Sabancı Holding Sigorta Grubu’nun 2017 yılının değerlendirildiği, 2018 beklentilerinin paylaşıldığı, Türkiye ve dünya sigorta verilerinin aktarıldığı toplantı, Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer’in ev sahipliğinde, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca’nın katılımıyla 20 Şubat Salı günü Sabancı Center’da düzenlendi.
Yeni nesil sigortacılığa odaklandıklarını belirten Haluk Dinçer, hayat ve hayat dışında rekabet eden yaklaşık 60 şirketten yarışı, müşteriye odaklanan, en iyi deneyimi sunanın ve teknolojiyi en iyi kullananın kazanacağını ifade etti. Dinçer, şunları söyledi:
“Yaşamın her alanında takip edilmesi giderek zorlaşan bir değişim var. Teknolojinin liderlik ettiği bu değişim yeni bir dünya yaratırken, ihtiyaçlar ve riskler de bu değişimin en önemli parçalarından biri haline geliyor. Her sektörde olduğu gibi, sigorta sektöründe de başarı, yeni dünyanın, yeni nesillerinin ihtiyaçlarını doğru okumaktan geçiyor. Yeni nesli ve bu yeni dünyayı anlayamayan hiçbir kurumun artık ayakta kalma şansı yok. Sabancı Holding Sigorta Grubu olarak biz, sigorta sektöründe de yeni neslin ihtiyaçlarını doğru okumaya ve karşılamaya odaklandık”.
Aksigorta ve AvivaSA olarak yeni neslin değişen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik inovatif ürünlerini geliştirmeyi sürdürürken, teknolojiyi daha yoğun kullanarak mevcut ürünlerin hizmet kalitesini ve hızını artırdıklarını belirten Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, “Sigorta Grubu olarak bugün olduğu gibi, yarının dünyasında da bireylerin ve kurumların kendini güvende hissedebilmeleri için en güçlü adres olmayı sürdüreceğiz. Bunun için sigorta sektöründe de yenilikçi yaklaşımımızı yarının ürünlerini şimdiden geliştirmek için kullanıyoruz” dedi.
Aksigorta’dan 137 milyon TL, AvivaSA’dan 145 milyon TL kar
Sabancı Holding Sigorta Grubu olarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Haluk Dinçer, elementer sigorta pazarında Aksigorta’nın 2017’de yüzde 39 büyüyerek 2,6 milyar TL prime, AvivaSA’nın hayat sigortası pazarında yüzde 51 büyüme ile 461 milyon TL prime, Bireysel Emeklilik’teki fon büyüklüğünün ise yüzde 29 artışla 15,2 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. İki şirketin de 2017’de yüksek bir karlılık elde ettiğine değinen Haluk Dinçer, 2018 hedeflerini şöyle sıraladı:
“2017 yılında Aksigorta yüzde 94 büyüme elde ederek 137 milyon TL, AvivaSA ise yüzde 38 büyüme ile 145 milyon TL UFRS bazlı net kar elde etti. 2018 yılında da Aksigorta’da yüzde 25-30 prim artışı, AvivaSA’da hayat sigortalarında sektörün üzerinde büyüme, BES fon büyüklüğünde ise liderliğimizi pekiştirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir karlı büyümeye, %25-30 seviyesinde öz kaynak verimliliğine devam edeceğimize inanıyoruz”.
Dinçer: “Türkiye’de sigorta sektöründe daha gidecek çok yolumuz var”
Sektörün dünya pazarında 4,7 trilyon dolarlık prim üretimi olduğunu belirten Haluk Dinçer, Avrupa pazarının 1,5 trilyon dolar, Türkiye pazarının ise 13 milyar dolar olduğunu söyledi. Avrupa’da 1620 dolar olan kişi başı prim üretiminin Türkiye’de 164 dolar olduğunun altını çizen Dinçer, şöyle dedi:
“Gidecek çok yolumuz var. Sigorta ekonomik gelişmişlikle ilgili. Türkiye büyüdükçe sigorta sektörü daha hızlı büyüyecek. Son beş yılda pazarın büyüme trendinde olduğunu görüyoruz. Elementer sigorta pazarı yıllık ortalama yüzde 18, hayat sigortası pazarı yıllık ortalama 23, BES fonları yıllık ortalama yüzde 31 büyüdü. Sigorta sektörü Türkiye’nin 1,5-2 katı hızla büyüyor.”
Türkiye’de farklı alanlardaki sigortalılık oranlarına da değinen Dinçer, zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 47, zorunlu trafik sigortalılık oranının yüzde 78, kasko penetrasyonunun yüzde 27, sağlık sigortası penetrasyonunun yüzde 4 olduğunu hatırlattı. BES katılımcı oranının yüzde 12 olduğunu belirten Haluk Dinçer, şunları söyledi:
“Teknolojinin ivmelenmesiyle birlikte sigortacılıkta da yeni riskler ortaya çıkıyor. Siber risk sigortaları dünyada 5 milyar dolarlık bir pazara ulaştı, fikri mülkiyet, veri tabanları, dijital ağlar/platformlar, maddi olmayan, duran varlıklar ve global ısınma yeni riskler. İklim bağlantılı hasarlar geçen yıl dünyada 300 milyar dolardı. Ülkemizde geçen yıl Temmuz ayında İstanbul’da yaşanan sel ve dolu hasarı 650 milyon TL’yi buldu”.
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen: “Karlı büyümemiz devam edecek ve 2018’de pazar payımızı artıracağız”
2017 yılının Aksigorta için hamle yılı olduğunu 2018 yılına çok güçlü başladıklarını dile getiren Aksigorta Genel Müdür Uğur Gülen, “Şirketimizin piyasa değeri 2017 yılı sonunda 1 milyar TL’nin üzerine çıktı. Fon büyüklüğümüz yüzde 35 artışla 1.2 milyar TL’den 1.5 milyar seviyesine yükseldi. 2018 yılında da kolay, yalın ve erişilebilir sigortacılık vizyonu ile kalıcı üstünlük sağlayan sigorta şirketi olacağız. İnsan odaklı stratejimiz ile hissedar, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla değer yaratacağız” dedi.
“Yabancı şirketlere örnek ve ilham kaynağı olduk”
Yeni Nesil Sigorta anlayışının merkezine inovasyon ve teknolojiyi yerleştirdiklerini belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, müşteri odaklılığın, inovasyonun, analitik, dijital ve yeni teknolojilerin önümüzdeki dönem için öncelikli yatırım alanları olacağını söyledi. Uğur Gülen, şöyle dedi:
“Geçmişten farklı olarak artık “teknolojiyi mümkün olduğu kadar işimizde kullanmak” yerine “işimizi teknolojinin içine entegre etme” dönemine giriyoruz. Verinin çok değerli olduğu günümüzde Aksigorta olarak biz de mevcut işimizin uçtan uça her aşamasında bu veri ve yeni iş modellerinin oluşturulmasında veriye dayalı değer yaratma opsiyonlarını kullanacağız. Uçtan uca entegre dijital platformlar kuruyor, teknoloji ve inovasyon gücümüzle daha iyi ve kişiye özel ürünler oluşturuyoruz. CRM altyapımız ve büyük veri kullanımıyla daha etkin risk yönetimi ve mükemmel müşteri deneyimi sunuyoruz. Tanımlı operasyonel işlerimizi robotlara devrettik, kaliteli zaman ve insan kaynağımızı müşterilerimize daha iyi hizmet üretmek için kullanıyoruz.”
Geçen yılın başında hayata geçirdikleri ve bir yıldır tanımlı işlerde başarıyla uyguladıkları Robot Dönüşüm Projesi / Robot Süreç Otomasyonu (RPA) ile 196 milyon TL prim ürettiklerini, 350 bin işlem gerçekleştirdiklerini belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şunları söyledi:
“Sanal çalışanlar, normal çalışanlara oranla 6 kat daha fazla ve yüzde 50 daha hızlı çalışabiliyor. Projemiz yabancı şirketlere de ilham kaynağı oldu. Uzak Doğulu sigorta şirketi Etiqa’ya bu proje ile ilgili eğitimler verdik. Etiqa’nın iş süreçlerinde 20 dakikalık işlem 3 dakikaya düştü. Robot teknolojimiz IDC ve Gartner gibi prestijli kurumlar tarafından ödüle layık görüldü. 2018 yılında yapay zeka teknolojisini kullanarak, Aksigorta Dijital Asistan (ADA) ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını 7/24 karşılayacağız”.