Şirketler, gerek maliyet noktasında gerek operasyon noktasında kimi ihtiyaçlarını farklı çözüm ortakları ile sağlıyor. Çalışanlarını işyerlerine getirmek ve evlerine geri ulaştırma noktasında ise Ankara merkezli yeni bir girişim İşServisi.com bu alanda çözüm yaratmayı hedefliyor.
Makers Ankara tarafından Teknopark Ankara’da düzenlenen ve mentorleri arasında olduğum hackhaton etkinliğinde tanıştım girişimin kurucusu Emre Elagöz ile. Girişim şu anda 7 kişiye varan bir ekip ile TOBB ETÜ Garaj’da yer alıyor. Elagöz, bu sene faaliyete başlayan İşServisi.com un ilk olarak Ankara pazarını hedeflediğini belirtiyor. Kamu kurumlarının dışında özel sektöre yönelen İşServisi.com , Ankara’da OSB’ler, sanayi bölgeleri, plazalar ve benzeri yoğun çalışan olan bölgeleri radarına almış. Girişimin hedefi bu sene sonuna kadar asgari 40 servis aracı ile çalışmak. Bunun için özellikle küçük tur şirketleri ile görüşmelere başlamışlar. Firmalardan / bireylerden yani kullanıcı tarafından talep ise en çok OSTİM OSB ‘den geliyormuş.
Emre Elagöz’den aldığımız bazı veriler ilginç: Türkiye’de bu pazar 8 milyar TL’lik bir hacmi ifade ediyor. Türkiye’de ticari minibüs 260 bin. Türkiye’de iş yeri servisine aylık ödenen rakam ortalama 350 TL civarında. Birçok firma, çalıştığı taşıma şirketine araç boş kalsa da bunun parasını ödemek durumunda kalıyor. İşServisi’nin sisteminde ise bir servis şirketine bağlı veya tekil olarak servis aracı / servisçi , kendisi hizmet verdiği bölgedeki kişileri çalıştıkları firmalara dağıtacak. Yani örnek vermek gerekirse, Batıkent bölgesinde oturan insanların Anadolu OSB’de ve Ankara 2. ve 3. OSB’deki farklı firmalara dağıtılması sağlanacak. Sistemin nasıl planlandığını sorduğumuza ise ilerleyen dönemde kredi / jeton uygulaması ile bireylerin biniş adetlerini satın almalarının sağlanacağını öğrendik. Bir bireysel kullanıcı, çalıştığı servis firmasını bir sonraki ay değiştirebilecek. Girişimin çıkışı ise Emre Elagöz’ün Karapürçek bölgesinde çalışan eşini, oturdukları Yenimahalle Bölgesinden o bölgeye bırakmak istemesi ve buna çözüm bulamaması ile olmuş. İşServisi, tanıtımlarında şu ifadeyi kullanıyor: “Türkiye’de çalışanlar, Avrupa’daki en uzun işe gidiş geliş süresine ahip ve yüzde 50’si bu sürenin kısalması için taşınmaya hazır”
İşServisi.com ‘un kullanıcı firmalar tarafında en önemli değer önerisi, bu hizmetlere ödeme yapacak çalışanlarına tıpkı yemek kartlarında olduğu gibi kullanım yaparken vergi noktasında avantaj sağlamaları. Ayrıca, çalışanların işyerine ulaşım tercihleri noktasında operasyon sorumluluğunu azaltmak. Girişimin bir diğer genel değer önerisi ise boş koltuklarla gidilen ve bu vesile ile fazladan harcanan Co2 değerini azaltmak.
İşServisi.com ‘un hali hazırda Türkiye’de ve sadece İstanbul’da operasyon sürdüren 3 benzeri var. Biri Volt Lines olmak üzere bu girişimler genel olarak birey ve kurum tercihini bir arada bulundurmuyor.
Tolga Özek