Kurulduğu günden beri Türkiye’nin önde gelen perakende firmaları ile iş birliği yapan ve ilk altı ayında toplam 72 ton gıda atığını önleyen etki odaklı girişim FazlaGıda, üretici, distribütör, toptancı, çiftçi demeden gıda tedarik zincirinin her aşamasında gıda atığı üreten her ölçekte işletmenin ücretsiz olarak kullanabileceği yeni hizmet paketini tanıttı. FazlaGıda bu hizmet ile gıda atığıyla mücadeleyi daha geniş kitleler için mümkün kılmayı ve daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor.
Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan gıda atığı konusuna – sürdürülebilir ve tekrarlanabilir bir iş modeli ile – son yılların en umut verici çözümünü getiren FazlaGıda, sağladığı tamamıyla web tabanlı platform üzerinde gıda atığı üreten her ölçekte kurum ile gıdayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışan organizasyonları bir araya getiriyor. Fazla Gıda geçtiğimiz günlerde UNDP Türkiye tarafından “seçilen işler” arasında gösterildi.
324 başvuru arasından, @FazlaGida isimli -gıda atığı sorunun çözümüne odaklanan- teknolojik platform ilk 10’a girmeye hak kazandı. #a2030 pic.twitter.com/XsQ8gInwdt
— UNDP Türkiye (@undpturkiye) July 28, 2017
Kendini kanıtlamış toplam süreç yönetimi alt yapısı ve sürecin her aşamasında firmanın yanında olan saha destek ekibi ile farklı boyut ve kapsamda gıda bağışının, tam anlamıyla süreci sahiplenerek, en verimli şekilde ve sorunsuz yürütülmesini garanti altına alan Fazla Gıda; kurumsal ve profesyonel paket iş ortakları için sosyal etkiyi anahtar teslim bir proje haline getiriyor. Platformda biriken veriyi atığı kaynağında önleyecek akıllı çözümler üretmek üzere analiz eden FazlaGıda, Kurumsal iş ortaklarına gerçek veriye dayalı kurumsal maliyetler üzerinde ölçülebilir pozitif etkiye sahip danışmanlık hizmetleri de sağlıyor.
Birleşmiş Milletler küresel hedeflerinden “Açlığa Son” ve “İklim Eylemi” hedeflerini benimseyen FazlaGıda, öncelikle Türkiye’de ardından da Dünya’da gıda atığı ile mücadeleyi sistematik hale getirerek; gıda kaybı, açlık ve iklim değişimi sorunlarına ölçülebilir pozitif katkı sağlama amacıyla hizmetlerini ve platformunu her gün geliştirmeye devam ediyor. Bu çalışmalarının bir kanıtı olarak kurulduğu günden beri Türkiye’nin önde gelen perakende firmaları ile iş birliği yapan FazlaGıda, bugün üretici, distribütör, toptancı, çiftçi demeden gıda tedarik zincirinin her aşamasında gıda atığı üreten her ölçekte işletmenin ücretsiz olarak kullanabileceği yeni hizmet paketini tanıttı.
Tamamen web tabanlı çalışan FazlaGıda tüm Türkiye’den gıda bağışı yapmak isteyen her ölçekten kurumun rahatça kullanabileceği platformu üzerinden bağışçı şirketlere; satıştan kaldırdıkları ancak besleyici özelliğini koruyan tüketime uygun gıdalarla ilan oluşturabildikleri, ilanlarına başvuru yapan dernek veya kurum olması halinde bağış işlemlerini platform üzerinde tamamlayabildikleri bir alt yapıyı sağlıyor.
Kurumlar ve ihtiyaç sahipleri arasında adeta bir dijital köprü görevi gören FazlaGıda, kurumların yaptıkları bağışlar üzerinden vergi muafiyeti edinimlerini mümkün kılmasının yanında Profesyonel ve Kurumsal paket üyelerinin CRM ve stok yönetim süreçlerine de entegre olma özelliği ile sosyal etki odaklı iş yapış biçimlerini perakende ve gıda sektörlerinde bir norm haline getirmekte kararlı.
FazlaGıda’nın gerek dijital altyapısı gerekse eğitimli saha organizasyonu ile gıda bağışı sürecinin tüm operasyonel ve iletişimsel sorumluluklarını üstlendiklerine dikkat çeken FazlaGıda Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Olcay Silahlı “Doğru mekanizmalar ve koordinasyonla, gıda atığı gibi tarladan tabağa her aşamada herkesin ürettiği küresel bir sorun karşısında bile etkili çözümler üretmek mümkün. Fazla Gıda’nın sağladığı teknolojik alt yapı ile perakende sektörü, gıda üreticileri ve küçük esnafımız gıda bankalarına sistematik ve sürdürülebilir bir şekilde gıda bağışında bulunabilirler. Üstelik artık bu hizmetimizi gıda tedarik zincirinin her aşamasında gıda atığı üreten her ölçekte işletme için ücretsiz sağlıyoruz. Bu mücadele hepimizi ilgilendiren bir konu ve çözümü için herkesin sorumluluk alması gerekli.” dedi.
“Ülkemizde gıda işletmelerinin bu sorunu çözmek için bir araya gelmesi, aynı amaç için emek ve kaynak harcamayı göze alması ve yeni yeni gelişmekte olan gıda bankacılığı ve geri dönüşüm insiyatiflerini desteklemesi gerekiyor. Biz bugün duyurusunu yaptığımız yeni üyelik paketlerimizle gerek gıda kaybı, açlık ve iklim değişimi ile mücadele amaçlarımıza hizmet edecek büyük bir adım atmış oluyoruz gerekse gıda atığı çıkartan her ölçekte kurumun mücadelenin bir parçası olabilmesi için kolaylaştırıcı rolü üstleniyoruz” diyerek kolektif eforun önemine dikkat çeken Silahlı “Profesyonel ve Kurumsal paket üyelerimize sağladığımız gelişmiş entegrasyon, e-arşiv, platform üzerinden süreç ve dokümantasyon takibi, kalite ve muhasebe raporlamaları, veri analizi, sosyal metrik raporlama ve saha danışmanlığı hizmetlerimiz ile gerçekleştirilen bağışları ve toplam atık gıda ile mücadeleyi ölçülebilir bir olgu hale getiriyoruz” dedi.