Üretim, ihracat ve istihdamıyla Türkiye’de en büyük sektörlerin başında gelen otomotivde artık eğitimli, sertifikalı alım satım personeli hizmet verecek.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında, “Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu” ve “Motorlu Araç Alım Satım Personeli”ne mesleki yeterlilik eğitimi ve sertifika verilmesine yönelik Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalandı. Otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi’deki imza törenine Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Başkan Yardımcısı Metin Karaman, MASFED, Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, MASFED Başkan Yardımcıları Zafer Uslu ve Erdoğan Bayrak, AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Çankırı ve sektör temsilcileri katıldı.
MASFED Başkanı Aydın Erkoç imza töreninde yaptığı konuşmada, motorlu araç ticareti mesleğini icra edenlerin araçların modelleri, tipleri ve teknik aksamı gibi mesleğe ilişkin bilgilere mutlaka sahip olmaları gerektiğini belirtti. Federasyon olarak motorlu araç alım satım sorumlusu ve motorlu araç alım satım personeli için ulusal yeterlilik hazırlama çalışmalarını başlattıklarını belirten Erkoç, motorlu araçlarla ilgili pazarlama, satın alma, satış ve etik standartlar gibi konuları bir bütün olarak değerlendirdiklerini söyledi. Erkoç, “Yapacağımız çalışmanın hedef ve temeli, öncelikle faaliyet gösterdiğimiz mesleğimizin bir adının olması. Motorlu araç alım satımı mesleği ile sektörün tanınmasını, bu sektörde ticari faaliyette bulunan işletme sahipleri ile çalışanların üzerinde güven ve saygınlık oluşturarak mevzuat çerçevesinde ulusal ve uluslararası alanda mesleğin icra edilmesini hedefliyoruz” dedi. Motorlu araçların günümüzde hayatın vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirten Erkoç, istihdam ve vergi kaynakları açısından da otomotivin çok önemli bir hizmet sektörü olduğunu vurguladı. Erkoç, “MASFED olarak, sektörün hukuki çerçevesinin oluşturulması, üyelerin mesleki, ticari, hukuki, mali, teknik, teknolojik, sektörel konumlarının iyileştirilmesi ve iş yerlerinin kurumsal yapılara kavuşturulmasına yardımcı olmak için çalışmalarımızı yürütmekteyiz” diye konuştu.
-65 bin motorlu araç satıcısı kapsamda
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan da tüm mesleklere yönelik olarak Avrupa’daki gibi ulusal meslek standartlarının hazırlanması ve buna bir şekilde belgelendirme yapılması amacıyla faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olduklarını belirtirken, bu kapsamda 644 mesleğe ilişkin standartların belirlenerek Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlattı. Standartların belirlenmesi ve belgelendirmenin işyerlerinin tehlike düzeyine göre yapıldığı bilgisini veren Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler sınıfında olmamakla birlikte ülke genelindeki 65 bin motorlu araç satıcısının mesleki standartlarının hazırlanması ve buna uygun belgelendirmenin önemine işaret etti.
Ceylan, MASFED’le imzalanan protokol kapsamında yürütülecek süreç ile özellikle sektördeki satış ve pazarlama elemanlarının daha nitelikli olması ve standartlara uygun hizmet vermesinin sağlanacağını belirterek şunları söyledi:
“Belirlenen mesleklerde Avrupa standartlarında eğitimler verilecek ve bunlar belgelendirilecek. ‘Ben bu işin ustasıyım’ dediklerinde uluslararası akredite edilmiş bir belgeye sahip olacaklar. Üretim ve istihdama katkı sağlayacak mesleklerin icrasına imkân sağlayacak, işadamları ve sanayicilerin şikâyet ettiği mesleki teknik eğitim eksikliği giderilecek. Standartları belirlenen mesleklerle ilgili uluslararası nitelikte belgelendirme yapılmış olacak. Meslek elemanları, yapılacak teorik ve uygulamalı sınavlardan sonra nitelikli işini bilen, uluslararası nitelikte iş bilgisine sahip kişiler olacaklar. Bugün yapılan protokol ile de iki meslekte ulusal yeterlilik ve standartlara uygunluk sağlanacak. Biz bizatihi eğitim belgelendirme yapmıyoruz. Bizim adımıza sınav ve belgelendirme amaçlı, yetkilendirdiğimiz kurumlar yapıyor. İstihdama ve ekonomiye önemli katkı sağlayacak bu uygulama, çalışana ve çalıştırana yük getirmiyor, maliyetini devlet karşılıyor. İşveren, belgeli eleman çalıştırdığında SGK primi işveren payını devletimiz ödüyor. AB fonlarından istifade ediyoruz.”
Ak Parti Mardin Milletvekili Ceyda Çankırı da yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi TBMM çatısı altında kalan bir milletvekili olarak halkın gösterdiği iradeye sahip çıktıklarını ifade etti ve “Bizler Güneydoğu’da olsun Türkiye genelinde olsun sizlerin bize ilettiği eksiklikleri gidermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sonrası size düşüyor” dedi.