Yurtiçi piyasalarda seçim öncesi Societe Generale’den gelen raporla piyasaların hem seçimleri hem de TRY’nin değer kazanacağını fiyatladığını görmüştük. Yabancı yatırımcının TRY’nin değer kazanacağına yönelik beklentileri ile piyasaya dahil olan yabancı yatırımcılar endekste alımların ivme kazanmasına sebep olurken, buradaki yükselişi destekleyen sebeplerin arasında Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde zorunlu karşılıklara faiz ödeyebilecekleri yönündeki açıklamalarında etkili olduğunu unutmamak gerekli.
Seçimlerin sonucuna baktığımızda, AKP’nin yüzde 40 üzerinde oy almasının da piyasalara olumlu yansıdığını görmekteyiz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, geçtiğimiz dönemlerdeki seçimlere baktığımızda da bizi aynı tabloyla karşılaştıran seçim öncesi ve sonrası endekste sert yükselişlerin olduğu ki, seçim öncesinde yükselişe geçen endekste bugün pozitif açılış sonrası alıcılı seyrin 70.130 seviyelerinden devam ettiğini görmekteyiz. Ancak unutulmaması gereken nokta, seçim sonrası açıklanan yüzde 40-45 gibi güçlü bir sonucun, AKP’nin politikalarının devamı olarak yorumlanma ihtimalinin olması ve bu sebeple bu durumun TL’de açık pozisyonların kapanmasını tetikleyebileceği.
Dolayısıyla endeks tarafında önümüzdeki günlerde bir düzeltme görebiliriz. Endeks tarafında dikkat edilmesi gereken destek seviyeleri 67.500/66,800/65,700; direnç seviyeleri ise 70,600/71,500/72,200 olarak ön plana çıkmaktadır.
Kur tarafında ise yine dikkat edilmesi gereken destek seviyeleri 2,1585/2,1525/2,1445; direnç seviyeleri ise 2,1725/2,1845/2,1925 olarak ön plana çıkmaktadır.
Türkiye son çeyrekte büyümesine hız kazandırdı
Bugün açıklanan büyüme verisine baktığımızda, beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 4 oranında büyüme hedefinin yakalandığını görmekteyiz. TÜİK’ten gelen veriye göre, Dolar bazında kişi başına düşen milli gelirin 2012 yılına göre artış gösterdiğini ve 10,782 Dolar olduğunu görmekteyiz. Bu rakam 2012 yılında 10,459 Dolar seviyelerindeydi. Dış ticaret dengesi verilerine baktığımızda ise ihracatın Şubat ayında %6,2 arttığını, ithalatın ise %5,9 azaldığını görmekteyiz. İhracatın ithalatı karşılama oranı böylelikle 2013 Şubat ayında %63,9 iken, 2014 yılı Şubat ayında %72,1’e çıktığını görmekteyiz.
Son dönemlerde Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar ve BDDK’nın uygulamaları sonrası cari açıkta kısmen bir azalma beklense de bunun büyümeye olumsuz yansıması ve yıl içerisinde büyümede kademeli olarak düşüşlerin yaşanması beklenmekte. Bunun yanında BDDK’nın getirdiği yeni uygulamalar tüketici talebini olumsuz etkileyeceğinden ve Merkez Bankasının geçtiğimiz aylarda faiz artışına gitmiş olması nedeniyle hem büyüme tarafında hem de enflasyonda olumsuz etki yaratabileceğini düşünmekteyiz.