İhracatçı birliklerinde 8 yıllık görev süresini tamamlayan başkanların 2018 yılı Nisan ayında yapılacak seçim öncesi sayısı 26 olan sektörleri bölüp 42’ye çıkararak kurulacak yeni birliklerde yeniden başkan olmak için girişim başlatması ihracatçıların tepkisini çekti. Bölünmenin gerçekleşmesi durumunda hem ihracatçıların masrafları artacak hem de daha küçük parçalara ayrılan birliğin gücü yok edilecek. Başkanların koltuklarını bırakmamak için devreye almaya çalıştıkları birlikleri bölme planına karşı çıktıklarını açıklayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “İhracatçının zararına olan bu dilekçelere kesinlikle imza atmamalı” dedi.
Türkiye’de 60 ihracatçı birliği bulunuyor. 2018 yılı Nisan ayında seçime giderek yeni başkan ve yönetimlerini belirleyecek ihracatçı birlikleri, ardından ortaya çıkacak delegeler ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkan ve yönetimini seçecek. İhracatçı birliklerinde başkan 4’er yıllığına en fazla 2 dönem seçilebiliyor. Süreç böyle iken ihracatçı birlikleri, Nisan seçimleri öncesinde anormal gelişmelere sahne oldu. 2 dönemden oluşan 8 yıllık görevini tamamlayan başkanlar, koltuktan kalkmamak için 4+4 kuralının değiştirilmesi ve 8 yılın ardından başkanlık yolunun tekrar açılabilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Ancak Mahkeme talebi ret etti. Bu karar, 60 başkan içinde 8 yıllık görev süresini tamamlayan 41 başkanın koltuğu bırakması anlamına geliyor. Ancak bazı başkanlar, mahkeme kararı ve tüm kuralları hiçe sayarak yeniden başkan olma arayışına girdi. Bu amaçla Nisan seçimleri öncesinde Türkiye’deki ihracatçı birliklerinin yapısının değiştirilmesi için harekete geçildi. Bir “Oldu-bitti” ile ihracatçının zararına olacak şekilde sektörlerin küçük parçalara bölünmesi ve yeni ihracatçı birliklerinin oluşturulması, bu yolla ortaya çıkacak yeni birliklerin başına da görev süreleri dolan başkanların getirilmesi için düğmeye basıldı. Oysa bölünme planının devreye girmesiyle hem ihracatçıların masrafları artacak hem de daha küçük parçalara ayrılan birliğin gücü yok edilecek. Bu nedenle ihracatçılar, başkanların koltuklarını bırakmamak için devreye almaya çalıştıkları “birlikleri bölme” planına karşı çıkıyor.
Bölünen birlikler ihracatçıya ekstra yük getirecek…
Yapısı değiştirilmek istenen ihracatçı birliklerinde 26 olan sektör sayısının 42’ye çıkarılmaya çalışıldığını açıklayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bu şekilde oluşan yeni birlikler sayesinde 8 yıl başkanlık yapmış isimlerin yeni birliklere yeniden başkan olabilmesi amaçlanıyor. Örneğin bu plana göre 15 milyar dolarlık ihracat gücüne sahip İKMİB 7-8 parçaya bölündüğünde, parçalara ayrılan her birliğin sabit gider payı 5-6 kat artıyor. Bölünme yoluyla masrafları artan İKMİB’in bölünmesiyle koparılan birliğin geliri 4 kat azalıyor. Bölünmek istenen birlik, fayda üretmek bir yana üyelerinden alacağı aidatların artması ve gücünün azalması sebebiyle ihracatçıya ekstra yük olmaya doğru itiliyor” dedi.
Ekonomi bakanının açıklamasına rağmen bakanlık istiyor algısı yaratmaya çalışıyorlar…
Yavuz Eroğlu, ihracatçıların sinerji için tüm dünyada güç birliğine gidilerek daha büyük yapılar oluşturulduğuna dikkat çekmeye çalışarak “ihracatçı birliklerinde sektörlerin bölünmesini TİM ve Bakanlık istiyor” algısını yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Eroğlu, “Oysaki daha geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci basına yaptığı açıklamada sektörlerin sayısının artırılmasıyla ilgili bir tartışma olduğunu ancak Bakanlığın böyle bir niyeti olmadığını söyledi” diyerek konuşmasına devam etti.
İhracatçılar tepkili…
İhracatçı birliklerinde 8 yıllık görevin ardından ‘Birliği Bölme Oyunu’ ile yeniden başkan olmak isteyenlerin yaklaşımının, ihracatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepki gördüğünü söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Nitekim tüm sivil toplum kuruluşları ile en büyük ihracatçıların yer aldığı, başkanlığını da yürüttüğüm TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nde İKMİB’in bölünüp bölünmemesini gündemimize taşıdık. Tavsiye oylama sonucunda üyelerin tamamına yakını bölünmeye karşı çıktı. İhracatçı birliğinin bölünmesini isteyen az sayıda kişiden biri 8 yıllık görev süresi dolacak olan İKMİB Başkanıydı. Oysa ki 67 bin ihracatçının gündemi ve faydası, koltuğunu kaybedecek başkanların şahsi hesabıyla tehlikeye atılamaz. Büyüklerin dediği gibi ‘hayırlı bir niyetle başlanmayan işten hayır çıkmaz’. 8 yıllık süre bir başkanın hedeflerini gerçekleştirmesi için yeterlidir. Yeni ve farklı zihinlerin iş başında olmasının önü kapatılmamalıdır. Bizler, ihracatçılarımızla birlikte başkanlık koltuğu için birliği bölecek ve güdükleştirecek bu yanlıştan dönülmesi için mücadele edeceğiz. ‘Birliği böl-parçala ve yeniden başkan ol’ yaklaşımına karşıyız” dedi.
El altından sektörleri bölmek için dilekçe toplanıyor…
Yavuz Eroğlu açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “Koltuğu bırakmak durumunda olan başkanlar ve onların yönetim kurulunda yer alan bazı derneklerin sektörlerin bölünüp yeni birliklerin kurulması için el altından boş dilekçelerle imza kampanyaları yaptıkları basına da yansıdı. İhracatçının zararına olan bu dilekçelere kesinlikle imza atmamalı, kesinlikle birliklerimizin bölünmesine “Evet” dememeliyiz.”
Yavuz Eroğlu ayrıca LinkedIn üzerinden de videolu bir tepki mesajı yayınladı:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6322112663337992192