Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), ‘Sağlık Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayı’nı gerçekleştirdi. Çalıştayda sektörün ihracat/döviz kazandırıcı faaliyetler bağlamında stratejik planlar konuşulurken, gelecek projeleriyle hedef, vizyon ve stratejik öncelikler belirlendi. Çalıştay’da ayrıca Sağlık Bakanlığının 2011 yılı strateji belgesine göre sağlık turizminin 2023’te yılda 2 milyon hastaya hizmet verme ve aynı dönemde 20 milyar dolar gelir elde etme hedefinin de öngörüldüğünü vurgulandı.
Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen 2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi oluşturulması için sektör paydaşlarının katıldığı bir dizi çalıştay başlatan TET, altıncısı olan “Sağlık Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayı”nı 5 Ekim’de gerçekleştirdi. Üç bölümde gerçekleştirilen çalıştayda “Sağlık sektörü olarak neleri devreye almalıyız?”, “Nasıl bir gelecek hedefliyoruz? ve “Nasıl bir farklılık ortaya koyacağız?” konuları ele alındı.
Sağlık Hizmetleri Turquality Kapsamında
Sağlık hizmetleri ihracatında hızlı büyüme için Turquality programından sağlık kurumlarının da yararlanacağını aynı zamanda farklı hizmet sektörlerinin de Turquality programına alınacağını belirten Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, sağlık hizmetleri ihracatında hedeflenen yıllık yüzde 25 büyümeyle 2023 hedeflerine ulaşılacağını belirtti.
Dünya Sağlık Hizmetleri Ticareti 2015 İtibari ile 100 Milyar Dolar
Açılış konuşmalarını TET Başkan Yardımcısı Dr. Güven Uçkan’ın ve Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk’ün yaptığı Sağlık Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştay programına sağlık ve hizmet sektöründen önemli isimler katıldı. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de hızla büyüyen sağlık hizmet sektörünün potansiyelinin altını çizen TET Başkan Yardımcısı Dr. Güven Uçkan; “Sağlık hizmetleri tüm dünyada yükselen bir trend olarak hızla büyümeye devam ediyor. 2005 yılında dünya sağlık hizmetleri ticareti 50 milyar dolar seviyelerindeyken 2015 yılı itibariyle bu miktar yaklaşık 100 milyar dolara ulaşmıştır. Sağlık turizmi sektöründe büyük potansiyele sahip olan ülkemize 2005 yılında sağlık turizmi amacıyla gelen kişi sayısı 220 bin kişiyken 2015 yılında bu rakam 360 bin kişi düzeyine çıkmıştır. Değer olarak baktığımızda ise 2005 yılında sağlık hizmetlerinden 343 milyon dolar gelir elde edilirken 2015 yılında 640 milyon dolar seviyelerinde gelir elde edilmiştir. Sağlık Bakanlığımızın 2011 yılı strateji belgesine göre Sağlık Turizminde 2023 senesine gelindiğinde yılda 2 milyon hastaya hizmet verme hedefi belirlenmiş ve yıllık ortalama yüzde 25 büyüme oranıyla 2023 yılına gelindiğinde toplamda 20 milyar dolar gelir elde edilmesi öngörülüyor” dedi.
Sektör temsilcilerine önemli mesajlar veren Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, “Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için mal ihracatı ile birlikte hizmet ihracatının eşzamanlı adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin GSMH’da hizmet sektörünün yüzde 60’lık paya sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, kamu ve özel sektör işbirliği ile hizmet sektörünün gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmasını hedeflediklerini ve bu amaç için devlet yardım programlarının uygulandığını söyledi.