Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Türkiye’nin Sinop ve Akkuyu ile başlattığı nükleer atılımı, 3. Nükleer Santraller Zirvesi’ne olan ilgiyi artırdı. Türk firmalarına Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’daki nükleer projelerinde yeni fırsat kapıları aralayan Zirve, 24 farklı ülkeden 248 firmayı ve yaklaşık bin katılımcıyı ağırladı. Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral projesinde kullanılacak ATMEA 1 teknolojisinin 200 kiloluk maketinin sergilendiği Zirve’de Sinop Nükleer Santrali konsorsiyumu yerli partnerleriyle de görüştü
Sinop ve Akkuyu nükleer santral projeleriyle nükleer enerji sektöründe dikkat çeken Türkiye, üçüncü santral için de görüşmelerini sürdürüyor. Bu sektöre girmeye çalışan yerli firmalar ise İstanbul’da gerçekleştirilen III. Nükleer Santraller Zirvesi’nde uluslararası nükleer enerji şirketleriyle bir araya gelme fırsatını yakaladı. Başta Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden gelen 113 firma temsilcisi, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da yapılacak yatırımlar için 135 yerli firmanın temsilcileri ile görüştü. Toplamda 248 firmanın katıldığı Zirve’de 250’ye yakın ticari eşleştirme görüşmesi yapıldı.
Sinop Nükleer Santrali yerli partnerleriyle buluştu
İlk ünitesinin 2023’te devreye girmesinin planlandığı Sinop nükleer santralinde kullanılacak ATMEA 1 teknolojisinin maketi, ilk kez zirvede tanıtıldı. Büyük ilgi gören 200 kg’lık dev maket ile katılımcılar, Sinop’ta kurulacak santralde kullanılacak teknolojinin özelliklerini, performansını ve güvenirliliğini yakından görebilme fırsatını yakaladı. Sinop Nükleer Santral projesi için çalışan konsorsiyum yetkilileri Zirve boyunca yerli firmalarla yoğun partnerlik görüşmeleri yaptı.
500 Türk firması nükleer enerji sektörüne girmeyi planlıyor
Nükleer enerji sektöründe tedarikçilerin diğer projelere kıyasla dört kat daha fazla kazanma şansı olduğunu açıklayan Nükleer Sanayi Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer, her geçen yıl nükleer enerji sektöründe potansiyel olabilecek firma sayımız artıyor diye konuştu. Tuncer, “500’ün üzerinde olan yerli firma sayısının, artık sadece Türkiye’de değil yurt dışında da inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projelerinde yer almaları önemli bir yatırım kaynağı olarak görülmeli” dedi.
Nükleer Sanayi Derneği, Romanya ile anlaşma sağladı
Nükleer Santraller Zirvesi’nin yerli firmaları yabancı firmalarla buluşturan son derece önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Koray Tuncer, Zirve’nin hemen sonrasında Romanya Nükleer Enerji Derneği ile Nükleer Sanayi Derneği’nin ortak çalışmalar yapmak üzere anlaşma imzaladığını bildirdi. Anlaşmayla ilgili Tuncer şunları söyledi: “Derneğimiz ile Romanya Nükleer Enerji Derneği arasında nükleer enerji hakkında eğitim, işbirliği ve know-how transferi gibi konularda birlikte çalışmak üzere ilk imzaları attık. Önümüzdeki günlerde Bükreş ve İstanbul’da Türk ve Romen firmaları arasında nükleer enerji konusunda işbirliği için B2B görüşmeleri düzenleyeceğiz.”