Evet manşet biraz ilgi çekmek için böyle bir olayı tek kişiden bekliyormuşuz intibası verebilir.
Girişimcilik zirveleri, Startup zirveleri, Yeni Fikir Yeni İşler Ödülleri, Teknoparkların kendilerinin yaptığı etkinlikler…Hatta TÜSİAV -Ankara Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen “Üniversite-İş Dünyası” buluşmaları.. Hepsi kesinlikle artarak ama gelişerek devam etmeli..KOSGEB, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK destekleri muhteşem ve devletimizin bu konudaki sunduğu imkanları kaçırmayalım…
Ancak bir yere gelip tıkanıyoruz…Yarışmalardan aldığı ödüller ile işlerini büyütmek için adeta yırtınan genç girişimciler, ekonominin taşıdığı risklerle de birlikte tekrardan başka yarışmalara girerek ekonomilerini devam ettirir haldeler.. “Bu firma geçen yarışmada ödül almadı mı?” cümlelerini duyar ve hatta bizzat kurar olduk. Açıkçası Ankara Proje Pazarı’ndaki firma temsilcisi-sahibi katılımının son derece düşüklüğünü görünce de bu konuda yazma gereği duydum.
20 km – 1 saat
Şöyle bir düşünün OSB’lerimizden, Hacettepe Teknokent’e, oradan Siteler tarafına bir hat çizin, bunun tam ortasına bir pergel koyun..Bu pergelin hareket çapı 20 km belki olabilir…OSB niye diyorum, çünkü buralarda çok önemli şirketlerimiz var. Türkiye ekonomisinde dereceye giren şirketlerimiz OSB’lerde önemli istihdamlar sağlıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Dora Makine isimli bir OSTİM OSB firmamız CERN’e ürün tedariği yapmak için anlaştı. Harika! Siteler’i niye uç olarak belirledim, zira burada da önemli iş insanlarımız var ve aslında çizdiğim hattın bir taraftan en sonunu temsil ediyor. Gelelim aslında konunun en önemli noktasına… Teknokentler başta olmak üzere, co-working mekanlarını kullanan, Kafes Fırın, Starbucks gibi yerlerde girişimini olgunlaştırmaya çalışan genç arkadaşlarımızın kurduğu işlere….
ODTÜ’nün YFYİ’si, KOSGEB Ödülleri ve nicelerinde Ankara kökenli firmalar sürekli ödül alıyor. Her yarışma ve ödül törenini izlediğimizde umutlanıyoruz. Bazıları gerçekten bir boşluğu doldurduğu çok belli olan konulara odaklanılmış işler yapıyor…”Bir işe girin rahat edin” kültüründe yetişmiş biri olarak ben bu gençlere www.businessankara.com yayınlarında özel önem veriyorum. Çünkü inanıyorum ki 5-10 yıla şehirin en önemli ekonomik güçleri arasında olacaklar…
Magazin Merakı
Üstüne basa basa ve ısrarla yazacağım ve söyleyeceğim, bu şehire 7 magazin dergisi fazla.. Burası Miami, Antalya, İzmir, New York vb bir yer değil.. Yapacak çok işimiz olmalı iken sürekli bir magazin dergisine çıkalım (haliyle buraya reklam akıtalım), sürekli bir facebook-instagram-like-merakımızı-giderelim durumu var. Ey Ankaralı iş adamı, para sahibi, genç arkadaşlara yatıracağın ve sonrasında da kazanabileceğin para ile Hasan Aslanoba gibi PR yapmaya ne dersin?
Hasan Aslanoba ‘yı Erikli’yi Nestle’ye satmadan ismen birçoğumuz bilmiyorduk. Ardından onlarca web girişimine ortak oldu, melek yatırımcılık yaptı. Ayrıca, tazedirekt gibi kendi internet girişimlerini de kurarak sektöre dinamizm kattı. Yaptığı yatırımları en iyisi Webrazzi’de etiketlerden okuyun: http://webrazzi.com/etiket/hasan-aslanoba/
Geçtiğimiz günlerde 500 Startups ‘ın Türkiye partneri Erhan Erdoğan Ankara’da Connection Raiser etkinliğinde Ankara kökenli ve ağırlığı internet, bilişim ve sağlık tarafında yer alan fikir sahibi girişimcilerle buluştu ve yatırım yapacağı girişimcileri belirledi.. Erhan Erdoğan’ın “Türkiye’nin ilk miyar dolarlık internet şirketi Ankara’dan çıkacak” dediği o anlamlı özel röportajımızı linkten okumanızı tavsiye ederiz: https://www.businessankara.com/is-hayati-hakkinda/ozel-roportaj-made-in-ankara-konsepti-neden-olmasin.html
Daha önce de birçok kez etohum buluşmaları yapıldı. Yeni Fikirler Yeni İşler jürisinin neredeyse çoğu İstanbul kökenli.. Sadece METUTECH-BAN isminde bir melek yatırımcılık ağına sahip şehrimiz, magazin merakını, gerçekten katma değerli olduğu noktaları bir kenara bırakacak olursak “salt medyada ve sosyal medyada gözükme noktasında STK’da var olmayı” bir kenara bırakıp gerçekten girişimcilere destek olarak hem kazanmalı hem de Ankara ekosisteminde daha fazla değer yaratmalı! Ankara’da daha büyük şirketler olması demek daha kaliteli ulaşım, daha çok sayıda iyi mekan, daha kaliteli yaşam, daha çok sayıda iyi hastane ve aslında ortak olacak firmalara da yeni ve iyi müşteriler demek… İstanbul’a daha az değer kaptırmak demek…
Türkiye’nin en iyi kişiye özel protez, medikal çözüm sunan firmalarından birinin, atık sistemleri üzerinden akıllı şehirlere katkı yapan işlerden birinin ve bunlar gibi onlarcasının Ankara’da olduğunu biliyor muyuz? Bu konularla ilgili medyada yer alan haberlere “like derdine düştüğümüz paylaşımlar kadar” değer veriyor muyuz? Emlak-inşaat neden sürekli ve en kolay kısa süreli merakımız?
Siz bu ilgiyi gösterin, çözüm odaklılığınızı sergileyin haber desteğini vermekten gurur duyacağız..
Özetle 2016’da
- Bu noktada doğru işlerle buluşturabilecek temsil niteliği olan kontakt kişilerle irtibat kurmak önemli “Bir Bilene Sorun”
- Teknokentlerde yapılan ödül töreni vb etkinliklere STK’lar olarak gitmeli
- STK’lar olarak kendi Yarışmalarımızı yapmalı – mesleki gelişimi teşvik etmeliyiz
Belki bir kişi olarak tezahür etmeyebilir ama toplamda bu şehirin bir Hasan Aslanoba yapısı oluşabilir. Anahtarı sizin elinizde..