15 Temmuz’da gerçekleştirilen hain darbe girişimin ardından yaşadığımız süreç zihinlerimizde biraz hem netleşmeye hem de berraklaşmaya başladı. Olayın ardından çıkan inanılmaz detaylar, kahramanlıklar, polisimizin, halkımızın ve vatansever askerlerimizin yaptıkları her gün göğsümüzü kabartıyor. Birçok STK’nın olay sonrası yaptığı açıklamalar birlik beraberliğimizi pekiştirirken, partilerin birlikteliği hepimizi mutlu etti.
Bu 10 günlük periyotta yüksek ittifakla üzerinde durulan bir konu da, S&P gibi kuruluşların oldukça teknik bir yorumla hemen kredi notumuzu düşürdüğünü açıklaması oldu. Dış politika nezninde buna şaşıran da pek olmadı diye düşünüyorum ama yine de Türk kamuoyunun tepkisi gayet yerindeydi. Bu yazının amacı da tam da burada devreye giriyor. Elbette S&P’nin kararını değiştirmek mümkün olmayabilir amma velakin uluslararası basında ve sosyal medyada buna karşı ne kadar reaksiyon gösterebildiğimizi sorgulamalıyız. Bu süreçte en büyük çabayı elbette konumunun gereği olabilir ama bundan fazlası olarak da gören Sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gösterdi. Twitter hesabında olabildiğince tek tek yanıt vererek açıklama yaptı:
Bu yazıyı hazırladığımız süre zarfında TÜSİAD, yabancı ülkelerde Türkiye ekonomisine güven duyulduğunu belirten gazete ilanları yayınladığını açıkladı.
TÜSİAD, yayınlanan gazete ilanlarında,Türkiye’nin demokrasiye bağlılığı ve Türk ekonomisinin gücünü vurguladı. pic.twitter.com/sMlAjzMb0A
— TÜSİAD (@tusiad) July 25, 2016
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’in yabancı iş adamlarına gönderdiği mektup haberlerimiz arasında yer aldı: https://www.businessankara.com/ekonomi-haberleri/nurettin-ozdebirden-yabanci-is-adamlarina-mektup.html
Sosyal medyanın ekonomi anlamında en önemli kanalı LinkedIn ve Twitter’da Türkiye’yi destekleyen ve olaylara farklı gözle bakılmasını ileten yabancılar da oldu. Özellikle LinkedIn’de Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırı sonrası yaptığı paylaşım ile dikkat çeken bir isim, 15 Temmuz öncesinde yine Türkiye’ye geldiğini, yine geleceğini ve bu ülkede enerji yatırımlarına devam edeceğini kaydetti:
AHL’deki elim olaydan sonra yazmıştı, geçen hafta yine gelmiş. Özellikle LinkedIn’de hepimize büyük iş düşüyor pic.twitter.com/abB1US3m0D — Tolga Ozek (@tolgaozek) July 21, 2016
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın CNN’e verdiği mülakat ve son olarak Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın Bloomberg’e verdiği mesajlar oldukça önemli
Turkey’s lira and stocks gain after PM tells Bloomberg about plans for economy https://t.co/PgcuGbwKiV pic.twitter.com/NwfaLUXbz7
— Bloomberg (@business) July 25, 2016
Bu ön bilgilerin ışığında yapmamız gereken birşeyler olduğu ortaya çıkıyor:
1. Uluslararası basında konuşacak daha fazla ismimiz olmalı. Ekonomist, akademisyen, gazeteci etkili ve milli isimler daha fazla demeç vermeli.
2. Belki de en önemlisi, belki de en uzun vadeli konu: uluslararası ekonomi yayınımızın sayısını artık artırmalıyız. Girişimlerimizi birbirimize anlatmamız önemsiz değil ama 1 milyar dolarlık şirket çıkarmak istiyorsak uluslararası boyutta anlatmalıyız.
3. Sosyal medyada özellikle LinkedIn’de dil bilen yöneticilerimiz, iş adamlarımız ve herkes gerek yabancıların yazdıklarına güven veren yorumlar yapmalıyız gerek ise kendi yazacağımız paylaşımlarla yatırım için davet etmeli güven vermeliyiz. LinkedIn’deki “yazı paylaşma özelliği”ni kullanalım.
4. Turizmi canlandırmak için yabancı bloggerlar ile bir çalışma yürütülmüştü buna devam etmeliyiz.
5. Olabildiğince büyük ekonomi zirvelerini ya getirmeliyiz ya da biz düzenlemeliyiz.
6. TÜSİAD gibi diğer STK’larımız da gerek sosyal medya gerek ise ellerindeki iletişim güçleri ile yabancı dilde beyanatlar vermeli.
7. EBRD’nin 50 milyon kredi haberi gibi haberleri daha fazla paylaşır ve görünür kılalım: https://twitter.com/BusinessAnkara/status/756836237475012609
8. Zaman birlik zamanı, rakibimiz gördüğümüz firmaları daha fazla methedelim
9. Invest Turkey ‘i Twitter ‘da @InvestTurkey ve LinkedIn’de takip edelim, haberleri paylaşalım.
Ve geleceğimiz için, iletişim okuyan genç arkadaşların Uluslararası PR nasıl yapılır’ı öğrenmesi ve kariyerini buna yönelik olarak sürdürmesi gerekliliği de apaçık önümüzde.
Görüşlerinizi ve yazıya katkılarınızı [email protected] adresine iletmenizden mutlu oluruz.
Haber fotoğrafı Bloomberg’in Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı röportajın Twitter akışından alınmıştır.
Tolga Özek