OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin Geleneksel İftar Programı Hilton Garden Inn Ankara’da geniş bir katılımla gerçekleşti. Siyaset, bürokrasi, iş dünyası ile OSTİM paydaşlarının ilgi gösterdiği iftarda Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Pule Isaac Malefane de yer aldı. Her yıl bir tema eşliğinde düzenlenen OSTİM İftarı’nda bu Ramazan ‘100. Yılında Kutü’l Amare Zaferi’ işlendi, şehitler yad edildi.
“Çanakkale’den sonra en önemli zaferlerimizden biri”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ramazanı vesile kılarak gündemde olan bazı konuları öne çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Aydın, geçtiğimiz yıllarda Nuri Demirağ’ın filmini ilk defa Ramazan münasebetiyle hazırladıklarını, Vecihi Hürkuş gibi ülkemize, havacılığa hizmet eden büyüklerimizi hatırladıklarını, Somali’deki olayları gündeme getirdiklerini söyledi.
Bu Ramazanda, geçtiğimiz yıllarda çok fark edilmeyen, tarihimizin çok önemli, ihmal edilen bir sayfası olan Kutü’l-Amare Zaferi’ni sunmayı yararlı gördüklerini dile getiren Aydın, “Bütün Batılı sömürge güçleri ülkemize, coğrafyamıza geliyorlar. 30 bin civarında askerleriyle Irak’ta Kut şehrinde. Ama sonunda yenilerek ayrılıyorlar. 30 bin tane İngiliz askeri, Türk askerine teslim olarak bu savaş bitiyor. Çanakkale’den sonra en önemli zaferlerimizden biri olarak geçiyor ama maalesef benim neslim bu zaferi sonradan öğrendi.” dedi.
“Şehitlerin bıraktığı mirasın hakkını vermeliyiz”
Zafere ilişkin İstanbullu Şehit Üsteğmen Muzaffer’i anlatan Orhan Aydın, “Hayatının son dakikalarının olduğunu görünce sessizce son görevini yapmaya başlamış. Konuşamadığından cebinde bulduğu boş bir mektup zarfı üzerine kurşun kalemle önce “Kıble ne yöndedir?” diye yazarak sormuş. Milli onur ve fazilette bulunan ak yüzünü ve pak alnını, görevini başaranlara mahsus güzelliklerle huzur-u Peygambere çevirmiş ve kalbindeki şehitliği dille anlatmaya takati olmadığından, kana bulanan zarfın ortasına okunaklı bir şekilde kelime-i şehadeti yazmış. Sonra bu büyük asker, bölüğüne son sözü söylemek isteyerek, dermanı kalmadığı için aynı zarfın üç yerine ‘Bölük intikamımı alsın’ cümlesini yazarak ikisini imzalamış, üçüncüsünü imzalamadan son nefesini vermiş.” dedi.
Şehitlerin, Çanakkale’de, Kutü’l-Amare’de verdikleri mesajlardan OSTİM camiası açısından sonuç çıkardıklarını bildiren Başkan Aydın sözlerini, “Bilim üretmeliyiz, teknoloji üretmeliyiz. Üretim yapmalıyız, ihracat yapmalıyız ve hep beraber seferber olmalıyız. Bu ülkeyi yeniden imar etmek, mamur etmek için devletimizin yanında durarak bu mücadeleyi ve şehitlerin bıraktığı mirasın hakkını vermeliyiz. Bize düşen bu, biz OSTİM olarak bu mesajı algılayan bir kesimiz. Bunun arkasındayız.” diyerek tamamladı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da yaptığı konuşmada; üniversiteler ve sanayiciler bir araya gelerek, milli ve manevi değerleri yükselterek, bilim sanayi ve teknoloji üreterek bu çabaya destek vereceklerini bildirdi.
Programda OSTİM Tasavvuf Musikisi Korosu’nun konseri büyük alkış aldı. İftarın sonunda konuklara Türkiye Bilimler Akademisi yayınlarından ‘100. Yılında Kutü’l Amare Zaferi’ kitapçığı armağan edildi.