Türk plastik sektörü 2015 yılında ulaştığı 8,6 milyon tonluk üretim kapasitesiyle Avrupa’da ikinci, dünyada ise altıncı sıraya ulaştı. Sektörün ihracatı ise aynı yıl 4,34 milyar dolar oldu. Üretimde liderliğe doğru emin adımlarla ilerleyen Türkiye, katma değerli plastik mamul ihracatında ise dünya ortalamasının altında kalıyor. Dünya mamul ihracatını yönlendiren ülkeler ihracatta kilogram başına ortalama 5,3 dolar katma değer sağlarken; Türkiye’de bu rakam 2,8 dolar. Türk plastik endüstrisinin geleceğini yakından ilgilendiren bu soruna çözüm arayan PAGEV, sektörün ileri teknolojiyle birlikte yüksek katma değer üretmesi ve rekabet avantajı sağlaması için harekete geçti. PAGEV öncülüğünde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde kurulacak Türkiye’nin ilk PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi için imzalar atıldı. Yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin üretimini sağlayacak merkez ile ilk aşamada ihracat birim fiyatının 4 dolara çıkarılması ve dış ticaret açığının azaltılması hedefleniyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) plastik sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak ve sürdürülebilirliğine katkı verecek çalışmalarına hız verdi. Vakıf, büyük plastik üreticilerinin yanı sıra küçük ölçekli sektör temsilcilerine de destek olabilmek amacıyla katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek teknolojilerin geliştirileceği ‘Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ kurulumu için harekete geçti.
PAGEV öncülüğünde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde hayata geçirilecek olan merkezin kurulumuna start veren imzalar düzenlenen törenle atıldı. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ve PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ile çok sayıda plastik sektörü temsilcisi törene katıldı.
Küçükçekmece PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde yapılacak merkez, toplamda 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Projenin ilk etabını oluşturan 3 bin 500 metrekarelik bölümün bir yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. 70 milyon liralık yatırım bedeline sahip projenin tamamının ise önümüzdeki dört yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca imzalanan protokol gereği Türkiye’nin farklı noktalarında ihtiyaç olduğunda yine PAGEV ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile yeni PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezleri kurulabilecek.
PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesini sağlayarak özelde plastik sektörünün, genelde Türkiye ekonomisinin gücüne güç katacak. Stratejik iş birliğiyle kurulacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ndeki; izlenebilir hedefleri olan, bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırmalar ile plastik sektörünün daha hızlı büyümesi hedefleniyor.
Plastik sektörünün yanı sıra kimya, kauçuk ve kompozit sektörlerine de hizmet vermesi planlanan merkez; araştırma, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri verecek, en yeni teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak. Ayrıca mesleki ve teknik eğitim ile danışmanlık hizmetleri sağlayacak. Makine sektörüne de hizmet verecek olan merkez, teknolojik gelişmelerin yapılabilmesi gerekli olan plastik makine, kalıp ve ekipman üretiminin hem miktar hem kalite olarak artırılmasını sağlayacak. Tüm bu hizmetler sayesinde sektörün rekabet gücü artırılacak ve Türkiye dünya plastik üretiminin üssü haline getirilecek.
Standart dışı plastik ürün ithalinin önüne geçecek…
PAGEV Mükemmeliyet Merkezi, ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturarak Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına da katkı sağlayacak. Merkezin çok önemli bir artısı ise ithal edilen plastik ürünlerin, kesin ithalatı yapılmadan laboratuvarlarda teknik uygunluğunun belirlenmesi ile ülkemize kalitesiz ve standart dışı ürün girişini engellemesi olacak.
İmza töreni açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “2015 yılında ulaştığımız 8,6 milyon tonluk üretim kapasitemizle dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci sıradayız. Aynı yıl ihracatımız ise değerde 4,34 milyar dolar oldu. Başarılı üretim ve ihracat performansımızla Türkiye ekonomisine ve sanayisine verdiğimiz katkıyı her geçen gün artıyor olsak da bizim hedefimiz çok daha ilerisi. Bu hedefe bizi ulaştıracak en büyük atılım ise katma değerli üretimi artırmak. Bugün dünya plastik mamul ihracatını yönlendiren ilk 10 ülkenin birim ihracat fiyatı 5,3 dolar/kilogram, plastik hammadde ithalat fiyatı ise ortalama 2 dolar / Kilogram ve her 1 kilogramlık üretim ve ihracatta ortalama 3,3 dolar katma değer sağlıyor. Türk plastik sektörü temsilcileri 1,8 dolar/kilogram değerinde ithal ettiği plastik hammaddeyi proses ettikten sonra 2,8 dolar/kilograma ihraç ediyor. Kilogram başına da 1 dolar katma değer elde ediyor. Bizim en büyük arzumuz bu seviyeyi 4 dolar/kilograma çekmek. Bugün T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da katkıları ile imzalarını attığımız PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Buradaki en önemli husus, merkezimiz yalnızca katma değerli üretim için Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları, eğitim, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri, danışmanlık gibi birçok alanda sektöre hizmet veren bir Mükemmeliyet Merkezi olacak” dedi.
Türkiye’yi, dünyada plastik üretiminin üssü haline getirecek PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nde inovatif projeler yürüteceklerini vurgulayan Yavuz Eroğlu açıklamalarını şu sözlerle tamamlandı: “PAGEV olarak hayata geçireceğimiz Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile Türk plastik sektörünün dünya lideri olması için çalışacağız. Bugün ülke ekonomisine sağladığımız 13 milyar dolarlık katkıyı artıracak ve dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olacağız. Ayrıca katma değerli üretim sayesinde sektörümüzün direk ve dolaylı toplam ihracatını da dolar bazında yüzde 43 artıracağız.”
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, “Plastik sektörü mamul üretiminde başarılı olmasına rağmen katma değeri düşük ürünler üretiyor. Teknolojisi yüksek katma değerli ürün üretilmek için girdilerimize Ar-Ge, tasarım ve marka katmalıyız. Plastik sektöründe hiç Ar-Ge merkezi olmaması önemli bir nokta. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile PAGEV işbirliği ile hayata geçirilecek PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi sektördeki bir ilk olacak ve sektörün katma değerini artıracak” dedi.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi imza töreninde şu açıklamaları yaptı: “PAGEV ile ülkemizde bir Plastik Mükemmeliyet Merkezi kurulması yönünde ilk adımı atıyoruz. Mükemmeliyet Merkezi; üniversite, sanayi ve kamu arasında bir köprü işlevi üstlenerek, plastik sektöründeki Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım çalışmaları için bir üs olacaktır. Türkiye’nin hemen her sektörde küresel rekabet gücünü artırması için teknoloji yoğun bir üretim yapısına geçmesi gerekiyor. Bundan sadece bir ay önce, ülke tarihinin en ağır travmasını yaşadık. Ancak 15 Temmuz’a rağmen Türkiye, önüne bakıyor, yoluna devam ediyor. Aynı iradenin özel sektörümüzde de olduğunu görmek bizi ayrıca sevindiriyor. Plastik sektörümüzün temsilcileri, bütün dikkatlerini sektörün geleceğine, bu sektörün rekabet gücünü artırmaya odaklamış durumdalar. Türkiye’nin plastik sektöründe çok ciddi bir potansiyel taşıdığına inanıyorum. Dünyada talebin her yıl yüzde 4 civarında arttığı bu sektörde, çok daha başarılı işlere imza atabileceğimizi düşünüyorum.”
Bakan Faruk Özlü, “Plastik sektöründe iki temel sorunumuz var. Bunlardan birincisi, petrokimya ürünlerini girdi olarak kullanan bu sektörün yüzde 80-90 oranında dışa bağımlı olmasıdır. Sektörün yaşadığı ikinci temel sorun ise katma değerin düşük olmasıdır. Bu tabloyu değiştirecek olan en önemli enstrümanlardan birisi de bugün mutabakat zabtını imzaladığımız Mükemmeliyet Merkezi olacaktır. Küçük firmaların, mevcut bilgi ve teknoloji seviyeleriyle gerçekleştiremeyecekleri Ar-Ge projeleri, bu merkezde ortaklık kültürü içinde yapılabilecektir. Yapılacak çalışmalarla, plastik sektörümüzde daha nitelikli ve daha yüksek katma değerli üretimin önü açılacaktır” diye konuştu.
Rakamlarla Türk Plastik Sektörü;
- Plastik sektörü 2015 yılında büyümeyi üretimde yakaladı. Sektörün 2015 yılında mamul üretimi bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 3,2 artış ile 8,6 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise yüzde 6,6 azalış ile 32,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Değer bazındaki gerilemede petrol fiyatlarındaki düşüş ve euro-dolar paritesindeki dalgalanmalar etkili oldu.
- 2015 yılındaki 8,6 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 3,4 milyon tonla plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürün grubunu 1,9 milyon tonla plastik inşaat malzemeleri takip etti.
- Plastik sektörü söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 73 oranında kullandı. Sektörün geride bıraktığımız yılda iç pazardaki tüketimi miktar bazında önceki yıla göre yüzde 4,1 oranında artarak 7,6 milyon tona yükseldi.
- Türk plastik sektörünün mamul ihracatı 2015 yılında 2014’e kıyasla miktar ve değer bazında geriledi. Miktar bazında ihracat yüzde 1,6 düşüşle ile 1,58 milyon ton, değer bazında ihracat yüzde 12,8 düşüşle 4,34 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2015’te plastik sektörünün en çok plastik mamul ihracatı yaptığı ülkeler; Irak, Almanya ve İngiltere olarak sıralandı.
- Sektörün önemli sorunlarında biri de sektörün hammaddesinin Türkiye’de yetersiz üretilmesi ve ithalata bağımlılık 2015 yılında da devam etti. 2014 yılına kıyasla sektörün hammadde ithalatı miktar bazında yüzde 3,7 artış ile 6,3 milyon tona ulaşırken; değer bazında ise yüzde 15,1 azalışla 9,4 milyar dolar oldu.
- Türkiye plastik sektörünün 2015 yılında toplam plastik hammadde üretimi yaklaşık 1 milyon ton civarında gerçekleşti. Aynı dönemde plastik hammadde ihracatı ise miktarda yüzde 2,6 artışla 688 bin tona yükseldi. Değerde yüzde 17 azalışla 933 milyon dolar oldu. 2015 yılında plastik sektörü en çok hammadde ihracatını; Almanya, Mısır ve Rusya’ya yaptı.
- Türkiye plastik sektörünün toplam makine ekipman yatırımı son beş yılda ortalama 765 milyon dolar seviyesinde seyretti. Bu ekipman talebinin ortalama yüzde 25’lik kısmı yurtiçi üretim, yüzde 75’i ise ithalatla karşılandı. Türkiye’de teknolojik gelişme için plastik makine, kalıp ve ekipman üretiminin hem miktar hem kalite olarak arttırılması gerekiyor.