Pandemi nedeniyle ekim ayına ertelenen SGK ve vergi ödemeleri için zaman daralıyor. GGYD’den yapılan açıklamada, yeni normalde işletmelerin toparlanmasının ve ödemeleri yapmasının güçlüğüne dikkat çekildi, “SGK ve vergi ödemeleri mutlaka 2021’e ötelenmeli” denildi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan M.Nezih Allıoğlu, reel sektörün yaklaşan ödemelerle ilgili sıkıntılı olduğuna dikkat çekti. Pandemi sürecinde hükümetin aldığı ekonomik tedbirler kapsamında sigorta ve vergi primlerinin ödeme tarihinin ekim ayına ertelendiğini anımsatan Başkan Allıoğlu, “Bu adım son derece yerinde olsa da piyasaların durumu ortada. Yeni normale dönüşe rağmen işletmelerin toparlanması için zamana ihtiyacı var. Ekim ayı yaklaştıkça endişeleri katlanarak artan işletme sahipleri, borçlarının ekim ve takip eden aylarda değil, bir sonraki yıla ötelenmesinin bekliyor” diye konuştu.
“Kredi Borçları İçin de Zaman Daralıyor”
GGYD Başkanı Allıoğlu, salgın sürecinde üretim ve istihdam noktasında fedakârlıktan kaçınmayan işverenin, sonbahar ve kış döneminde daha çok desteğe ihtiyaç duyacağının altını çizdi. SGK ve vergi primleri ertelenenlerin yanısıra 6 ay ödemesiz kredi çekenler için de zamanın daraldığını kaydeden Nezih Allıoğlu, “Birikmiş SGK, vergi ve kredi borcu olanların pandemi sonrası bir ekonomik krizle karşılaşmaması, çarkların durmaması, kepenklerin kapanmaması, istihdamın baltalanmaması için mutlak surette bir yapılandırma ve ödemelerin 2021’e ötelenmesi gerekiyor. Pandemi sürecinde işverenin üstündeki mali yükün azaltılmasına dönük atılan her adım ne kadar kıymetli ise devamını getirmek de o kadar önemli” dedi.
“Talebimiz Tüm Sektörler İçin”
Vergi ve sigorta primleri için yapılandırma ve öteleme taleplerinin sadece mücbir sebep kapsamındaki sektörler için değil tüm sektörler için geçerli olduğunu söyleyen Başkan Nezih Allıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda bankalara da görev düşüyor. Bankaların, özel sektörün ödemelerinin faizsiz olarak yeniden yapılandırılması konusunda sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Mali toparlanmada daha fazla zamana ihtiyaç duyan reel sektörün borç yükü vadelere yayılarak ertelenirse bu sadece işverenin ekonomisine değil, ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Ekonomi yönetimimizin, hükümetimizin bu konuda gerekli adımı atmasını umuyoruz…”