nedeniyle AB pazarlarında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Bakanlığımızın levrek ve çipuraya doğrudan desteklerini haksız rekabet olarak değerlendiren İspanya Deniz Ürünleri Üreticileri Birliği (APROMAR) yaklaşık bir yıl önce bu ürünlerimiz için AB Komisyonu’na başvurup sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Bu gelişme üzerine levrek ve çipura ihracatında AB pazarlarında ek ithalat vergileri ile karşı karşıya kaldık. Bu gelişme AB pazarlarında bizi rekabette dezavantajlı duruma düşürdü ve levrek ile çipura ihracatında milyonlarca dolarlık kayıpla karşı karşıya bıraktı” dedi.
Sektör daha rahat hareket rekabet edebilecek
Sektörün talebini inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın doğrudan destekleri kaldırma kararı 25 Nisan 2016 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu’nda onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Aynı zamanda Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı da olan Sagun, bakanlık tarafından sağlanan destekten fazlasının AB tarafından getirilen sübvansiyon cezaları nedeniyle geri alındığını hatırlatarak şunları söyledi:
“İhracatçımız bir yandan bakanlığımız tarafından destek alırken, diğer yandan AB ülkelerinden gelecek ek ithalat vergileri ile cezalandırılıyordu. Dolayısıyla destekler ihracatta sektöre avantajdan çok dezavantaj oluşturuyordu. Sektör olarak doğrudan destek istemediğimizi bakanlığımıza bildirmiştik. Nihayet Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı beklediğimiz müjdeli haberi verdi. Tarım Bakanımız Faruk Çelik’e ve bu süreçte bizi destekleyen Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş’a sektör adına teşekkür ederim Gelinen nokta sektörümüzün yüzünü güldürecek. Bakanlar Kurulu’nun onayının ardından doğrudan desteklerin kalkmasıyla daha önce AB’ne yaptığımız alabalık ihracatında yaşadığımız benzer bir sorunu levrek ve çipura artık yaşamayacağız” şeklinde konuştu.
Avrupalılar Çipure ve Levrek’i Türk balığı olarak benimsedi
Nisan ayı sonunda Brüksel Seafood fuarına katıldıklarını hatırlatan Sagun, AB pazarında Türk ürünlerine ilginin yoğun olduğuna dikkat çekerek, “Çipura ve Levrek, Türkiye’nin AB ülkelerine en fazla ihracat yaptığı balık türlerinin başında geliyor. Avrupalılara “Türk Balığı” olarak benimsettiğimiz Çipura ve Levrek’in önündeki engeller kalktı. Bundan böyle ihracatımız hızlı bir şekilde artacak” dedi.